Mi az a DHT, és hogyan függ össze a kopaszodással?

hajbeultetesdebrecen.huA hajhullás hátterében számos olyan tényező állhat, mint például az öregedés, vagy egyes hormonális változások. A férfiak kopaszodását azonban az esetek nagy részében nem ezek egyike, hanem egy DHT nevű hormon okozza.

Mi az a DHT?

A DHT, vagy teljes nevén dihidrotesztoszteron egy olyan androgén, azaz nemi hormon, ami csökkenti a hajhagymák élettartamát és méretét is, ezzel később hajhullást okozva. Bizonyos módszerekkel mi is tehetünk azért, hogy minél inkább lelassítsuk ezt a folyamatot, mielőtt viszont belekezdünk ebbe, nem árt pontosan beazonosítani a probléma okát.

A TurboHair Medical klinikáján elérhető konzultáció során például tapasztalt szakembereknek mondhatjuk el a panaszainkat, amelyet követően mind a probléma okát, mind pedig a megoldást segítenek nekünk meghatározni. Lehetséges ugyanis, hogy elegendő lesz néhány életmódbeli változtatás ahhoz, hogy sikerüljön megszüntetni a zavaró hajhullást.

Valóban kétféle hajszálunk van?

Ön is elgondolkodott már azon, miért van az, hogy a legtöbb férfinak a fejtető elején lévő haj hullik ki, míg a tarkó általában ugyanolyan dús marad? Ez a jelenség ugyancsak a DHT hormonnal van összefüggésben.

Kutatások alapján ugyanis kétféle típusú hajszállal is rendelkezünk – az egyik érzékeny a DHT-ra, míg a másik egyáltalán nem. Az úgynevezett DHT-érzéketlen hajszálak sajátossága, hogy ahogy a nevükből is láthatjuk, nincs rájuk hatással a nevezett hormon, ezáltal egy életen át kitartanak. Ezek a hajszálak helyezkednek el a tarkó területén, a hajbeültetési eljárások során pedig ezekből lesz az úgynevezett donor rész, ahonnan az átültetendő hajszálak kinyerésre kerülnek.

Ezzel szemben viszont a DHT-érzékeny hajszálak az életkor előrehaladtával egyre inkább hajlamosak lesznek a kihullásra. Ez okozza azt, hogy a férfiak 25-30%-a már 30 éves kor előtt kopaszodni kezd, ez az arány pedig 50 éves korra 50%-ra nő.

Van módszer a DHT csökkentésére?

Rengeteg kutatás irányul arra, hogy megtalálják a leghatékonyabb megoldást a kopaszodás megelőzésére. Egyre népszerűbbek a hajhullás megakadályozására kifejlesztett samponok, amelyek egyrészt igyekeznek csökkenteni a DHT termelést, másrészt pedig próbálják serkenteni a haj növekedését.

Ezenfelül ma már több egyéb beavatkozás és gyógyszeres kezelés is elérhető erre a célra. Fontos azonban, hogy mielőtt bármibe belekezdenénk, mindenképpen egyeztessünk előbb egy egészségügyi szakemberrel, hajgyógyásszal. A valódi okot ugyanis csak ők tudják megállapítani, így nem érdemes felesleges kísérletezésekbe kezdenünk.

A DHT hormon minden férfiban jelen van, az pedig már csak a genetikán múlik, hogy kinél mikor kezdi el kifejteni a hatásait. Mivel a kopaszodásra való hajlam öröklődik, már fiatalon is fel tudunk készülni a megelőzésre, hiszen elég csak ránéznünk felmenőinkre ahhoz, hogy feltérképezzük, milyen jövő várhat ránk. Egy egészséges életmód fenntartásával, illetve a megfelelő kezelésekkel nagy eséllyel jó ideig kordában tudjuk tartani a hajvesztésünket.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Honnan szerezzük be a megfelelő festéket lakásfelújításhoz?

ked márc 19 , 2024
ShareTweetPinShareHa lakásfelújításra készülünk, akkor a festés garantáltan az elvégzendő műveletek között szerepel. Azonban ha valami új színre vágyunk, és elkezdünk nézelődni az elérhető lehetőségek, színek, árnyalatok között, akkor nagyon hamar el fogunk veszni a rengeteg alternatíva között. Mire kell figyelni vásárlás során? A Borsodfesték Kft. színes falfestékei között például biztosan […]
borsodfestek.hu

És még ez is...