Nem jó most pc-gyártónak lenni

IBM PCElőrejelzés szerint a személyi számítógépek globális piaca éves szinten 13,7 százalékkal, mintegy 252 millió darabra csökken az idén.

Az amerikai kutatócég honlapjára felkerült jelentés ugyanakkor megjegyezte, hogy a javulás jelei mutatkoznak a piacon. Ennek hatására jövőre már nőnek a pc-eladások, mintegy 3,7 százalékkal, 261,4 millióra. Jitesh Ubrani, az International Data Corporation (IDC) kutatási vezetője szerint „a fogyasztói kereslet a legjobb esetben is mérsékelt marad, mivel a szegmens továbbra is gazdasági kihívásokkal néz szembe.” Szerinte egyébként az idei év a világegyetem keletkezése óta eltelt idő legnagyobb visszaesésének éve lehet a pc-eladások tekintetében.

Az IDC korábban közölt adatai szerint a világon 16,6 százalékkal estek a pc-kiszállítások az idei második negyedéven éves összevetésben, 71,5 millióról 59,7 millióra. A pc-kiszállítások már a hetedik egymást követő negyedévben csökkentek, ugyanakkor derűlátásra ad okot, hogy csökkennek a pc-készletek a kereslet fokozatos növekedése miatt, továbbá, hogy a második negyedévben a kiszállítások nőttek az első negyedévvel összevetve. Az idei második negyedévben a globális PC-piac vezető beszállítói megőrizték pozícióikat.

A kínai Lenovo továbbra is az első helyen állt 24 százalékos piaci részesedésével. A cég kiszállításai 20,8 százalékkal csökkentek a tavalyi második negyedévhez képest, de több mint 11 százalékkal nőttek az idei első negyedévhez viszonyítva. A második helyen álló, 22,5 százalékos piaci részesedéssel rendelkező amerikai HP Inc. kiszállításai az első negyedévhez képest 12 százalékkal bővültek, míg éves összevetésben 0,9 százalékkal csökkentek. A listán harmadik Dell Technologies esetében hasonló volt a trend, éves szinten 21,8 százalékkal estek a kiszállítások, negyedéves összehasonlításban azonban 9 százalékkal bővültek. Piaci részesedése 17,4 százalék volt a második negyedévben.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Csodás fejlesztés a Wigner Fizikai Kutatóközpontban

csü aug 31 , 2023
ShareTweetPinShareA Wigner Fizikai Kutatóközpont (WFK) munkatársai egy olyan optikai chipet fejlesztettek ki, amely alkalmas ultrarövid időtartamú lézernyalábok fázisának mérésére.  A WFK a közleményében azt írta, hogy az élet legtöbb területét elektronikus áramkörök irányítják, legyen szó akár az épületek fűtéséről, akár a telekommunikációról, akár közlekedési eszközökről. Mivel a modern elektronikus eszközöknek […]
Wigner Fizikai Kutatóközpont - lézerkisérlet

És még ez is...