Tűzvédelem cégeknek és magánszemélyeknek

tűzoltó készülékMikor érdemes és mikor kötelező szakemberre bízni?

Tűzvédelem fontossága vállalkozások és magánszemélyek szempontjából

Legyen szó munkavégzésről vagy lakhatásról, a törvény által meghatározott tűzvédelmi előírások szigorú betartásával súlyos személyi sérülések és jelentős anyagi károk előzhetők meg. A tűzvédelem célja a tűz keletkezésének elkerülése, illetve ha mégis megtörténik a baj, akkor a tűz továbbterjedésének megakadályozása, de ugyanúgy része az oltásra vonatkozó feltételek megteremtése.

Cégek, vállalatok, különféle intézmények és létesítmények számára kötelező tehát egyrészt a tűzvédelmi szabályzat elkészítése, másrészt a tűzvédelmi oktatás megszervezése, amihez mindenképp fontos szakértői segítséget igénybe venni, hiszen a tapasztalt tűzvédelmi szakemberek tudása jelenti a garanciát a kockázatok minimalizálására.

Biztonság

Bízza a feladatot tűzvédelmi szakemberre!

Néhány kivételtől eltekintve, például az öt főnél több embert foglalkoztató cégnél a törvény írja elő a tűzvédelmi szabályzat elkészítését, amely részletesen tartalmazza a témával kapcsolatos feladatokat és kötelezettségeket, a létesítményre vagy a tevékenységre vonatkozó tűzvédelmi előírásokat, a munkaadók és munkavállalók kötelezettségeit.

Számos esetben van szükség tűzriadó terv kidolgozására is, ami adott körülmények között épületekre és szabadterekre is vonatkozik. Többek között a különböző oktatási intézményekben, a húsznál több férőhelyes szálláshelyeken, vagy az ötvennél több főt befogadó szórakozóhelyeken törvény írja elő menekülési út biztosítását.

A tűzvédelmi oktatás megtartása ugyancsak kötelező a gazdasági szervezetek számára. Ennek során a megfelelő – közép- vagy felsőszintű – szakképesítéssel bíró személy ismerteti a munkavállalókkal az előírt tananyagot, amelynek összeállítására ő maga jogosult. Az oktatást évenként kötelező megtartani, valamint tűzeset után is.

A fentieken kívül számos egyéb esetben szükség van képzett tűzvédelmi szakemberek ismereteire, példának okáért erő-és munkagépek üzemeltetéséhez, társasházak kezeléséhez vagy építőipari beruházásokat, ipari fejlesztéseket megelőzően.

Megbízható segítségre van szüksége? A Valmar szakértői a mindenkori hatályos jogszabályok ismeretében állnak rendelkezésére!


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

120 éve van hátra az emberiségnek

csü nov 24 , 2022
ShareTweetPinShareA mesterséges intelligencia (MI) szakértői szerint ötven százalék a valószínűsége, hogy 2060 körül a gépek minden feladatot jobban és olcsóbban tudnak majd elvégezni, mint az emberi munkaerő; 2140 körülre minden foglalkozás teljesen automatizálható lesz. A Roland Berger, német stratégiai tanácsadó cég tanulmánya szerint az új digitális technológiák más innovációk „támogatójaként” […]
Roland Berger

És még ez is...