Internet: Kína nem viccel

kinaMár csaknem tizenötezer, online bűncselekménnyel gyanúsított személyt vettek őrizetbe és több mint százkilencvenezer törvénytelen tartalmat töröltek a kínai hatóságok annak a kampánynak a keretében, amelyet az “online bűncselekmények” elleni fellépés jegyében indítottak júliusban — számolt be a kínai közbiztonsági minisztérium. A fél éven át tartó intenzív ellenőrzés a tárca szerint elsősorban az erőszakkal, a pornográfiával és a szerencsejátékokkal kapcsolatos törvénytelen tartalmakat veszi célba, de az internetes bűnözés, a vállalatok, a bankok és a kormányzati weboldalak elleni hackertámadások, az internetes csalások, a személyes adatokkal való visszaélések és más pénzügyi bűncselekmények ellen is fellép.

A kampány során eddig több mint 7400 ügyben indítottak nyomozást és számos internetszolgáltatót, reklámügynökséget függesztettek fel. Nem ez az első intézkedés, amelyet Peking az online tevékenység szigorúbb ellenőrzése céljából hozott. Augusztus elején a közbiztonsági tárca arról adott hírt, hogy rendőri egységeket vetnek be nagy internetszolgáltatókhoz, hogy ily módon “még gyorsabb választ adhassanak az online bűnözésre”. Feladatuk közé tartozik az interneten keringő valótlan hírek, a terrorizmussal, vallási szélsőségességgel kapcsolatos tartalmak kiszűrése, terjesztésük megakadályozása.

Kínában rendkívül sok, a kormányzatot bíráló bejegyzés olvasható internetes fórumokon, blogokon. A hatóságok igen határozottan lépnek fel a másként gondolkodók mozgósító erejű felhívásai, a demonstrációk szervezését szolgáló bejegyzések vagy a kommunista párt vezető szerepét megkérdőjelező, azt aláásó vélemények ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Magadat is védd, ne csak az eszközeidet : villám kisokos

pén aug 21 , 2015
A pár hetes kánikula után az előrejelzések szerint augusztus második felében ismét megszaporodnak majd a villámlással járó nyári zivatarok, ezért fontos, hogy időben felkészüljünk ezekre. Az APC by Schneider Electric megosztja olvasóinkkal tapasztalatait, amelyek segítségével megvédhetjük készülékeinket és magunkat. A legfontosabb elektronikai berendezéseink és saját testi épségünk érdekében egyaránt fontos, […]