Mondókák, amikkel az ovira készülhetünk

Kedvenc mondókáim - www.jateksziget.huMinden kisgyermek és szülő életében fontos mérföldkő az óvoda megkezdése. Akár jártak bölcsődébe, akár nem. Erre pedig fel kell készülnie a gyerekeknek is és a felnőtteknek is.

Ezt legegyszerűbben olyan dolgokkal tudjuk megtenni, amik az óvodában is mindennaposak lesznek, mint például a mondókák. Most egy kicsit ezekről olvashattok bővebben a Játékliget segítségével.

Miért jók a mondókák?

A mondókázásnak számos előnye van, többre nem is gondolnánk elsőre, pedig az óvodában sem azért mondókáznak a kicsik, hogy elteljen a nap. 

Az otthoni mondókázás előnye, hogy mélyítheti a szülő-gyermek kapcsolatot. Folyamatos a szemkontaktus, megöleljük egymást, simogatjuk a gyerekeket, ez szorosabbá fűzi a köteléket. Mindemellett szórakoztató élmény, amit a szülővel együtt tölt a kicsi, erre a későbbiekben is jó szívvel emlékszik majd.

A mondókázással fejlesztjük a csemeték képzelőerejét, itt ismerkedik az anyanyelvével, a környező világgal, természettel, évszakokkal, állatokkal.

A dalok hatására fejlődik a gyerekek figyelme, érdeklődése és emlékezete, ezért érdemes már kiskorban minél többet foglalkozni ezzel.

A mondókák ismétlésével gyarapodik szókincsük, a rigmusok által megismerkednek a magyar nyelv ritmusosságával. Ezáltal fejlődik a ritmusérzékük, így az emlékezetük és érdeklődésük is. 

Mondókázás közben a különböző agyi területek összekapcsolását segítjük. A mozgás-ritmus-beszéd összekapcsolása a későbbi tanulási folyamatok alapozását szolgálja.

Ha dalolászás közben hintáztatjuk, ringatjuk, tapsoltatjuk a kicsiket, ezzel a mozgáskoordináció és egyensúly észlelését is javítjuk.

Miért mondókázzunk az óvoda előtt?

Nagyon sok mondókás könyvet találni a Játékligetnél is, ezek mind hasznosak lehetnek ebben az időszakban.

Mint írtuk, a kicsik a mondókák által tanulnak. Megismerik az állatokat, napokat évszakokat. Ugyanígy tanulhatnak az óvodáról is, több dalocska is arról szól, hogy mit csinálnak ott a gyerekek. Mivel ezek ritmusosak és akár többször is elénekeljük otthon, így a gyerekek úgy mennek óvodába, hogy már hallottak róla, nem lesz teljesen ismeretlen.

Mivel a mondókázás addig főként a szülőkhöz volt köthető, a szórakozás, melegség érzetéhez kötik a dalokat a kicsik. Ha ezt fenntartjuk és folyamatosan dalolunk otthon, ezzel ezt az érzést tartjuk fenn bennük, hiszen az óvodában is sokat mondókáznak.

Mit válasszunk?

Nagyon sok szerző van Magyarországon, aki gyerekdalokkal, mondókákkal foglalkozik. Ilyen például Aranyosi Ervin: Hogyan lettem óvodás költeménye vagy Domonkos Jolán: Nyuszk OVI mondókája. Ha nagyon elvesznénk az internet rengetegében, keressünk egy mondókás könyvet, abban mindig találunk sok kedves dalocskát.

A gyerekek és a szülők számára is nehéz lehet az átmenet az óvodába, épp ezért olyan tevékenységeket csináljunk ilyenkor, amit amúgy is sokszor, ezzel könnyíthető ez az időszak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Szerb barátaink száz éve vonultak ki Pécsről

szo szept 4 , 2021
ShareTweetPinShareIdén van száz éve annak, hogy Pécs felszabadult a szerb megszállás alól. A centenárium alkalmából indított új honlapot a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára, a Janus Pannonius Múzeum (JPM), valamint a Csorba Győző Könyvtár. A JPM az új honlap indulásáról szóló közleményében azt írta, hogy a www.szerbmegszallas.hu címen elérhető, […]
ZX-81

És még ez is...