Melyek a fogbeültetés komplikációi? Milyen tünetek jelzik a kilökődést?

fogpotlasklinika.huA komplikációk leggyakoribb oka a nem megfelelő előkészítés, illetve a nem optimális gyógyulás, vagyis sok esetben egy láthatatlan fertőzés marad a csontban, ennek következtében kilökődhet az implantátum. Az alábbiakban erről írunk egy kicsit részletesebben.

A komplikációk elkerülhetők? 

Nem elhanyagolandó szempont, hogy milyen fogászati centrumot választunk, ugyanis az implantológiai eljárások elég speciális terület, amely esetében fontos a magas fokú szakértelem és a többéves rutin. Érdemes körülnézni a Halász Klinika fogpótlás csomagjai között, itt ugyanis a szakemberek élen járnak a fogbeültetéses kezelésekben, sőt a rosszul sikerült implantációs kezelések helyreállításában.

Nézzük meg, hogy milyen tényezők okozhatnak komplikációt.

Az egyik legfőbb probléma, amikor a gyógyulási csavar kilazul, ezáltal a csavar mellé baktériumok telepednek le, amely gyulladáshoz, fájdalomhoz, duzzanathoz és genny képződés vezethet.

Egy másik bajforrás, ha nem megfelelő a csont mérete, minősége esetleg formája ahhoz, hogy abba implantátumot helyezzenek, esetleg nem ideális a csontgyógyulási folyamat gyógyszer szedése vagy általános betegség miatt.

Intő jelek, amelyekre figyelni érdemes!

Előfordulhatnak enyhébb szövődmények is a műtét után, amelyek természetesek, viszont ezeket fontos elkülöníteni azoktól a jelektől, tünetektől, amelyek már a kilökődésre figyelmeztetnek.

Amennyiben a már gyógyult beültetés helyén megduzzad az íny és vérezni kezd, akár genny is ürül belőle, azt gyakran a nem elég steril műtéti körülmények okozzák vagy a fentebb említett problémák.

Ha az ínyformázó csavar mellett gyógyuló implantátum megmozdul, az már jelzésértékű, hogy megtörténik a kilökődés. Nem ugyanarról beszélünk, ha például az ideiglenes korona vagy híd kezd el mozogni, s az alatta lévő implantátum ép és sértetlen. Azonban ennél az esetnél is mielőbb cselekedni kell, különben könnyen bejuthatnak a baktériumok, ezen felül a lötyögő pótlás könnyen túlterhelheti és károsíthatja az implantátumot.

Ha a csontpótlást követően több hét elteltével fehér szemcsék kilökődésére leszünk figyelmesek, az javarészt az eljárás sikertelenségét jelzi.

A kimenetelt nem befolyásoló szövődmények

Az utóvérzés teljesen normális jelenség, amely közvetlenül a beavatkozás után észlelhető egy, maximum néhány napig. Ilyenkor vér és vérsavó is szivároghat. Ha a vérzés erősebbé válik, természetesen értesíteni kell a szakembert.

Az enyhe zsibbadás szintén elfogadható ebben az időszakban, ami javarészt néhány héten belül megszűnik. Azonban lényeges, hogy ezt mielőbb jelezzük az orvosnak, hogy a szükséges lépések megkezdődhessenek. Ez a zsibbadás kiterjedhet az arc, ajak, nyelv, íny területére is, hiába múlt el az érzéstelenítés hatása.

Ami viszont nagymértékben növeli a komplikációk és a kilökődés esélyét, az a dohányzás, a kezeletlen fogágybetegség és a nem megfelelően szinten tartott diabétesz. Ez utóbbiakra kiemelten ügyelni kell!


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ne járj csukott szemmel!

ked júl 11 , 2023
A hírekkel kapcsolatban az emberek három csoportra oszthatóak: az egyik csoport szinte egyáltalán nem követi az aktuális híreket, a másik viszont csak a hazai híreket tartja követésre méltónak, és viszonylag kevesen vannak azok, akik egyaránt elolvassák a bel- és a külföldi történéseket is. Azt, hogy ezek közül melyik a követendő […]
hirek.ma

És még ez is...