3D nyomtatás tanfolyam – befektetés a jövőbe

apave.huA technológiai megoldások területén az egyik legjelentősebb modern megoldásnak a 3D nyomtatás számít. E számos területen alkalmazható találmány már napjainkban is hódít, a jövőben pedig egy költséghatékony, univerzális gyártási opció lehet. Az ehhez kapcsolódó ismeretek elsajátítását érdemes időben elkezdeni.

A 3D nyomtatás lényege, hogy szoftverekben tervezett háromdimenziós alakzatokat képes materializálni, avagy leképezni. Egy olyannyira új technológiáról van szó, hogy az első megjelenése is mindössze az 1980-as évekre datálható. Azóta persze sok fejlesztés történt a 3D nyomtatás területén és ez a tendencia tovább folytatódik napjainkra is. Mára már egészen előrehaladott kísérletek zajlanak az olyan finom megmunkálást igénylő területeken is, mint pl. az orvostudomány.

Jelenleg az úgynevezett additív eljárás a leggyakoribb megoldás, mely során a nyomtató valamilyen anyag lerakásával és rétegezésével állítja elő a térbeli modelleket. Fontos, hogy a 3D nyomtató csupán egy output eszköz, mely tervezésre nem képes. A folyamat fontos eleme tehát a modellek megtervezése is. Az erre szolgáló CAD szoftverek kezelése pedig komoly szakértelmet igényel. A technológiához kapcsolódó tudásanyagot jelenleg leginkább különböző modern mérnöki képzéseken, vagy egy 3D nyomtatás tanfolyam keretein belül ismerhetik meg az érdeklődők.

A gyártás jövője

A 3D nyomtatás lehetőségei napjainkban még nem tekinthető maximálisan kiaknázottnak, de sok helyen alkalmazzák sikeresen. A már említett additív mellett a szubtraktív technológia is a felszínen van. Ez egy durvábban leképezett darabból utólag munkával történő kialakítást jelenti. A 3D nyomtatás egyelőre csak a kisebb mennyiségű gyártás területén kelhet versenyre a többi ipari technológiával. Tömeggyártás esetén az alkatrészek és más kisebb termékek létrehozása hagyományosabb eljárásokkal jelenleg olcsóbb.

A fejlődés azonban folyamatos, így a 3D nyomtatás a jövőben várhatóan vezető gyártási technológia is lehet. Az előrelátóbb szakemberek pedig már időben elkezdhetik a felkészülést. A 3D nyomtatás tanfolyam ehhez szabályozott kereteket nyújt. A résztvevők a tanulmányokra befektetésként is tekinthetnek, hiszen már idejekorán képzett szakemberekké válhatnak a 3D nyomtatás területén. A jövő technológiáinak megismerése pedig sosem rossz irány.

A képzésről röviden

A 3D nyomtatás tanfolyam leginkább a készülékek működésére fókuszál. A résztvevők az elméleti és gyakorlati képzés kombinációján keresztül megismerhetik a 3D nyomtatók történetét, működési alapelveit, az alkalmazott eljárásokat és lehetőségeket. A gyakorlat során pedig természetesen mindezt kézzelfogható formában is megtapasztalhatják. Láthatják egy gép működését, egy modell létrejöttét, az esetleges hibalehetőségeket és a gyártás sarkalatos pontjait.

Fontos kiemelni, hogy a 3D nyomtatás tanfolyam a modellek tervezési fázisával nem foglalkozik. Tekintve, hogy a térbeli, szoftveres modellezés komoly szakértelmet kívánó tudomány, így a képzés leginkább azoknak ajánlott, akik ebben is otthon vannak. Megkötés persze nincs, így lényegében bárki jelentkezhet a 3D nyomtatás tanfolyamra, aki szeretne betekintést nyerni a jövő egyik kulcsfontosságú technológiájának működésébe.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nálatok ki mosogat?

csü dec 8 , 2022
ShareTweetPinShareBár már alig akad olyan háztartás, ahol ne bukkanna fel egy szimpatikus mosogatógép, azért a mosogatást vagy épp a gyümölcsök, zöldségek lemosását nem lehet teljesen megspórolni. Számtalan ok van, amiért nem indítjuk be a mosogatógépet: túl kevés edény, esetleg túl nagy edények, és persze sokszor a főzéshez is kell használni […]
szaniteronline.hu

És még ez is...