Információbiztonsági konferenciát rendeztek Debrecenben

konferenciaInformációbiztonsági konferenciának adott otthont a Debreceni Egyetem Informatikai Kara.

A tanácskozáson a kiberbiztonság és az információbiztonság fontosságára, az online tevékenységek közben megjelenő fenyegetések, visszaélések, manipulációs technikák, digitális csalási módszerek veszélyeire hívták fel a figyelmet a szakemberek. Az it-biztonsággal foglalkozó szakemberek, cégvezetők, szervezeti döntéshozók, gazdasági vezetők, oktatók, hallgatók és a téma iránt érdeklődők olyan szakmai előadásokat hallhattak, melyek segíthetik a kiberbiztonsági tudatosság növelését, az információbiztonsági és adatvédelmi incidensek megelőzését. Emellett az ellátási láncokat érintő biztonsági kihívásokról és megoldásokról, a humán kockázatok kezeléséről és a kiberdiplomáciáról is tájékozódhattak az EIVOK-30 Információbiztonsági Szakmai Konferencia résztvevői.

Más előadók mellett felszólalt Rajnai Zoltán is. Magyarország kiberkoordinátora hazánk kiberbiztonsági stratégiáját ismertette. Mint fogalmazott: ez ma már olyan léptékű, hogy meghatározó az informatikai fejlesztések terén. A kockázatmentes internethasználat, a gyermekvédelem, az állami és kormányzati szervek védelme volt a fő szempont Magyarország hálózati és információs rendszerek biztonságára vonatkozó stratégiájának megalkotásakor. Az ellenállóképesség és a reagálás kiemelt területek, az a célunk, hogy a következő években egy olyan intézkedési tervet állítsunk össze, melyben kutatóközpontokkal működhetünk együtt, a digitális infrastruktúrát és a digitális környezetet erősíthetjük, és amely alapja lehet egy újabb stratégia létrehozásának.

Kovács László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiberműveleti Parancsnokság parancsnoka plenáris előadásában kiemelte: meg kell vizsgálni, hogyan lehetne szabályozni a magyarországi kibervédelmet és annak milyen hatásai vannak a magyar hadseregre. Háború van a kibertérben, ami alaposan felértékeli a tématerület jelentőségét. Úgy kell fejleszteni a haderőt, hogy alkalmas legyen az ország szuverenitásának védelmére. Ehhez a kiberteret is műveleti térré kell nyilvánítani, ahol ugyanúgy katonákra és katonai eszközökre van szükség. Magyarország nem kiemelt célpont, de mint minden kelet-európai országnak, nekünk is fel kell készülnünk, a nemzeti kibervédelem közös ügy.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ősz: kampányol a Direct One

sze nov 9 , 2022
ShareTweetPinShare Egy fél mozijegy áráért egy teljes hónapig nézhetnek sorozatokat, filmeket, híreket, sportműsorokat és egyéb műsorokat a Direct One kínálatából azok, akik most fizetnek elő a szolgáltatónál. A Direct One egy hónapra mindössze 1290 forintos előfizetési díjjal várja új előfizetőit. Akik az ünnepek előtti és az év végi rohanásban megpihennének, […]
Évek alatt sorozat

És még ez is...