Miben különbözik egy UI/UX és egy webdesigner munkája?

devakademia.huA digitális világban a felhasználói élmény jelenti, adja az ügyfél, a vevő elégedettségét, így igen fontos paraméter akár egy weboldalról, akár egy alkalmazás fejlesztéséről van szó. A user experience mindazokat a hatásokat jelenti, amelyek a felhasználót egy oldal/applikáció böngészése közben érik.

Ahhoz, hogy akár UI/UX, akár webdesignerként dolgozhass, ismerned kell az alap programozási nyelveket, kódokat, érdekeljenek a felhasználók problémái, tudj rájuk megoldásokkal szolgálni. Amennyiben érdekelnek ezek, egy képzés és némi gyakorlat után UI/UX designer lehetsz. 

UI/UX designerek vs. webdesignerek

Grafikai vénával megáldva és némi technológiai érdeklődéssel egyenes út vezethet a webdesignerséghez, onnan pedig már csak egy ugrás, hogy UI/UX designerré válj. A DevAkadémia UI/UX designer képzésén piacképes szakmai tudást szerezhetsz egy olyan szakmában, amely rendkívül keresett, így akár alkalmazottként egy ügynökség szárnyai alatt, akár szabadúszóként eséllyel indulsz egy új karrier irányába. 

Karrierváltóknak is járható út, hiszen az alapkészségek megléte esetén már csak némi tanulás, szorgalom és gyakorlat szükséges ahhoz, hogy sikeres web- vagy UI/UX designerré avanzsálj.

A webdesignerek nagy része képezi magát UI/UX designerré, hiszen a webes oldali alapok már adottak a továbblépéshez. A fejlődéshez természetesen idő, kitartás és még több gyakorlat szükséges.

Mi a feladata egy UI/UX designernek?

A UX designer a felhasználói élmény tervezéséért, míg a UI a felhasználó felületek kialakításáért felelős. 

A felhasználói élmény jelenti mindazt, ami a felhasználót egy weboldal böngészése közben éri. Az UX design célja, hogy a honlap a felhasználó számára egyszerűen kezelhető legyen, a szükséges információkat könnyen megtalálja és releváns információkat szolgáltasson, vagyis a weboldal minél használhatóbb, minél felhasználóbarátabb legyen. 

A UX designer készíti el a weboldal drótvázát, végzi az oldal tartalomfejlesztését a trendeknek megfelelően, a versenytársak monitorozása, a célcsoportok elemzése mellet úgy, hogy együttműködik a UI designerrel.

Mi a UI design?

A felhasználói felület kialakítása az a folyamat, amelynek során a UI designer a hatékony működés érdekében kialakítja a weboldal megjelenését, amely a színeket, formákat, tipográfiát, képeket jelenti. 

A UI designer nem egyszerűen grafikus, annál jóval több, hiszen a grafikai munkákon felül a programozókkal együttműködve a webdesign tervezését is végzi, követi az aktuális trendeket.

Mit csinál egy UI/UX designer?

A digitális product designerek gondoskodnak arról, hogy az adott weboldal ne csak a megrendelő, hanem a felhasználók igényeinek is maradéktalanul megfeleljenek. 

Figyel a tartalom és a forma meglétére, összhangjára, a problémákat felismeri és orvosolja a tökéletes végeredmény érdekében. Nemcsak szép, de használható digitális tartalmakat tervez.

A UI/UX tervezés alapvetően a teljes felhasználói élményt magában foglalja, nemcsak digitális, hanem fizikai termékek esetében is.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Sony új vlogkamerát dobott a piacra

pén okt 14 , 2022
ShareTweetPinShare A Sony az újvlog kamerát mutatott be, a ZV-1F-et. A zsebbe illeszkedő kamerát a Sony legújabb technológiájával optimalizálták, hogy kiemelkedő tartalmat lehessen vele gyártani. A könnyen használható vlog funkciókkal, a fejlett csatlakozási lehetőségekkel, és a környezetbarát megoldásokkal kiváló választás olyan vloggerek és tartalomgyártók számára, akik minőségi fényképeket és videófelvételeket […]
Sony ZV-1F

És még ez is...