Miért válik egyre népszerűbbé a szuvidálás a háziasszonyok körében?

sousvidehungaryA szuvidálás olyan módszer, amely során precíz hőmérséklet-szabályozással, és hosszú ideig, alacsony hőmérsékleten történő főzéssel készítjük az ételeket. Ezt a technikát eredetileg az élelmiszerek ipari feldolgozása során használták, de az utóbbi években elterjedt az otthoni háztartásokban is.

Hogy történik a szuvidálás?

A sous vide főzés alapja a vákuumcsomagolt élelmiszerek hőmérséklet-szabályozott vízfürdőben történő főzése. Ehhez olyan speciális eszközökre van szükség, mint a Sous Vide Hungary szuvidáló készülékei, illetve vákuumtasakjai és precíz hőmérője.

A főzési hőmérséklet ennél az eljárásnál tehát alacsonyabb, mint a hagyományos módszerek esetében, általában 55-85 °C között van, és akár órákig is tarthat a folyamat, amíg tökéletesen és egyenletesen megpuhulnak az ételek.

Milyen előnyökkel jár ez az ételkészítési módszer?

Szuvidálással az ételek kíméletes hőkezelésben részesülnek, így az ízük és állaguk sokkal jobban megmarad, mint bármely más ételkészítési eljárás során. Ez különösen előnyös húsok esetében, amelyek ezáltal szaftosabbak és puhábbak lesznek, mint más ételkészítési eljárással. Az elkészített ételek egészségesebbek is, mintha olajban sütöttük volna őket.

A különböző húsok szuvidálása

  • Marhahús esetén bélszínt és rostélyost érdemes szuvidálással készíteni, hiszen az egyébként nehezen puhuló, szálkás hús szuvidálva szaftos, puha és ízletes lesz.
  • Ha csirkehúst szuvidálunk, ez segít abban, hogy például a kiszáradásra hajlamos csirkemell tökéletes állagú maradjon, ugyanakkor az értékes tápanyagokat is megtartja.
  • Sertésborda és tarja szuvidálása esetén puha textúrájú, ízletes húst kapunk. A sertéscomb és csülök hosszabb sous vide főzést igényel a tökéletes puhaság eléréséhez.
  • Kecske-, nyúl- és bárányhús is elkészíthető ezzel a módszerrel, aminek eredményeként könnyen emészthető, puha ételt kapunk.
  • A halaknak rövidebb elkészítési időre van szükségük a sous vide készülékben is, hiszen könnyen megpuhulnak.

Kell-e mérnünk a hús belső hőmérsékletét főzés közben?

A sous vide készülékekben történő főzés esetén nincs szükség a belső hőmérséklet mérésére, hiszen a vákuumtasakban lévő ételek minden része eléri a beállításnak megfelelő hőmérsékletet.

Ha azonban szeretnénk, egy speciális maghőmérővel ellenőrizhetjük az értéket. Ez a hőmérő a steak készítése során lehet igazán hasznos a számunkra.

Hogy tudjuk kiszámolni a főzési időt?

Amennyiben fagyasztott húsból készítjük az ételt, vegyük figyelembe, hogy a húsnak ki is kell olvadnia. A főzési idő beállításánál tehát ezzel az idővel is számoljunk. Továbbá számít még a hús fajtája és vastagsága, amit a főzési útmutatók szerint célszerű meghatározni.

A szuvidálással nemcsak ízletesek maradnak az ételek, hanem egészségesek is. További előnye, hogy megkönnyíti a háziasszonyok munkáját, ezért egyre többen fedezik fel, és alkalmazzák az otthoni ételkészítés során is.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Milyen burkolatok képesek helytállni kültéren? Például a WPC burkolat!

hét dec 25 , 2023
ShareTweetPinShareA terasz kiépítése előtt mindig az alábbi szempontok érvényesülését tartjuk szem előtt: látványosság, design, tartosság, minimális karbantartás és költséghatékony beruházás. Nem egyszerű olyan burkolatot találni, amivel nincs sok gondunk, könnyen telepítjük és nem adja meg magát 5-6 év múlva. Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy egyes darabok akár 20 évig […]
wpcnagyker.hu

És még ez is...