Vakolás – érdemes kipróbálnod

joszerszam.comEgy beszélgetés során – nagy meglepetésemre – megtudtam, hogy az egyik ismerősöm saját maga állt neki egy csomó felújítási munka elvégzésének. Elmesélte, hogy először is nagyon nehéz volt egyáltalán mesterembereket felkutatnia. Akiket nagy nehezen talált, azok pedig olyan szemtelenül magas árat adtak és olyan feltételeket szabtak, hogy majd’ elállt tőle a szava – hogy finoman fogalmazzak.

Ezt követően vett egy jó nagy levegőt és utánanézett, hogyan is kell egy-két szakipari munkát megcsinálni. Milyen jó ötlet! Elmesélte, például hogyan kell vakolni.

Te is meg tudod csinálni

A leggyakrabban persze a vakolást szakemberek végzik, de ha te is tennél egy próbát, akkor a JOSZERSZAM.com kőműves szerszámaival könnyű dolgod lesz. Érdemes rászánnod azt a kevés pénzt, amibe ezek a fontos alapeszközök kerülnek, mert így is rengeteget fogsz majd spórolni.

Amire szükséged lesz a munkához, az a vakolókanál, legalább két vödör, simítólap és festőecset. No meg alapanyagok. A szerszámokat mindig nagy becsben és tisztán érdemes tartani. Ez mindenre vonatkozik, még a ruházatodra is. Nem érdemes megkockáztatni, hogy száraz darabok hulljanak vissza a vödörbe, amikor már kész a bekevert anyagod.

Előkészítés és keverés

Ne aggódj, persze a szakik többéves vagy akár több évtizedes tapasztalatát nem fogod egyik napról a másikra elsajátítani, de egy kis odafigyeléssel, gyakorlással és lelkesedéssel azért nagyon szépen haladsz majd.

Először is el kell döntened, hogy kell-e tapadáselősegítő anyag, PVA, vagy sem? Ha már van vakolat a falon vagy nagyon nehezen tapad ott a felület, például fényes, akkor kell. A PVA-t ki kell keverni vízzel 3:1 arányban, és utána kenhető a falra! Majd jöhet a vakolóanyag összekeverése, azaz a gipsz és a víz elegyítése. Tegyél egy kis gipszet az egyik vödörbe, és kezdj hozzá adagolni vizet. Keverőgéppel dolgozz, és mindig csak egy kis adagot készíts el. Hamar elkezd megkötni. Akkor jó, ha az anyag krémes állagú.

Mesterfogások

Két réteg vakolatot kell felvinni, az első kiegyenlít, a második tökéletesít. A vakolókanállal vidd fel az anyagot úgy, hogy szöget zárjon be a fallal a kanál éle. A kanál egyik oldalával végy egy kis gipszet és lentről húzd felfelé. Mintha egy félkört akarnál rajzolni. Nyomd egy kicsit oda! Fedd be az egész falat! Ha egyenetlen még, ne vedd a szívedre. Először az egész fal befedése a fontos, majd utána ráérsz az egyengetéssel foglalkozni. Húzd el a kanál okozta csíkokat és a felesleget szedd le!

Lényeges, hogy az anyag száradására nagyon ügyelj, mert az sem jó, ha nagyon lágy, amikor a második réteget viszed fel. Elnyomódhat ugyanis az első réteg ekkor. Ha pedig nagyon sokat hagyod szikkadni, akkor kemény lesz, és nem tudod majd szépen eldolgozni. Ha ez történne, akkor nedvesíteni tudsz az adott helyeken. Vagy ecsettel vagy szórófejes palackkal ez könnyen megy. Nem egyszerű, de nem is túl bonyolult vakolni. Minél többet próbálod, annál jobban fog menni.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Hogyan válassz eljegyzési és karikagyűrűt?

sze dec 21 , 2022
ShareTweetPinShareAz eljegyzési, a karika- és a kísérőgyűrű egész további életünkben velünk, illetve kedvesünkkel lesz, ezért nem mindegy, hogy milyeneket választunk. Ezek az ékszerek a szerelmet, az összetartozást, valamint az örök hűség ígéretét szimbolizálják, így nem meglepő, ha valami nagyon szépet, különlegeset szeretnénk választani. A kínálat azonban hatalmas, így nehéz döntést […]
ekszerpalota.hu

És még ez is...