Az ideális karnis kiválasztásának lépései: ezekre mindenképp figyelj!

pompeza.huA megfelelő függönykarnis kiválasztása kulcsfontosságú lehet otthonunk stílusának és funkcionalitásának szempontjából. Egy jól megválasztott függönytartó nemcsak esztétikailag illeszkedik a helyiséghez, hanem a függönyöket is könnyebben kezelhetővé teszi. Jól választani azonban nem könnyű, pláne, ha hajlamosak vagyunk az esztétika alapján dönteni. Összeszedtük, hogy milyen szempontokat érdemes még figyelembe venni.

Így találd meg a megfelelőt

A helyes karnis választás nehezebb lehet, mint gondolnád. Ha azonban tudod, mire figyelj, könnyedén vásárolhatsz olyat, ami minden igényednek megfelel.

Ezekre figyelj, ha karnist választasz:

  • Az ablakok mérete és magassága: a karnis kiválasztásánál mindenképp figyelembe kell venni az ablakok méretét és magasságát. Egy magasabb vagy szélesebb ablak esetén erősebb és stabilabb karnist érdemes választani, mert logikusan a függöny súlya is nagyobb lesz, és el kell bírnia. A magasabb ablakokhoz hosszabb szerkezet szükséges, amely lehetővé teszi, hogy a függöny teljes egészében lefedje az ablakot, még akkor is, ha az földig ér.
  • A függöny súlya: minél vastagabb a függöny, annál nehezebb, a súlya pedig alapvetően meghatározza, milyen típusú karnist érdemes választani. Nehéz, vastag sötétítő függönyök esetén az erős, tartós anyagokból készült tartók, mint a fém vagy masszív fa, ajánlottak. A lenge fényáteresztő függönyöknél azonban ez a kritérium kevésbé mérvadó.
  • Szimpla és dupla karnisok: Ha csak sötétítő, vagy csak fényáteresztő függönyt szeretnél, elég a szimpla változat. Ha viszont mindkettőt, duplát kell vásárolnod, hogy külön rúdon vagy sínen futhassanak a függönyök, egymással párhuzamosan. A sötétítő esetében itt is figyelj a terhelhetőségre!
  • Sokan megfeledkeznek egy fontos részletről, mégpedig arról, hogy ideálisan a karnis egy picit szélesebb, mint az ablak. A kívánt esztétikai hatás itt nagyon fontos. Általában ajánlott, hogy a karnis legalább 15-20 cm-rel szélesebb legyen mindkét oldalon, mint az ablak, így a függönyök nem fogják akadályozni az ablak nyitását, ugyanakkor valóban teljes mértékben fedik a széleken is.

Ha ezeket a szempontokat is figyelembe veszed, biztosan nem nyúlsz mellé a karnis kiválasztásával!

A fotó forrása: fotoduets – stock.adobe.com


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nem érti az új idők szavát a brit kormány

pén ápr 26 , 2024
ShareTweetPinShareLiberális óceán vs. konzervatív sziget: Újfasiszta terrorszervezetek online fórumának betiltását kezdeményezte a brit kormány. A londoni belügyminisztérium tájékoztatása szerint a Terrorgram-kollektíva nevű online hálózatot újfasiszta terroristák használják arra, hogy a fórumon általuk megosztott, erőszak-cselekményekre uszító propagandatartalom közönségét terrorcselekmények elkövetésére ösztönözzék. A tárca szerint ha a parlament jóváhagyja a kezdeményezést, a […]
Brit Kormány

És még ez is...