Végre fellép az EU a csúcstechnológiai ágazat védelmében

WTOAz Európai Unió keresetet nyújt be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) Kínával szemben, amiért a távol-keleti ország korlátozza az uniós vállalatokat abban, hogy külföldi bírósághoz forduljanak szabadalmaik védelme és hasznosítása céljából.

Az uniós bizottság közleményében a lépés indoklásaként azt írta, Kína szigorúan korlátozza a kulcsfontosságú technológiák, köztük a 3G, a 4G és az 5G tulajdonjogával rendelkező uniós vállalatokat abban, hogy megvédjék jogaikat, ha szabadalmaikat jogellenesen vagy megfelelő – például a kínai mobiltelefon-gyártók általi – licencdíj megfizetése nélkül használják fel. A Kínán kívüli bírósághoz forduló szabadalom-tulajdonosoknak gyakran jelentős bírsággal kell szembenézniük Kínában, és nyomás nehezedik rájuk, hogy piaci ár alatti engedélyezési díjakat kérjenek. Ez a kínai politika rendkívül káros az európai innovációra és növekedésre nézve, továbbá megfosztja az európai technológiai vállalatokat attól a lehetőségtől, hogy gyakorolják és érvényesítsék a számukra technológiai előnyt biztosító jogokat, hogy jogszerűen védjék technológiáikat – írták.

Az, hogy a Kína által kilátásba helyezett bírságok elrettentik az európai vállalatokat attól, hogy külföldi bíróságokhoz forduljanak, jelentős hátrányt okoz az európai csúcstechnológiai vállalatoknak a jogaikért vívott küzdelem során. A kínai gyártók azért kérik ezeket a perlési tilalmakat, hogy részesüljenek az európai technológiához való olcsóbb vagy akár ingyenes hozzáférés előnyeiből. A közlemény szerint az EU számos alkalommal vetette fel a kérdést Kínával, hogy megpróbáljon megoldást találni a problémára, de eredménytelenül. Mivel a kínai intézkedések az EU szerint sértik a szellemitulajdon-jogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló WTO-megállapodást (TRIPS), az EU konzultációt kért a világszervezettől. Az EU által kezdeményezett egyeztetések a WTO vitarendezési eljárásának első lépését jelentik. Ha nem vezetnek kielégítő megoldásra hatvan napon belül, az EU vizsgálóbizottság felállítását kérheti a WTO-tól az ügy elbírálására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az SAP Hungary árbevétele több mint 12 százalékkal nőtt tavaly

szo febr 19 , 2022
ShareTweetPinShareAz SAP Hungary alapítása óta a legsikeresebb évet zárta tavaly 48 milliárd forint árbevételével, ami 12,5 százalékkal múlta felül a 2020-as értéket – közölte a szoftverfejlesztő vállalat. A közleményben kiemelték: a rekord üzleti eredmény egyik fő oka a felhőszolgáltatások iránt megnövekedett kereslet volt; csak ebben a szegmensben több mint harminc […]
SAP felhő

És még ez is...