Hogyan épül fel a paleolit életmód?

paleocentrum.huVannak olyan étrendek és életmódok, amelyekkel kapcsolatban rengeteg tévhit terjed a köztudatban. “Előkelő” helyet foglal el ebben a paleo diéta, amiről több helytelen információ is megtalálható, például, hogy mindent nyersen kell fogyasztani. De mégis miről szól ez az életmód?

A modern étrend megváltoztatása

Az elsődleges cél az, hogy a ma használt és elterjedt káros alapanyagokat teljesen kiiktassuk a mindennapokból. Ez nem jelenti azt, hogy minimálisra csökkentjük a választható ételek számát. Ezt jól mutatja a PaleoCentrum kínálata is, ahol rengeteg paleo étel és alapanyag megtalálható.

A paleolit életmód önmagában azt jelenti, hogy visszatérünk a kőkori ételekhez. Természetesen nem arról van szó, hogy ideje lándzsát ragadni és megkeresni a legközelebbi mamutot (ez már önmagában egy lehetetlen kihívás). Leginkább az a cél, hogy az étrendünket a gyümölcs-zöldség-hús hármasa köré kell kialakítani, mivel az evolúció során ezekhez alkalmazkodtunk a legjobban. Innen nyerhetjük a legtöbb energiát, valamint minden olyan vitamint és “üzemanyagot”, amire a szervezetünknek szüksége van.

A modern ételekkel kapcsolatban ez az egyik legnagyobb probléma, hogy még nem volt ideje az emberi testnek arra, hogy alkalmazkodjon a feldolgozásukhoz. Az emberek fő energiaforrása az évezredek alatt mindig is a hús volt. Ehhez társultak a zöldségek és gyümölcsök. Nem hiába ajánlják a mai napig az egészséges étrendhez a nagymértékű fogyasztásukat, hisz rengeteg vitamin és tápanyag található bennük.

Mi nem tesz jót a szervezetünknek?

Vannak olyan ma népszerű élelmiszerek, amik bizonyítottan károsak az egészségünkre. Ilyen például a glutén és a tejtermék is. Ezeket a kőkorban még egyáltalán nem ismerték, sőt, leginkább az elmúlt bő egy évszázadban terjedtek el (a nagymértékű előállításnak köszönhetően), így a szervezetünknek sem volt elég ideje alkalmazkodni. Ugyanúgy ide tartoznak a gabonafélék is, amelyek szintén egyre több megbetegedés fő okozójaként jelennek meg.

Ez a modern mezőgazdaságnak és állattenyésztésnek “köszönhető”, mivel ezek az alapanyagok könnyen előállíthatóak, mindenki számára elérhetőek. Emellett még vannak olyan kiegészítők is, amelyek függőséget is okoznak.

A modern drog, ami legális: a cukor

Talán az egyik legveszélyesebb mind közül a cukor, ami rengeteg betegség kialakulásában “segédkezik”. Cukorbetegség, vérnyomás problémák, szív- és érrendszeri problémák. Ezeket mind el lehet kerülni vagy legalább minimálisra csökkenteni a kialakulás esélyét, ha elhagyjuk a mindennapokból a cukrot, valamint minden nagy szénhidráttartalmú élelmiszert. Ezt a szervezet nagyon nehezen emészti meg, így sokáig van jelen a bélrendszerben a méreganyag.

A feldolgozott élelmiszereket is érdemes elkerülni, mivel rengeteg mesterséges anyag található bennük. A paleolit életmóddal garantálható a hosszú távú egészség és a fizikális, mentális teljesítmény növekedése.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Készíts egyedi álmennyezetet lambériából!

ked júl 11 , 2023
ShareTweetPinShareA hagyományos fa építőanyagok a modern építészeti megoldásokban is kiemelkedő fontosságúak, hiszen a természetes hatást a fa és a faalapú anyagok biztosítják leginkább. Ha burkolóanyagot keresel, a lambéria az az esztétikus és természetes változat, ami soha nem megy ki a divatból. Mikor válassz lucfenyő lambériát? Ha költségkímélőbb megoldásban gondolkodsz, akkor […]
kaplarfatelep.hu

És még ez is...