Rendszeresen adóellenőrzik Kínában a hírességeket

Fan Ping-ping (Fan Bingbing)Rendszeres adóellenőrzésnek vetik alá Kínában a hírességeket és a közösségi média influenszereit, miután az elmúlt években több kínai sztárt kaptak adócsaláson a hatóságok – számolt be a China Daily.

A kínai adóhatóság még szeptemberben közzétett közleménye szerint a rendszeres átvilágítások célja, hogy “egészséges környezet” megteremtését mozdítsák elő a szórakoztatóiparban. A hírességeknek és a közösségi média személyiségeinek a kínai jogszabályok szerint adóelszámolási fiókot kell létrehozniuk a stúdiójuk vagy vállalkozásuk számára, adóbevallásaikat és befizetéseiket pedig ellenőriztetniük kell a hatóságokkal. Peking város médiahatósága szintén a múlt hónapban adott ki új iránymutatást arra vonatkozóan, hogy felső határt szabnak a kínai televíziós és filmszínészek munkadíjának, valamint szigorítják a televíziós sorozatok gyártásával foglalkozó ágazat működését. A szigorítások hátterében a kínai szórakoztatóipar az elmúlt években történt, nagy port kavaró esetei állnak. A China Daily cikke rámutat: a kínai film- és televízióipar nyílt titkának számított az a “jin és jang szerződésként” emlegetett gyakorlat, amely lehetővé tette, hogy egyes kínai hírességek elkerüljék az adófizetést a gázsijuk egy része után. A gyakorlat lényege, hogy az érintettekkel a produkciós vállalat két szerződést köt, egy nyilvánosat, és egy titkosat, az utóbbiban szereplő összeget pedig feketén, adólevonás nélkül fizetik ki.

2018-ban a nemzetközi karriert is befutó – egyebek mellett az X-Men amerikai szuperhősfilmek egyikében is feltűnő – Fan Ping-ping kínai színésznő bukott le a dupla szerződéses adócsalással. Fant a hatóságok összesen 883 millió jüan (40,6 milliárd forint) adóhátralék és büntetés megfizetésére kötelezték. Idén májusban pedig a Cseng Suang kínai színésznő munkadíjáról szóló hírek kavartak nagy port a kínai közösségi platformokon. A harmincéves színésznő egy kínai tévésorozatban alakított szerepéért 160 millió jüant (7,8 milliárd forint) kapott. A szeptemberben kiadott útmutatások alapján a színészek fizetése nem haladhatja meg az adott film vagy tévéműsor gyártási költségeinek negyven százalékát. Csenget augusztusban szintén megbírságolta az adóhatóság: a színésznőnek összesen 299 millió jüant (14,5 milliárd forint) kellett befizetnie. A kínai állami rádió tudósítása szerint augusztus végéig mintegy 660 művészi ügynökségként tevékenykedő céget zárattak be a hatóságok adókijátszás és adóelkerülés miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Hihetetlen: többen nézik az e-sportot, mint a Super Bowlt I.

szo okt 23 , 2021
A gyermekjátéknak hitt számítógépes időtöltés sportággá nőtte ki magát:  öt hihetetlen tény. Becslések szerint a videojáték-rajongók száma világszerte közel hárommilliárd, míg van olyan játékos aki csak az elmúlt félévben közel kétmilliárd forintos bevételre tett szert. Amerikában milliók követik élőben a Super Bowl és az NBA döntőt is, azonban van olyan […]
e-sport

Friss, ropogós