Melyik éri meg pénzügyileg? Az albérlet vagy a hitelből vásárolt lakás?

albérlet vs. hitelből vett lakásA fiatalok közül sokan tanakodnak azon, hogy melyik a jobb döntés: albérletben lakni, vagy felvenni lakáshitelt és lakást vásárolni? Mivel minden élethelyzet más és más, ezért nem lehet azt mondani, hogy mindenkinek ez vagy az a megfelelő választás.

Mérd fel az igényeidet és a terepet!

Általában az emberek nem azért laknak albérletben, mert ezt tartják jobb opciónak, hanem azért, mert nincs pénzük saját lakásra. Azonban ha már fizetni kell havonta az albérletért, akkor joggal vetődik fel, hogy ennyi erővel a hitelt is lehetne törleszteni, akkor előbb-utóbb a mi tulajdonunk lesz a lakás. Albérlet esetén semmi sem marad, jó, ha az ember visszakapja a kauciót.

Mielőtt azonban máris elkezdenéd nézegetni a megvásárolható lakásokat, gondold át, hogy milyen távra tervezel. A munkahelyed mennyire stabil? Szereted, amit csinálsz? Abban a városban fogsz lakni 5 vagy 10 év múlva is, ahol most? Mi a helyzet a családalapítással, elég lesz egy vagy két gyerekkel is az a lakás?

Elsőként mindenképpen alaposan meg kell fontolnod, hogy tudsz-e ezekre a kérdésekre határozottan válaszolni. Ha bizonytalan vagy, először érdemes azon a környéken kivenned egy albérletet, hogy megnézd, szimpatikus-e számodra az a környék.

Tanulmányozd az árakat!

Ha negyed órát rászánsz arra, hogy az ingatlan.com weboldalán felmérd, mennyibe kerül egy olyan lakás, ami megfelel az igényeidnek, azzal nincs vesztenivalód. Ezen a ponton már szembesülni fogsz azzal, hogy muszáj meghatároznod, milyen kritériumokat kell teljesíteni az ideális vagy legalábbis elfogadható lakásnak. A nélkül, hogy a beállításokat megváltoztatnád, tudsz keresni eladó és kiadó ingatlanokra is.

Nézd meg, mennyibe kerül a lakáshitel!

Szendrei Ádám írása alapján albérlet és lakáshitel között anyagilag pusztán annyi a különbség, hogy az albérlet esetén a lakást, a lakáshitel esetén voltaképpen a pénzt bérli az ember. Ez utóbbi esetén a pénz bérlésének díja a kamat.

A 2000-es évek legelején még bőven 20% fölött volt a lakáshitel kamata, de egészen 2010-ig szinte végig 10% fölött mozgott ez az érték. 2012 óta csökkent, 2017-ben már 5%-a alá került. Ettől még azonban dőreség volna azt mondani, hogy mivel alacsony a kamat, a hitel olcsó, szóval mindenképpen lakást kéne venni. A tendencia ugyanis fordulhat, és a lakáshitel törlesztőrészlete jelentősen megnőhet, ha emelkedik a kamat. Ezt fix kamatozású lakáshitellel ki lehet védeni, ám ezeknek eleve magasabb a havi törlesztőrészlete.

Léteznek a neten különféle lakáshitel-összehasonlító kalkulátorok, amelyek bizonyos megkötésekkel lehetővé teszik, hogy kiszámold, mennyi lesz a havi törlesztőrészleted a jövedelmed és a hitelösszeg fényében. Látni fogod azt is, hogy mennyi a lakáshitel kamata.

Ne feledd, az ingatlanvásárlás egy rendkívül kockázatos befektetés, a szakértők szerint a kockázat mértéke meghaladja a részvényvásárlás kockázatát, szóval alaposan gondold át a döntésed.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Lehalkítja a környezet zajait a HUAWEI új, vezeték nélküli fülhallgatója

hét aug 2 , 2021
ShareTweetPinShareA Huawei Technologies a világon elsőként mutatott be olyan vezeték nélküli, nyitott kialakítású fülhallgatót, amely a felhasználó füléhez igazodva csökkenti a környezeti zajokat. A FreeBuds 4-ben továbbfejlesztették az aktív zajszűrési technológiát (ANC), a készülék az új Adaptive Ear Matching, azaz fülhöz igazodó funkcióval kimagasló hangminőséget kínál. A légiesen könnyű fülhallgatók […]
HUAWEI FreeBuds

És még ez is...