5 tipp és trükk, amit a PLC programozásban hasznosíthatsz

két nő laptop előtt ülveTudtad, hogy a PLC programozók Magyarországon akár 850.000 forintot is kereshetnek havonta? Nem véletlen, hogy egyre többen választják manapság ezt a szakmát, vagy képzik át magukat PLC programozóvá. Mint ahogy minden munkának a PLC programozásnak is megvannak a maga nehézségei, pláne kezdőként. Alábbi cikkünkben 5 hasznos tippet és trükköt gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek hatékonyabbá tenni a programozást és optimalizálni annak eredményét. Mielőtt azonban belevágunk a részletekbe, tisztázzuk az alapokat!

Mi a PLC programozás?

A PLC egy angol mozaikszó, amely programmable logic controller-t jelent. Magyarul programozható logikai egység vagy programozható logikai vezérlő néven találkozhatsz vele.  A PLC-k az ipari automatizálási és vezérlőrendszerek fő alkotóelemei, gyakran gyártósorok automatizálását támogatják. A programozható logikai vezérlő segítségével gyorsabban megvalósítható például, hogy egy gyártósor áttérjen egy másik termék gyártására.

A PLC programozás legfőbb feladata hogy “megtanítsa” a gépeket az elvárt működésre. Ehhez egy speciális célnyelvre van szükség, ami eltér a számítástechnikában megszokott programnyelvektől.

A PLC célnyelvek két fő kategóriába sorolhatók:

  • szöveges rendszerű és
  • grafikus rendszerű nyelvek.

Most, hogy ezt tudjuk, nézzük meg hogyan lehetsz hatékonyabb programozás közben.

1. Kövesd a bevált kódolási módszereket és szerkezeti technikákat!

PLC programozás során, ha csak teheted használd a már bevált kódolási módszereket és technikákat a bonyolult kódok helyett. A funkcióblokkok szükségtelenül nagy száma például nemcsak a projektben való tájékozódást nehezíti meg, hanem az esetleges hibák keresését is.

Ezért azt javasoljuk, hogy amennyire csak lehet bontsd le a kódot, keresd meg annak ismétlődő szegmenseit és használd fel őket újra a program más részeiben is.

2. Készíts tervet a várható hibák elhárítására!

Még a legjobb rendszerben is előfordulnak hibák. Sokat segíthet a majdani megoldásban, ha már a tervezési szakaszban előre számítasz rájuk és hipotetikus forgatókönyveket hozol létre a megoldásukra. Ezeknek a forgatókönyveknek a segítségével könnyebben áthidalható a problémás helyzet és hatékonyabban javítható a meghibásodás. Például beprogramozhatod a szabályozót, hogy automatikusan fenntartsa az előre meghatározott hőmérsékletet az érzékelő esetleges meghibásodása esetén. Vagy korlátozhatod a külső felhasználók hozzáférését a kritikus rendszer funkciókhoz, az emberi hibák elkerülése vagy minimalizálása érdekében.

egyferfi fejhallgatóval a fején a számítógépe minitora előtt ül3. Készíts jegyzeteket, írj megjegyzéseket!

PLC programozás során a kódok nyomon követése nehézkes lehet, pláne ha több tucat funkcióblokkot vagy több száz sornyi kódot tartalmazó, összetett projekteken dolgozol. A kódban való könnyebb tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy jegyezd fel az I/O-jelöléseket, egy adott funkcióblokk működését, és írj egy rövid útmutatót az adott kódhoz. Ha munkád során folyamatosan készíted ezeket a jegyzeteket, akkor gyakorlatilag egy „kézikönyvet” alkothatsz a projekthez, amely részletesen leírja annak funkcióit. Ezzel segíthetsz más felhasználóknak, például kollégáknak, karbantartónak vagy ügyfeleknek is a funkciók megértésében.

4. Tervezz előre!

Az alapos előkészítés és tervezés mind hardver, mind szoftver szinten sok időt takarít meg, csökkenti a hibák számát és javítja a projekt általános rugalmasságát. Tartsd szem előtt, hogy a jövőben szükség lehet a projekt kiterjesztésére új funkciók vagy alkalmazások hozzáadásával. Minél részletesebb a terved, annál könnyebb lesz az esetleges változtatás megvalósítása.

5. Teszteld és ellenőrizd a kódot!

A változó értékek, a funkcióblokkok és a kódszegmensek ellenőrzése rendszeresen, a projekt bármely fázisában javasolt. Ezzel hamarabb kiszűrheted és javíthatod az esetleges hibákat. Ilyen ellenőrzések során kiderülhet, hogy nem működnek a világításkapcsolók, vagy probléma van a fűtéssel valamelyik funkcióblokk hibája miatt. Jobb ha ezekre a problémákra nem a rendszer indításakor, hanem még jóval előbb, PLC programozás közben fény derül.

Bízunk benne, hogy a fent említett tanácsokkal segítséget tudtunk nyújtani számodra, hogy hatékonyabban végezd a munkát, optimalizáld  a rendszert, és megkönnyítsd annak használatát a többi felhasználó számára is.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Miket beszélnek? Pereczes: talent pool nélkül nem megy

sze ápr 27 , 2022
ShareTweetPinShareAz Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége konferenciáján, a SMART 2022-n az ágazati szekcióban egyaránt szó esett a jövő bankjaival kapcsolatos elvárásokról és lehetőségekről, amivel kapcsolatban Pereczes János, a Magyar Bankholding Foundation szervezetének vezetője elmondta, hogy “mi kell ahhoz, hogy három hagyományos bankból egy teljesen új, minden modern igényt kielégítő […]
Pereczes János MKB Bank

És még ez is...