Az Intel már megint nem Magyarországot választotta

1

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója, Olaf Scholz német kancellár, Keyvan Esfarjani, az Intel igazgatósági tagja és Jörg Kukies államtitkárEgy nem létező országban, Németországban épít fel egy gigantikus félvezetőgyártó üzemet az Intel.

A német szövetségi kormány és az Intel megállapodása alapján az amerikai cég több mint harminc milliárd eurós beruházással félvezetőgyártó üzemet épít Magdeburgban, Szász-Anhalt tartomány fővárosában. A megállapodást Olaf Scholz kancellár és Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatójának jelenlétében írta alá Jörg Kukies államtitkár és Keyvan Esfarjani, az Intel igazgatósági tagja. Az új üzem révén Németország a csúcstechnológia területén felzárkózik a világ élvonalához — nyilatkozta Scholz, hozzátéve, hogy az Intel a német gazdaság történetének legnagyobb külföldi közvetlentőke-befektetését hajtja végre.

Gelsinger elmondta, hogy az Intel az írországi gyártókapacitás bővítésével, a napokban bejelentett lengyelországi összeszerelő- és tesztüzem megépítésével és a magdeburgi gyárral együtt létrehozza önálló európai értékteremtési láncolatát, amely az európai vásárlókat szolgálja, és hozzájárul a félvezető-ellátás biztosításáról szóló európai uniós tervek megvalósulásához. Gelsinger a napokban azt nyilatkozta, hogy az európai befektetések a globális tevékenységük átalakítását, az ellátási hálózat „kiegyensúlyozását” szolgálják, és az a céljuk, hogy az európai piacra kerülő termékeik egyre nagyobb része készüljön helyben. „Az emberi élet minden vetülete digitalizálódik, és minden félvezetővel működik, ami digitális” — véli Gelsinger.

Az Intel az eredeti elképzelés szerint 17 milliárd euróból építette volna fel első németországi üzemét, és 6,8 milliárd eurós állami támogatást kapott volna a beruházáshoz. A véglegesített megállapodás – amelyhez uniós versenyhatósági jóváhagyás is szükséges – jóval nagyobb, 9,9 milliárd eurós állami támogatásról szól, de a beruházás is nagyobb, meghaladja a harminc milliárd eurót. A szövetségi kormány így több közpénzt fordít az Intel chipgyárára, az arányokat tekintve viszont kevesebbet, az állami támogatás aránya negyven százalékról 33 százalék alá süllyed. A tervek szerint a 450 hektáros területet elfoglaló üzem két egységből áll majd, mindkettőben szilícium ostyákat (wafer) munkálnak meg. Az építkezés várhatóan öt évig tart. Az üzem közvetlenül háromezer embernek ad majd munkát, a beszállítókat és egyéb partnereket együttvéve pedig több tízezer munkahelyet teremt.


 

 

One thought on “Az Intel már megint nem Magyarországot választotta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Sofőr állást keres Tatabányán?

ked jún 20 , 2023
Korábban talán elképzelhetetlen volt, hogy ekkora kereslet legyen a sofőrökre. Mivel nem is volt ennyi jármű, illetve sokkal inkább helyben történt minden termelés, valamint számtalan olyan szolgáltatás sem létezett, mint ami manapság oly népszerű, nem csoda, hogy nem kellett annyi sofőr. Még tömegközlekedés terén is kevesebb járat volt, így valóban […]
tatabanyaallas.hu

És még ez is...