Hogyan vált közkedveltté az otthoni munkavégzés?

gyorallas.huNéhány évvel ezelőtt a Covid-járvány elterjedése többek közt azt hozta magával, hogy a munkavállalók egy része otthon maradt. Home office-ban voltak kénytelenek elvégezni a napi feladataikat, amelyeket addig a munkahelyen oldottak meg.

Ez a helyzet azt idézte elő, hogy a cégek döntéshozói elgondolkodhattak az újfajta rendszeren. Sok helyen rendkívül pozitív tapasztalatokkal gazdagodtak nemcsak a munkavállalók, hanem a munkáltatók is.

Kiderült, hogy ez a foglalkoztatási forma nem is olyan megvalósíthatatlan, mint ahogy azt korábban elképzelték. Rengeteg cégnél jelentek meg a home office nyilvánvalóan értékes és jó eredményekkel járó hozadékai.

Irodai vagy otthoni munka?

Ma már több olyan céggel találkozhatunk, amelyek lehetővé teszik a dolgozóik számára az otthoni munkavégzést. A GyorAllas.hu álláskeresési portál is kínál többek között home office munkalehetőségeket is az oldalon regisztrált álláskeresők részére.

Bizonyos munkáltatók a teljes munkaidőt átengedik az otthoni munkának, más vállalkozásoknál pedig az a szokás, hogy megosztják a feladatok elvégzését. Valamennyi időt a munkahelyen, valamennyit pedig otthon töltenek a dolgozóik. Általában heti 2-3 nap a home office, a maradék napokon pedig meg kell jelenni személyesen.

Az sem szokatlan ma már, hogy a pályázók kifejezetten ilyen lehetőségeket keresnek, hiszen számukra is sok előnnyel járhat. Már nemcsak kisgyerekes anyukák próbálnak ilyen pályán elhelyezkedni, hanem egyre népszerűbb az álláskeresők körében és több szakmában is.

Miért éri meg a munkavállalónak home office-ban dolgozni?

Nem kevés megtakarítással járhat a dolgozók számára az otthoni munkavégzés, főleg, ha alapvetően távol esik a lakóhelyüktől munkáltatójuk telephelye. Minél messzebb vannak egymástól, annál több utazási költséget tudnak megspórolni, nem is beszélve az értékes időről, amit a munkába járással töltenének.

Nagyobb kedvvel kezdenek neki a feladatoknak akár az alatt az idő alatt is, amikor alapesetben még csak úton lennének. Saját maguk szervezik meg az időbeosztásukat, az étkezéseket sem szükséges mások elvárásaihoz igazítaniuk. Mivel az étkezést sem a munkahelyen kell megoldani, ezen is jelentős költségeket spórolhatnak meg a munkavállalók.

Távmunka a munkáltató oldaláról nézve

A munkáltatók sok esetben nagyon rugalmasak a home office tekintetében, és lehetőséget adnak arra a dolgozóiknak, hogy maguk döntsék el, hol szeretnék tölteni munkaidejüket. Amíg néhány évvel ezelőtt ez még egy különleges pluszként jelent meg, ma már egyre inkább elterjedt. Természetesen olyan jellegű munkakörökben tudják csak alkalmazni, ami lehetővé teszi a távmunkát.

A tapasztalatok alapján bebizonyosodott, hogy a home office-ban dolgozók jelentős százaléka sokkal hatékonyabb, mintha bent lenne az irodában. A cégek megelégedettségére sokkal jobb minőségű munka végezhető ilyen módon.

Hosszú távon a vállalkozásoknak is jobban megéri távmunkában foglalkoztatni az embereket, ahol ezt meg lehet oldani.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Már a SpaceCom ötöde a 4iG-é

szo febr 25 , 2023
ShareTweetPinShareA 4iG Nyrt. tőkeemeléssel 9,538 százalékról húsz százalékra növelte az izraeli Space Commmunications Ltd.-ben fennálló részesedését. A 4iG tájékoztatása szerint a tel-avivi tőzsdén jegyzett Spacecom világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek. A globális lefedettséggel rendelkező szolgáltató Magyarországon és a régióban AMOS 3 műholdján keresztül 2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait, ezt […]
Amos3 műhold

És még ez is...