Nem érti az új idők szavát a brit kormány

Brit KormányLiberális óceán vs. konzervatív sziget: Újfasiszta terrorszervezetek online fórumának betiltását kezdeményezte a brit kormány.

A londoni belügyminisztérium tájékoztatása szerint a Terrorgram-kollektíva nevű online hálózatot újfasiszta terroristák használják arra, hogy a fórumon általuk megosztott, erőszak-cselekményekre uszító propagandatartalom közönségét terrorcselekmények elkövetésére ösztönözzék. A tárca szerint ha a parlament jóváhagyja a kezdeményezést, a Terrorgram nagy-britanniai működésére kirótt tilalom péntektől életbe léphet.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy Nagy-Britannia az első ország a világon, amely betiltja ennek az online platformnak a használatát. A tilalom értelmében péntektől bűncselekménynek minősül, ha valaki csatlakozik a Terrorgram-kollektívához, másokat a fórum támogatására biztat, vagy olyan tárgyakat tesz közszemlére, amelyek a hálózathoz köthetők. A betiltott szerveződésekhez kötődő bűncselekmények elkövetői a brit terrorizmusellenes törvény alapján 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

James Cleverly belügyminiszter a tárca hétfői tájékoztatásához fűzött nyilatkozatában kifejtette: a Terrorgram-kollektíva „elvetemült propagandát” terjeszt, és célja, hogy radikalizált fiatalokat terrorcselekmények elkövetésére vegyen rá. A Terrorgram-kollektíva általa „szenteknek” nevezett újfasiszta terroristák támadásait dicsőíti, és az ilyen terrortámadások ismétlődő elkövetését propagálja végrehajtási útmutatók terjesztésével – áll a londoni belügyminisztérium hétfői tájékoztatásában.

A tárca szerint az online fórum olyan újfasiszta ideológiákat – köztük uszító antiszemita nézeteket – hirdet, amelyek célja a nyugati világ összeomlásának elérése és „faji háború” kirobbantása terrorcselekmények révén. A minisztérium kiemeli: a Terrorgram által terjesztett erőszakos tartalmak között szerepelt annak az elkövetőnek a dicsőítése, aki 2022-ben Szlovákiában az LMBT-közösség egyik éjszakai szórakozóhelye ellen hajtott végre támadást. Ennek a terrorcselekménynek két halálos áldozata volt.

Jóllehet az iszlamista indíttatású terrorizmus jelenti továbbra is a legnagyobb terrorveszélyt Nagy-Britanniában, a szélsőséges jobboldali terrorizmus által támasztott fenyegetés is egyre erőteljesebb – áll a brit belügyminisztérium ismertetésében. A tárca közölte, hogy a Terrorgram a hatodik olyan szélsőségesen jobboldali szerveződés, amelyet a brit kormány betilt. Nagy-Britanniában eddig 75 iszlamista, illetve 14 észak-írországi terrorszervezet tevékenységét helyezték törvényen kívül.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A szicíliai maffiavezér a közösségi oldalakon udvarolt nőknek

szo ápr 27 , 2024
ShareTweetPinShareAgglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője. Denaro a Francesco Averna álnevet választotta magának, és a milánói Bocconi egyetemen diplomázott, egyedülálló orvosként mutatkozott be profilján. A több mint harminc év körözés után tavaly januárban egy […]
Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője

És még ez is...