Lakossági napelem használat: miről szólnak pontosan a változtatások?

lakossági napelemOktóber közepén a kormány bejelentésében fontos változások hangzottak el, amik a lakossági napelem használatot érintik. Sokaknak nem teljesen tiszta, hogy miről is szól pontosan a szabálymódosítás és hogy az kiket érint. Cikkünkben részletesen szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban.

Napelem által termelt energia tárolása

Azok, akiknek már napelem rendszer termeli a villamosenergiát tudják, hogy a rendszer által megtermelt energiát először a szolgáltató hálózatára kell betáplálni és onnan használják fel, amikor szükség van rá. Ezt röviden betáplálási kötelezettségnek nevezzük. Előnye, hogy a megtermelt energia nem vész el, ha napközben például nem vagyunk otthon. Este – amikor a rendszer nem termel – szabadon használhatjuk fel a saját napelemünk által termelt villamosenergiát.

Megváltozott szabály és ennek célja

Az október 13-án közétett, megváltozott szabály alapján ez a betáplálás viszont felfüggesztésre kerül. Ez azt jelenti, hogy a megtermelt áramot nem lesz lehetőség a szolgáltató hálózatán tárolni. Ehelyett azt közvetlenül használhatja fel a háztartás. Ennek hátránya, hogy a napközben megtermelt, de fel nem használt energia elvész. Előnye viszont az, hogy a szolgáltatótól úgymond függetlenedni tudunk, így nem szükséges az engedélye és a bürokrácia is minimálisra csökken.

A cél továbbra is az, hogy a magyar háztartások és a magyar gazdaság szereplőinek egyre nagyobb része álljon át a megújuló energiaforrások használatára. Ennek érdekében a villamosenergia-hálózat bővítése tervben van. Jelenleg azonban olyan mértékben növekedett meg a zöldenergiát használó épületgépészeti termékek és berendezések használatára az igény, hogy a hálózat nem bírja el. A szabályok módosítására tehát a villamosenergia-hálózat jelenleg korlátozott kapacitása miatt volt szükség.

Akiket érint

Elsősorban fontos tisztázni, hogy a változások csak a lakossági felhasználást érintik. Ebbe beletartoznak azok a cégek is, amelyek saját felhasználás céljából termelik a villamosenergiát napelem rendszerrel.

Ezen kívül a változások csak azokra vonatkoznak, akik a jövőben napelem rendszer kiépítését tervezik, de a folyamatban még a kezdő lépéseket sem tették meg, azaz még az igény benyújtása sem történt meg. Azokat nem érinti ez a változás, akik jelenleg is rendelkeznek napelem rendszerrel, illetve a rendszer kiépítésének a folyamata már valamilyen formában megkezdődött, például az igényét befogadták.

Továbbra is megéri napelem rendszert telepíteni?

Habár ez a módosítás a napelem rendszer beruházásának megtérülését jelentősen lassítja, hosszútávon még így is sokkal gazdaságosabb, mint a havi magas összegű villanyszámla megfizetése. A hálózat bővítését követően ráadásul ismét lesz lehetőség a betáplálásra, így a megtérülés is felgyorsul. Arról nem beszélve, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben sokkal nagyobb biztonságot ad a napelem rendszer folyamatos termelése.

Komplett napelem rendszert vásárolna, vagy meglévő rendszeréhez van szüksége inverterre, panelre vagy további kiegészítőkre? A Kazán WebShopon prémium gyártók minőségi termékei közül válogathat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Információbiztonsági konferenciát rendeztek Debrecenben

sze nov 9 , 2022
Információbiztonsági konferenciának adott otthont a Debreceni Egyetem Informatikai Kara. A tanácskozáson a kiberbiztonság és az információbiztonság fontosságára, az online tevékenységek közben megjelenő fenyegetések, visszaélések, manipulációs technikák, digitális csalási módszerek veszélyeire hívták fel a figyelmet a szakemberek. Az it-biztonsággal foglalkozó szakemberek, cégvezetők, szervezeti döntéshozók, gazdasági vezetők, oktatók, hallgatók és a téma […]
konferencia

És még ez is...