Tigrisgyűjtéssel erősít a múzeum

A Néprajzi Múzeum folytatja online jelenlétének erősítését, amelyet már korábban elindított, hogy a költözés-előkészítés időszaka alatt is kapcsolatban maradjon a látogatókkal.

A Tigris a múzeumban virtuális tigriskiállítás egy közösségi gyűjtemény, amely nemcsak azt a kérdést feszegeti, hogy mi ma a múzeum szerepe, hanem azt próbálja bizonyítani, hogy kiállítás nélkül is lehet múzeumot csinálni. A Nem a tigris nevű nyilvános Facebook-csoportban önkéntes közösségi „tigrisgyűjtés” zajlik, több mint háromszáz taggal. Az eredmény egy virtuális tigriskiállítás, amely naponta egy tigrissel gyarapodik. A cél egy 999 tigrisből álló – műtárgy nélküli – múzeumi gyűjtemény. A Néprajzi Múzeum munkatársai az elmúlt években több digitális oktatás segédanyagot dolgoztak ki, amelyek körét bővítik most a szakemberek a múzeum gyűjteményében található műtárgyak, archív fotók, rajzok és filmek segítségével. Az intézmény Raktártúrák és Életünk napjai néven indított filmsorozatai is folytatódnak a Youtube-on, és újabb epizódokat mutatnak be a költözés-előkészítés időszakából.

A közlemény szerint nemrégiben fejeződött be az a képdigitalizáció, amely során több mint 35 ezer fénykép és rajz számítógépes rögzítését végezték el. Lezárult a nitrocellulóz alapú negatívok másfél évtizede folyó szkennelése és fotózása, digitális másolat készült az üvegnegatív állomány bizonyos egységeiről, valamint a rajzgyűjtemény ceruzarajzait, akvarelljeit, hímzésmintákat és századelős kutatók mintarajzait is digitalizálták, folyamatosan kerülnek fel az intézmény szabadon böngészhető online adatbázisába, emellett egy részük a múzeum új épületébe készülő állandó kiállításban is látható lesz. Jelenleg csaknem százezer műtárgy, több mint 12 ezer hangzó anyag, többségében népzenei dallam, 11 ezer 450 rajz, festmény, képeslap, csaknem negyvenezer fénykép és dia, 290 kézirat mellett 150 film között lehet válogatni, miközben folyamatosan töltik fel a szakemberek az újabb anyagokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A járvány "áldásos" hatása: egyre többen választják az online banki megoldásokat

hét márc 30 , 2020
Egyre több ügyfél használja az online banki megoldásokat, és a bankautomatáknál kevesebb a készpénzfelvétel a koronavírus-járvány miatt. A CIB Bank azt közölte: az automatáinál egyre kevesebb készpénzfelvétel történik. Az ATM-ek töltése a megszokott rendben zajlik. Az ideiglenesen bezárt fiókok bankautomatáit helyettesítéssel, fióki kollégáik töltik fel. A mostani időszakban kevesebbszer kell […]
OTP bankautomata

És még ez is...