Egy családi házhoz mekkora hőszivattyú kell?

hisense-klima.huMivel egyre többen ismerik, így rengetegen keresnek rá, hogy mekkora hőszivattyú kell? Hogy pontosan meg tudjuk válaszolni ezt a kérdést, sok tényezőt kell ismernünk. Javasoljuk mindenképp egy szakértő felkeresését! Azonban ebben a cikkben segítünk támpontot adni.

Mi is az a hőszivattyú?

Először még nem szeretnénk válaszolni arra a kérdésre, hogy mekkora hőszivattyú kell? Ugyanis még azt sem tisztáztuk, hogy mi is ez valójában. Kezdjük ezzel!

Ez egy olyan technológia, olyan eszköz, ami a levegőből, talajból vagy vízből nyert hőenergiát továbbítani tudja egy másik helyre, ahol szabályozottan le tudja azt adni. Minden háztartásban találkozhatunk ilyennel, ugyanis a hűtőszekrények vagy a szárítógépek is ezen elv alapján működnek.

Milyen célra használható a hőszivattyú?

Alapvetően két célra tudjuk használni. Egyrészt fűtésre és hűtésre, azaz a levegő hőmérsékletének változtatására. Másrészt melegvíz előállítására is. Mindezt nagyon hatékonyan, gazdaságosan és környezetkímélő módon tudjuk vele megtenni.

Mekkora hőszivattyú kell?

Számos tényező befolyásolja, hogy végül mekkora egységre van szükségünk. Nem mindegy, hogy milyen hőtechnikai adottságokkal rendelkezik a fűteni kívánt épület. Az sem mindegy, hogy teljesen új rendszert kell-e kiépíteni, vagy valamilyen módon a meglévő fűtési rendszerre lesz csatlakoztatva a hőszivattyú.

Ha egy átlagos családi házat veszünk alapul, akkor körülbelül 8-16 kW közötti teljesítményű hőszivattyúra lehet szükség. Azonban ez nagyban függ attól, hogy mekkora az épület alapterülete, milyen fűtési rendszere van, és mennyire jól hőszigetelt. Minél kedvezőtlenebbek az értékek és minél nagyobb egy épület, annál nagyobb teljesítményre lesz szükség. Mivel nem kis beruházásról van szó, így mindenképp szükség lesz egy szakemberrel való konzultációra!

Miért jó a hőszivattyú?

Ez jelenleg a piacon elérhető technológiák közül a leggazdaságosabb, ha fűtésről van szó. De mindemellett a legkörnyezetbarátabb is. Itt nincs olyan égéstermék, mint amilyen egy vegyes tüzelésű kazán vagy akár csak egy gázkazán esetén van. Itt nem keletkezik olyan anyag, aminek távoznia kell a kéményen keresztül! A szén-monoxid mérgezéstől tehát nem kell tartanunk.

Egy jól kiépített rendszer nem csak a téli fűtést, de a nyári hűtést is nagyon hatékonnyá és gazdaságossá teszi. Nem beszélve arról, hogy akár a gáz bevezetésétől is eltekinthetünk, ha a melegvíz ellátást is ily módon oldjuk meg.

A karbantartási költségek minimálisak, és rengeteg időt is megspórolunk azzal, hogy nem kell folyamatosan foglalkoznunk a rendszerrel.

Minden előnyét figyelembe véve, habár vannak hátrányai is, mint a magas bekerülési költség, elmondható, hogy jelenleg nincs párja a piacon. Egy nagyon jól használható, zöld fűtési és hűtési megoldás, mely gazdaságosan üzemeltethető. Kell ennél több? Most már csak egy szakemberrel kell konzultálni, aki pontosan meg tudja mondani, hogy mekkora hőszivattyú kell.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Valóban befolyásolja a tápszűrők alkalmazása a hangminőséget?

ked nov 14 , 2023
Miből épül fel egy audiorendszer? Nos, erre a kérdésre többféle válasz is létezik. Valaki szerint elég hozzá egy okostelefon és egy Bluetooth-hangfal, és már “mehet is a buli” a videómegosztókra feltöltött zenék hallgatásával. Ám aki igazán vájtfülű, az a fentire csak legyint, és kapásból felsorol legalább fél tucat olyan berendezést, […]
streamaudio.hu

És még ez is...