Válságban a világ egyik leghíresebb klubja

FC Barcelona Néhány évvel ezelőtt még az FC Barcelona csapata számított a világ leggazdagabb futball klubjának, de mára ez a helyzet megváltozott. A csapat 2008 és 2012 között, Pep Guardiola edzősködése alatt élte virágkorát, amikor a számtalan egyéb trófea mellett kétszer is elnyerték a Bajnokok Ligáját.

Ezekben az években sikerült elérniük azt a bravúrt is, hogy egy évadban megszerezték mind a hat trófeát amiért játékban voltak – aki fogadott rájuk akkorban, az könnyen megszedhette magát a 22Bet bukméker weboldalnak köszönhetően. Ma azonban olyan adósságspirálba került a csapat, hogy a jelenlegi tartozásaik mértéke meghaladja az egymilliárd eurót is. Az FC Barcelona pénzügyi válsága összetett helyzet, és nem világos, hogyan fog megoldódni. Az azonban biztos, hogy a klub eddigi legnagyobb kihívása előtt áll.

Mi történt a Barcelonával?

Guardiola 2012-es leköszönését követően nemcsak az edző változott meg, de tulajdonosváltás is történt. Joan Laporta után Sandro Rosell, majd 2014-től Josep Maria Bartomeu kezébe került a klub vezetése. Ugyan Luis Enrique vezetőedző alatt Neymar és Messi vezetésével még egyszer sikerült megnyerniük a BL-t és még több azt követő bajnokságot is, de a klub egyértelműen leszálló ágba került. Ez erősen negatív hatást gyakorolt a bevételekre, hiszen a mérkőzésnapi- és a szponzori bevételekre egyaránt csapást mért.

Ma a Barcelona pénzügyi gondjainak fő oka a hatalmas bérköltség. A klub játékosai a világ legjobban fizetett játékosai közé tartoznak, és az ő fizetésük teszi ki a klub kiadásainak nagy részét. Ráadásul a klub az elmúlt években nagy összegeket költött átigazolási díjakra, és ez is közrejátszott az anyagi gondokban. Az előző két elnökség ésszerűtlen átigazolásai, a szintén ésszerűtlen és hatalmas bérek, illetve a saját nevelésű játékosok mellőzése olyan alapvető problémákat okozott a klubnak, amiket a mostani vezetőségnek kellene megoldani.

A változások

A klub nehéz döntések meghozatalára kényszerült a játékosok tekintetében is. 2020 decemberében bejelentették, hogy Lionel Messi, a klub sztárjátékosa 2021 nyarán ingyenesen távozhat. Messi PSG-be való igazolásával egy korszak ért véget Barcelonában, és most a csapat korábbi sztárjátékosa, Xavi Hernandez edzősége alatt megkezdődött egy új csapat felépítése.

Ehhez szükség volt Joan Laporta egykori klubelnök visszatérésére, több játékosnak el kellett fogadnia az új, csökkentett fizetéssel járó szerződést, illetve hitelek felvétele mellett új szponzorokat is kellett keresniük. Ilyen szponzor lett például a Spotifyt, aminek a nevére át is keresztelték a stadionjukat néhány évre Spotify Camp Nou-ra.

Az FC Barcelona pénzügyi válsága meglehetősen összetett helyzet, és még mindig nem világos, hogyan fog végül megoldódni. Az azonban biztos, hogy a klub eddigi legnagyobb kihívása előtt áll.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Laptopot a csemetének... de milyet?

pén aug 19 , 2022
Milyen szempontokat kell végig gondolni, hogy a megfelelő modellt válasszuk a csemeténknek, aki ma már nem az iskolapadot, hanem a billentyűzetet koptatja inkább. A Dell marketingesei segítenek a választásban… Kinek, mit, mire? Az általános iskolásoknak általában elég egy alapfelszereltségű, maximum középkategóriás laptop. Az olyan alapfeladatok ellátására, mint a szövegszerkesztés vagy […]
gyermekvédelem

És még ez is...