A legnépszerűbb díszhalfajta – útmutató a guppikhoz!

guppi petguru.huAz akváriumi halak közt a guppik az egyik legnagyobb “közönségkedvecek”, hiszen szépek, színesek, egyszerű a tartásuk, és csodás látvány, ahogy békésen úszkálnak. Kezdőknek is ajánlottak, noha azért nem árt tisztában lenni pár dologgal velük kapcsolatban. 

Hány guppit tarts és mekkora akváriumban?

A guppik csapatban élő halfajták, ezért minimum 6-7, de inkább 10-12 darabot érdemes együtt tartani. Egy ekkora kompániának minimum 60 literes akváriumra van szüksége, hogy kényelmesen elférhessenek és bőven legyen helyük úszkálni.

Ha túl kis térbe zsúfolod össze őket, akkor agresszívan viselkedhetnek egymással – márpedig az akváriumnak nem az a célja, hogy véres csatározások színhelye legyen, úgyhogy mindenkinek jobb a nagyobb vízmennyiség és a békesség. 

No persze az sem mindegy, hogy ez a bizonyos víz milyen. A halak ugyanis nem sokáig maradnak életben a sima csapvízben, hiszen nekik a megfelelő összetételű vízre van szükségük. A hőmérséklet, a keménység, az oxigénszint, a sav-bázis egyensúly egyaránt lényeges kritériumok. 

Ezen felül természetesen a víz tisztaságát sem szabad elhanyagolni, amit rendszeres takarítással és egy akvárium szűrővel lehet megőrizni. Ez utóbbit a Petguru kínálatában is megtalálod. Fontos, hogy olyat válassz, aminek a teljesítménye elegendő a víz mennyiségéhez. 

Mivel kell etetni a guppikat?

A guppik eleség terén szerencsére nem válogatósak, mindenevőnek számítanak. Vagyis szívesen fogyasztanak élő eleséget, de szárított haltápot is, akár granulátum vagy pehely formájában. A legegyszerűbb etetési módszer természetesen a guppiknak való haltáp, ez ugyanis minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire az adott faj egyedeinek szüksége van.

Így nem kell külön gondoskodni a vitaminokról, ásványi anyagokról és nyomelemekről. A guppikat naponta 1-2 alkalommal elegendő megetetni. Egyszerre csak annyi eleséget szórj a vízbe, amennyit rövid időn belül el is fogyasztanak, ugyanis a felesleg hamar bomlásnak indul és csak feleslegesen szennyezi a vizet.

Milyen halakkal tarthatóak együtt a guppik?

A guppik alapvetően békés teremtmények, jól kijönnek egyéb halfajtákkal is. Bátran összeköltöztetheted őket neonhalakkal, páncélos harcsákkal, vagy plattikkal. Viszont egy guppis akváriumba sose telepíts bettákat, gömbhalakat vagy cápamárnákat, ezek a fajok ugyanis megtámadhatják a guppikat! 

Hogyan szaporítsd őket?

Ha növelni szeretnéd guppi kolóniád létszámát (és ehhez elég tágas az akváriumod is), akkor csupán annyi a dolgod, hogy hímeket és nőstényeket tartasz együtt, majd hagyod, hogy a természet tegye a dolgát. A guppik elevenszülők, így nagyjából 4-5 hetente várható egy újabb adag “ ifjú trónörökös”. 

A kishalakat viszont ajánlott külön tartani a többiektől, különben a felnőtt példányok nemes egyszerűsséggel felfalják őket. Körülbelül 2 hónapos korukban lehet őket visszatenni a szüleik mellé, ekkor már nem fogják bántani őket. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ahogy várható volt: a GVH jóváhagyta az Invitech akvizícióját

szo okt 2 , 2021
ShareTweetPinShareA 4iG tulajdonába került az Invitech ICT Services Kft. (Invitech), miután a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) múlt heti jóváhagyását követően a tranzakció pénzügyi zárása is megtörtént – közölte a 4iG. Az akvizícióval a 4iG újabb jelentős lépést tett annak érdekében, hogy az informatika mellett a telekommunikációs piacon is az egyik meghatározó […]
Jászai Gellért 4iG

És még ez is...