A gyógypedagógiai asszisztens feladatai a mindennapokban

tanfolyamguru.huEgyre népszerűbbek a felnőttképzési tanfolyamok hazánkban. Bár a régi OKJ megszűnt, tanulni ugyanúgy lehet felnőttként is, és bizonyítvány is szerezhető. A megújult rendszerben is sok érdekes szakképesítést hirdetnek, az egyik ilyen a gyógypedagógiai asszisztens.

A TanfolyamGURU.hu oktatás-nevelés kategóriájában ez az egyik legnépszerűbb tanfolyam, amire rákeresnek az emberek a dajka képzés mellett. A hivatalos neve azonban a szakképesítésnek: Pedagógiai munkatárs – ezen belül lehet választani, hogy a pedagógiai asszisztens vagy a gyógypedagógiai asszisztens képzést végezzük-e el. Mindkettő tartogat kihívásokat és sikerélményeket is szép számmal.

Mit csinál egy gyógypedagógiai asszisztens?

Ő az, aki egy felsőfokú végzettségű szakember mellett dolgozik, segíti őt a mindennapi munkájában, például felügyel a gyerekekre az ő távollétében, vagy csoportokat kísér. Részt vesz a szabadidős programok szervezésében, lebonyolításában.

Mivel gyógypedagógiai asszisztensről van szó, elsősorban olyan intézménybe várják a jelentkezését, ahol kifejezetten olyan gyerekekkel foglalkoznak, akik valamilyen oknál fogva sérültek, de egy képzett szakember fogyatékkal élő felnőtteket is elláthat.

Vannak kimondottan olyan feladatai, amelyekben a sajátos nevelési igények specifikusak, fogyatékosság-specifikusak, illetve gyógypedagógiai asszisztensi tudást igényelnek. Az asszisztensnek nagy szerepe van például a gondozásban, oktatásban, a higiénés szokásrendszer kialakításában, ha SNI-s gyerekekről van szó. Segíti a családokkal való kommunikációt is.

Kiknek érdemes jelentkezni a képzésre?

A gyógypedagógiai asszisztens tanfolyamra való jelentkezés feltétele az érettségi. Mivel a legtöbb képzőintézmény az elmélet órákat online tartja ma már, érdemes egy jól működő laptopot vagy számítógépet is beszerezni, hiszen az interneten keresztül kapják meg a tanulók a tananyagot.

Akkor érdemes nekivágni a képzésnek, ha valóban szeretnénk sajátos nevelési igényű gyerekekkel, fogyatékkal élőkkel foglalkozni. Mindez ugyanis nagyfokú toleranciát és empátiát igényel, sokszor lesznek ugyanis nehéz pillanatok.

A jó kommunikációs készség is elengedhetetlen, de a türelem és a kitartás is meghatározó tulajdonságok ebben a szakmában.

Mit kell tudni még a képzésről?

A gyógypedagógiai asszisztens tanfolyam az ország több városában is indul, a TanfolyamGURU.hu oldalán meg lehet keresni, hozzánk melyik van a legközelebb. Bár a képzés maga online végezhető, a gyakorlati órákon itt is részt kell venni, erről a képzőintézmények adnak bővebb tájékoztatást.

A kurzus időtartama jellemzően 5 hónap, a végén egy tanúsítványt állítanak ki. Ezzel kell jelentkezni a vizsgaközpontba képesítő vizsgára. Ezt követően kapjuk kézhez a bizonyítványt, amivel már állásokat is megpályázhatunk.

A tanfolyam és a vizsga is önköltséges, de általában van részletfizetési lehetőség. Érdemes beiratkozni mindenképp, ha szívünk vágya, hogy embereken segíthessünk.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Mi az a DHT, és hogyan függ össze a kopaszodással?

ked márc 19 , 2024
ShareTweetPinShareA hajhullás hátterében számos olyan tényező állhat, mint például az öregedés, vagy egyes hormonális változások. A férfiak kopaszodását azonban az esetek nagy részében nem ezek egyike, hanem egy DHT nevű hormon okozza. Mi az a DHT? A DHT, vagy teljes nevén dihidrotesztoszteron egy olyan androgén, azaz nemi hormon, ami csökkenti […]
hajbeultetesdebrecen.hu

És még ez is...