Erre jó az ütvefúró!

Einhell th-id720-1e ütvefúróAz ütvefúró egy olyan speciális fúrógép, amelynek számos esetben hatalmas hasznát vehetjük bizonyos munkafolyamatok során. Sokkal erősebb és jóval több funkcióval van felszerelve, mint egy átlagos fúrógép, így egy építkezés vagy felújítás során, de csak egy sima polc vagy dekorációs elem felhelyezésénél is hasznát vehetjük. Lássuk, mi mindent érdemes tudni az ütvefúróval kapcsolatban!

Hogy működik az ütvefúró?
A munkát a beépített ütőmű, illetve a két, egymás felé néző, úgynevezett körmöstárcsa végzi. Az utóbbi esetében olyan apró fogazású tárcsáról van szó, amelyek forogva egy igen kifejezetten kicsi, 1-3 milliméteres mozgást végez előre és hátra. Ezt továbbítja a tokmánynak, amelynek révén létrejön a jól ismert az „ütő” mozgás. Természetesen minél nagyobb a gép fordulatszáma, annál gyorsabb ez a folyamat, illetve annál nagyobb az ütési energia is.

Mi az a fordulatszám?
Tulajdonképpen egy ütvefúró esetén ahogy növekszik a fordulatszám, azzal egyenes arányosan lesz egyre magasabb az ütési energia is. Nagy fordulatszámon már gond nélkül elboldogul fával, fémmel, valamint a különböző tartozékok meghajtására is. Mikor ez lecsökken, az ütési energia is kisebbé válik. Vagyis egyik dologból következik a másik. Az pedig, hogy mekkora fordulaton járatjuk a gépet, a kifúrandó anyagtól és magától az elvégzendő feladattól függ.

Különböző funkciók
Érdemes e téma kapcsán szót ejteni a különböző funkciókról is. Egy ütvefúró segítségével ugyanis zöldre vált a lámpa a mechanikus váltómű, a fordulatszabályozás, valamint a fúrás ki-bekapcsolás és a akár a jobbra-balra forgás előtt is. Emellett ez a szerkezet alkalmas tégla, ytong és gipszkarton fúrására is a megfelelő fúrószár használata mellett. Vagyis elképesztően sokoldalú a terület, amelyen felhasználható ez az eszköz.

Mire alkalmas egy ilyen fúró?
Ha lakásfelújításról vagy építkezésről van szó, szinte elengedhetetlen egy ilyen ütvefúró használata, hiszen számos munkafolyamat során tehet jó szolgálatot akkor, ha például a belső tér kialakítása a cél. Emellett a hétköznapok során szinte minden olyan esetben garantáltan előkerül, amikor valamit fel kell helyezni a falra, legyen az polc, egy új tükör, egy szép kép vagy éppen egy fogas. Ilyenkor percek alatt el lehet készíteni egy ütvefúró segítségével a megfelelő furatokat és máris lehet élvezni a munka gyümölcsét Vagyis mindez lehetővé teszi a precíz, gyors és hatékony munkavégzést. Ezzel pedig még csak a hétköznapok során előforduló eseteket vettük számításba, hiszen nagyban kibővül a feladatkör akkor, ha például egy vadiúj lakásról vagy házról van szó.

Mi a helyzet a betonnal?
Bár nagyon sokan élnek abban a tévhitben, hogy az ütvefúró alkalmas beton fúrására, a gyakorlat nem igazán ezt mutatja. Sőt, egyenesen tönkreteheti a gépet, ha ilyennek próbálkozunk. Ugyanis a beton fúrásához szükséges igen magas fordulatszám annyira felmelegíti a fúró hegyét, hogy az akár tönkre is mehet. Éppen ezért legfeljebb olyan kisebb munkák esetén alkalmazható ilyen szerkezet, mint egy karnis felfúrása. Ellenkező esetben ugyanis a körmös tárcsa elkopik, a teljesítmény viszont szinte teljesen leromlik.

Fontos a gép minősége!
Amikor ütvefúrót vásárol az ember, bizony nem szeretne tőle egyhamar megválni és lehetőség szerint még hosszú évek múlva is használná azt. Éppen ezért érdemes olyan megbízható helyről vásárolni, mint a Szerszámkell webáruház, ahol minőségi termékek széles választéka várja az érdeklődőket.

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy az ütvefúró egy nagyon hasznos, számos téren hatalmas segítséget jelentő szerkezet, amely nem hiányozhat a szerszámok közül. Függetlenül attól, hogy valaki kertes házban él vagy lakásban, bizonyos munkafolyamatok során bizony nagyon jól jöhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Találékonyak előnyben: tippek a hatékony kibervédelemhez I.

ked aug 10 , 2021
A kiberbűnözők rengeteg különféle módszerrel és technikával támadják a szervezeteket. Ezért az it-biztonsági szakembereknek is számtalan eshetőségre kell felkészülniük, és szükség esetén új típusú védelmi megoldásokat beiktatniuk. Nehéz mindezt számontartani és folyamatosan nyomon követni, ám a Micro Focus szakértői szerint van megoldás. Találékonyságból csillagos ötös A rosszindulatú tevékenységekhez pedig számos […]
ZX-81

És még ez is...