A tévézés nem árt a szemnek, vagy mégis

1

szemSemmilyen tudományos vizsgálat nem támasztja alá, hogy a sok TV nézés árt a szemnek — áll a Samsung közleményében. Ugyanakkor ha homályos, vagy kettős látást tapasztalunk, vagy nem tudunk rendesen fókuszálni, érdemes szünetet tartani, ezek a tünetek ugyanis szemfáradságra utalhatnak. A fáradt, fájó szemek, könnyezés, szúró érzés a szemben, és a fejfájás is komoly figyelmeztető jel lehet – hívja fel a figyelmet Végh Mihály, a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi docense. Ha gyakran érezzük szemünket száraznak, égő érzést tapasztalunk, homályosan látunk, itt az ideje, hogy pihentessük szemünket.

Általános tévhit az is, hogy ha túl közel ülünk a tévéhez, az rontja a szemünket; néhány, az 1960-as években piacra dobott színes televízió katódsugárcsövének ionizáló elektromágneses sugárzása meghaladta az egészségügyi határértéket, de betegségek kialakulására gyakorolt hatása nem bizonyított – mondta a docens. A későbbiekben megjelenő készülékek – főleg a mai korszerű tévék – már semmilyen veszélyt nem jelentenek. Régen azt javasolták, hogy a képernyő méretétől függően kettő-öt méterről nézzünk tévét, ma azonban célszerű olyan távolságot megválasztani, amely nem okoz túlzott terhelést a szemünknek.

Ha túl sokat nézünk tévét teljesen mindegy, hogy mekkora a képernyő mérete, a szemünk előbb-utóbb elfárad, és akár a látásunk is romolhat. (Most akkor romolhat a szemünk a tévézéstől? A -szerk- megj.) Elsősorban azért, mert a szemünkkel túl sokáig fókuszálunk egy pontra: ha sokáig nézünk tévét, tartsunk egy kis szünetet. Nézzünk egy távolabbi pontra vagy egyszerűen, csukjuk be, pihentessük a szemünket. Sokat segít az is, ha nem fekve, vagy bármilyen kicsavart testhelyzetben, hanem ülve nézzük a műsort.

One thought on “A tévézés nem árt a szemnek, vagy mégis

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Itt a Dell új tűzfala

sze nov 12 , 2014
A Dell bemutatta SuperMassive 9800, következő generációs tűzfalát (Next-Generation Firewall/NGFW) és az azt kiegészítő felügyeleti és jelentéskészítő termékét, a Global Management System (GMS) 8.0-t. A SuperMassive 9800 a Dell SuperMassive 9000 sorozat legerősebb modellje: a jelenleg elérhető legnagyobb teljesítményű, részletes csomagvizsgálatot végző tűzfal alacsonyabb befektetési, hely-, energia- és hűtési költségekkel. […]
Dell