Döntőben a BME-MNB egyik csapata

Magyar Nemzeti BankA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik csapata bejutott a Project Rosalind Techsprint elnevezésű technológiai verseny döntőjébe.

Az MNB közleménye szerint a verseny célja, hogy olyan lakossági digitális jegybankpénz felhasználási eseteket keressen, amelyek a magánszektor és jegybank együttműködése által ösztönzik a versenyt és új funkcionalitásokkal hozzáadott értéket teremtenek a felhasználók számára. A Project Rosalind Techsprint technológiai versenyt 2023 februárjában a BIS Innovation Hub londoni központja hirdette meg.

A BME-MNB együttműködésében a BME blokklánc szakértői és az MNB digitalizációs területének munkatársai két közös csapattal is beneveztek a versenybe. Arra kellett ötleteket bemutatni, illetve azt később a BIS technológiai infrastruktúrájához kapcsolódva, a versenyen kifejlesztett, működő rendszerrel demonstrálni, hogy a jegybank által kibocsátott digitális jegybankpénz milyen módon használható közpolitikai problémák megoldására, újfajta technológiai megoldások segítségével.

Az egyik BME-MNB csapat egy valós idejű, blokklánc alapú, hipotetikus energiaár-támogatási és ösztönző rendszert fejlesztett. A megoldás segítségével valós időben lehet támogatni digitális jegybankpénzben végzett kifizetésekkel az állampolgárok megemelkedett energiaszámlájának kiegyenlítését és ösztönözni az energia megtakarítást, miközben mind a fenntarthatósági, mind a szigorú adatvédelmi szempontokat figyelembe veszi a rendszer.

A másik csapat egy blokklánc alapú, hipotetikus autólízing megoldást fejlesztett ki, amelyben a lízingbe vétel folyamatát automatizálják és így egyszerűsítik, miközben a környezeti szempontokat is érvényesítik digitális jegybankpénzben végzett célzott támogatások valós idejű kifizetésével. A pályamunkák előzetes szűrése után mindkét csapat megoldása bekerült a 22 csapatos elődöntőbe. Majd az energiaár-támogatási rendszer megoldással jelentkező BME-MNB csapat a 12 csapatos döntőbe is bejutott olyan nagy nemzetközi tech-óriások közé, mint az Amazon, a Thales, a Revolut vagy a Vayana Network – ismertették a közleményben.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az Intel már megint nem Magyarországot választotta

ked jún 20 , 2023
ShareTweetPinShareEgy nem létező országban, Németországban épít fel egy gigantikus félvezetőgyártó üzemet az Intel. A német szövetségi kormány és az Intel megállapodása alapján az amerikai cég több mint harminc milliárd eurós beruházással félvezetőgyártó üzemet épít Magdeburgban, Szász-Anhalt tartomány fővárosában. A megállapodást Olaf Scholz kancellár és Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatójának jelenlétében […]
Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója, Olaf Scholz német kancellár, Keyvan Esfarjani, az Intel igazgatósági tagja és Jörg Kukies államtitkár

És még ez is...