A bizalmi vagyonkezelési struktúra

bizalmi vagyonkezelés BVKA vagyonkezelés és vagyonvédelem lehetőséget biztosítanak az egyéneknek és vállalatoknak a vagyoni értékek hatékony kezelésére és védelmére. Ezen belül is kiemelkedő szerepet tölt be a bizalmi vagyonkezelés (bvk), amelyről az alábbi cikkünk is szól.

A bvk többnyire egy háromszereplős jogügylet (vagyonrendelő, vagyonkezelő, kedvezményezett), amelynek lényege, hogy a vagyonrendelő a vagyontárgyaiból létrehoz egy önálló vagyontömeget (kezelt vagyon), amely teljesen elválik a vagyonrendelő és a vagyonkezelő saját vagyonától. Ennek köszönhetően védve van a vagyonrendelő és a vagyonkezelő hitelezőitől is, valamint a vagyonkezelő által kezelt más vagyonoktól is.

A bizalmi vagyonkezelés résztvevői

A vagyonrendelőnek joga van széles körben módosítani a vagyonkezelés feltételeit, ezért alaposan át kell gondolni a pozíció hosszú távú fenntartását. Érdemes kijelölni egy a protektort, aki a vagyonrendelő halála vagy jogutód nélküli megszűnésekor kiválasztja azt a személyt, aki gyakorolhatja a vagyonrendelőt megillető jogokat. Ilyen személy lehet:

 • a vagyonrendelő jogutódja,
 • a bizalmi vagyonkezelési jogviszony kedvezményezettje
 • egy harmadik személy.

A vagyonrendelő saját magát vagy az általa alapított céget is megnevezhet vagyonkezelőnek, így a vagyon bvk-ba adása nem jelent valódi kontroll-átengedést.

A vagyonkezelő lehet természetes vagy jogi személy, akinek mindig a kedvezményezettek érdekeit kell szem előtt tartania és a javukra ellátnia a feladatát.

A vagyonkezelő felelőssége:

 • a vagyon tulajdonosi szemlélettel történő kezelése,
 • a könyvelés intézése,
 • a hozamok kifizetése,
 • a vagyon kiadása a kedvezményezetteknek.

A bizalmi vagyonkezelés valódi haszonélvezői a kedvezményezettek, akik leggyakrabban a vagyonrendelő szűk családi körét vagy magát a vagyonrendelőt is jelenthetik, de a feljogosított lehet olyan személy is, aki jelenleg még nem él (pl.: születendő unoka).

Üzletszerű és eseti vagyonkezelés

Általában az üzletszerű vagyonkezelés célja, hogy egy vagyonkezelő vállalat vagy szakértő csapat meghatározott vagyontárgyakat, pénzügyi eszközöket vagy ingatlanokat hatékonyan kezeljen. A  cégek, magánvagyon befektetési alapok vagy magánszemélyek különféle eszközöket kezelhetnek a hosszú távú növekedés és nyereség érdekében.

Üzletszerű bizalmi vagyonkezelési tevékenység kizárólag hivatalos engedély birtokában folytatható és az alábbi szervezetek végezhetik:

 • Magyarországon székhellyel rendelkező Kft vagy Zrt.
 • az EGT-ről szóló megállapodásban részes más államban székhellyel rendelkező vállalkozás Magyarországon nyilvántartásba vett fióktelepe
 • ügyvédi iroda.

Az eseti bizalmi vagyonkezelő lehet természetes személy vagy gazdálkodó szervezet is, ugyanakkor a jogszabály jó néhány korlátozást állapít meg az eseti bizalmi vagyonkezelő gazdálkodó szervezetének vezető pozíciójában lévő személyt, tagját vagy valódi tulajdonosát illetően.

A bizalmi vagyonkezelési struktúra előnyei

A bvk struktúra számos előnyt biztosíthat:

 • Társasági részesedések, vagyonok adómentes értékesítése: A vagyonkezelésbe való átadáskor a vagyon adómentesen felértékelhető, ennélfogva annak későbbi értékesítése adómentessé tehető.
 • Hagyatékátadási eljárásból adódó problémák kiküszöbölése: A vagyontárgyak és a vagyonkezelésbe adott cégcsoportok feletti irányítás folyamatos lehet a vagyonrendelő halála esetén is.
 • Öröklésjogi korlátok áttörése: A bvk-ba tett vagyon nem képezi az örökség részét, így a kedvezményezettek között megosztása az örökhagyó teljes diszkrécióján múlik.
 • Társasági vagyonok egyben tartása: Elkerülhető a társaságirányítás vagy társasági vagyon felaprózódása a tulajdonos halála esetén.
 • Vagyonvédelem személyes felelősség esetén: A bvk-ba helyezett vagyon elválik a vagyonrendelő vagyonától és azzal szemben a vagyonrendelő felelősségén alapuló végrehajtás nem lehetséges.
 • Egyéb adózási előnyök:
  1. Amennyiben a bvk csak pénzügyi bevételt realizál, úgy nem kötelezett társasági adó fizetésére.
  2. A bvk tartós befektetési számlát nyithat, ahol 5 év után az elért hozamokhoz adómentesen lehet hozzájutni.
  3. Bár a vagyon hozamából származó kifizetések adókötelesek, az eredeti vagyon összegének (tőkerész) kiadása viszont nem.

Összegezve

Napjainkban a családi és társasági vagyontervezés egyre inkább szerephez jut a társaságok, cégcsoportok és tulajdonosaik életében. A bizalmi vagyonkezelés könnyen alkalmazható, kiemelkedő hatékonysággal biztosítja a kezelt vagyon feletti kontrollt, valamint vagyonvédelmi szempontból is előnyös. A bvk struktúra további előnye, hogy a vagyonrendelő egyedi igényei maradéktalanul érvényesülhetnek és az öröklési kérdések is sokkal rugalmasabban szabályozhatók. Mindemellett a vagyon bizalmi vagyonkezelőnek való átadása számos kedvezményes adózási lehetőséget is nyújt.

Amennyiben a bizalmi vagyonkezelés, esetleg a generációváltás, vagy a cégértékesítés érdekli, vegye fel szakértő kollégáinkkal a kapcsolatot!

Telefon: +36 1 889 2800
E-mail: [email protected]
Web: vagyontervezes.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

AGON by AOC: Hordozható monitor nem csak játékosoknak

szo szept 16 , 2023
Az AGON by AOC bejelentette az AOC GAMING első hordozható gaming monitorát, a 16G3 modellt. Az AOC GAMING 16G3 egy 15,6 hüvelykes Full HD IPS kijelzővel rendelkező gaming monitor, amelyet olyan pc- és konzol-barátok számára terveztek, akik helytől függetlenül szeretnek játszani. A 16G3 modell 144 Hz képfrissítési sebességet és 4 […]
AGON by AOC 16G3 hordozható gamer monitor

És még ez is...