Mire figyeljünk oda merevlemez vásárlásakor?

laptop - ssdManapság már a fél életünket a számítógépünkön, laptopunkon és az okostelefonunkon tároljuk: dokumentumok, fotók, filmek, videók, könyvek – mind-mind az előbb felsorolt eszközeinken tárolódnak. Az igazat megvallva, ezeknek az anyagoknak a terjedelme folyamatosan növekszik, és bármennyire is ígérgetjük magunknak, hogy rendet rakunk a file-ok és mappák között, valahogy mindig akad egy fontosabb feladat, egy csábítóbb program.

Szerencsére az informatika területén folyamatosan hatalmas fejlődéseket tapasztalhatunk, így válik többek között az is lehetővé, hogy különféle, tárhely tekintetében egyre nagyobb, fizikailag egyre kisebb merevlemezeken tárolhatjuk a számunkra fontos adatokat, legyen az akár SSD, akár HDD. Az Alza.hu webáruházában mindkét típusból számtalan verziót találunk, ugyanakkor laikusként talán nehéznek tűnhet az, hogy eligazodjunk a különféle lehetőségek között. Mai cikkünkben igyekszünk némi segítséget nyújtani, hogy ha winchester vásárlására adnánk a fejünket.

A merevlemezek típusai

Ahhoz, hogy valóban a legideálisabb opciót tudjuk megvásárolni magunknak, ahhoz nem árt tisztában lenni a lehetőségeinkkel, vagyis a merevlemezek, más néven winchesterek, becenéven vinyók típusaival.

SSD és HDD a leggyakrabban elhangzó szavak a témában, így ezekkel mindenképpen tanácsos képbe kerülni.

Mindkettőt használhatjuk akár új, akár régebbi típusú gépeknél, ez mindenképpen közös bennük. Az SSD rendkívül gyors adatátvitelre képes, és apró mérete, valamint hangtalan működése felettébb csábító. Természetesen ez a verzió jóval drágább, mint a HDD. Ez utóbbi ugyanis nem működik hangtalanul, a hang az ára az olcsóbb kategóriának és a méretnek.

Továbbá azt is tudnunk kell, hogy belső vagy külső winchestert keresünk. Előbbi akkor kell, ha számítógépet építünk, utóbbit pedig filmek, zenék és fotók tárolására használjuk. Lakossági fogyasztókat nézve ez utóbbi a leggyakrabban előforduló.

Hasonlóan lényeges a szóban forgó háttértárak csatlakoztatása is, erre többféle lehetőség is adott. Figyelni kell viszont arra is, hogy külső vagy belső winchesterhez keressük a csatlakozási módot.

A méret a lényeg!

Természetesen a méretre sem árt odafigyelni ahhoz, hogy valóban tartósan megoldódjanak az adattárolási gondjaink. A minimális 120 GB-on túl érdemes a következők közül választani: 240, 480 és 960 GB-ot tekintünk határértékeknek, értelemszerűen minél többet szeretnénk tárolni, annál nagyobb helyre lesz szükség.

Jó helyről kell vásárolni!

Ha laikusként szinte fogalmunk sincs a fentebb részletezett dolgokról, akkor érdemes olyan webáruházban vásárolni, mint amilyen az Alza.hu is. Vagyis tanácsos olyan oldalt választani, ahol logikusan van felépítve a kínálat, ahol szűrők használatával könnyen eljuthatunk a számunkra tökéletes termékig. Így az egész folyamat könnyűvé válik, ráadásul ha az imént említett webáruháztól rendelünk, akár már másnap nálunk lehet az adattároló.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Szeretni fogják a AOC Graphic Pro U3 sorozat monitorjait a kreatív szakik

pén ápr 26 , 2024
ShareTweetPinShareA kijelzőspecialista AOC bejelentette a kreatív szakemberek egyedi igényeihez kidolgozott új monitorcsaládját. Az élvonalbeli funkcióival az AOC Graphic Pro U3 sorozatot a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek is szeretni fogják. Az AOC Graphic Pro U3 terméksorozat három modelljét mutatták be: két 27 hüvelykes (68,6 cm) […]
AOC Graphic Pro U3 sorozat

És még ez is...