Energiatudatos létesítményüzemeltetés

energiatudatos-megoldasok a letesitmenyuzemeltetesbenAz energiatudatosság és az energiatudatos létesítményüzemeltetés talán sosem volt még annyira fókuszban, mint napjainkban. Nem egy időszakos trendről van szó, ugyanis minden jel arra utal, hogy a környezettudatos és fenntartható facility management jelentősége drasztikusan növekedni fog a jövőben. Az ingatlangazdálkodó szakemberekre ezzel párhuzamosan mind nagyobb nyomás nehezedik, hiszen egyre több elvárásnak, környezetvédelmi szabálynak és fenntarthatósági előírásnak kell megfelelniük. Szerencsére ezekkel a kihívásokkal nem kell egyedül szembenézniük. Számos innovatív technológiai megoldás rendelkezésükre áll már az energiatudatos létesítményüzemeltetés megvalósítása felé vezető úton. Legújabb cikkünkből megtudhatod, hogy miért van óriási felelőssége a facility managereknek a környezetvédelemben? milyen innovatív megoldások támogatják az energiatudatos létesítményüzemeltetést? hogyan segítheti egy hatékony facility management software a fenntartható üzemeltetést?

A létesítményüzemeltetés felelőssége a környezetvédelemben

Az épített környezet és az építőipar felelős a globális CO2 kibocsátás közel 50%-áért. Ez több, mint a teljes ipar és a közlekedés kibocsátása együttvéve. 

Ennek tükrében a különböző ingatlanokat fenntartó és üzemeltető szakemberek éppúgy felelősek a gördülékeny működés biztosításáért és fenntartásáért, mint a környezeti kihívások kezeléséért. A facility managerek – mindamellett, hogy ez óriási felelősséggel jár –  lehetőségként is tekinthetnek a helyzetre és az energiatudatos létesítményüzemeltetés implementálásával jelentős változást érhetnek el a környezet védelmére vonatkozó iparági és általános törekvésekben. 

Fenntartható Létesítményüzemeltetési Index

A Fenntartható Létesítményüzemeltetési Index (SFMI) az Egyesült Királyság egyetlen fenntarthatósági referenciaértéke a facility management szektorban. A facility management kiemelkedő felelősségét felismerve, létesítményüzemeltető vállalkozásokkal, minisztériumokkal, civil szervezetekkel és több más a létesítménygazdálkodásban érdekelt féllel együttműködve azon dolgoznak, hogy valóban működő szabványokat állítsanak fel és építsenek be az iparágba a fenntarthatóbb és az energiatudatos létesítményüzemeltetés érdekében.

Az SFMI fenntarthatósági keretrendszere 5 pillérre épül, melyek mindegyikére irányelveket és megvalósítási lépéseket fogalmaztak meg a facility managerek számára:

1 . Elkötelezettség a fenntarthatóság mellett

  1. Közösségi és beszállítói kapcsolatok
  2. Sokszínűség és együttműködés
  3. Környezetvédelem
  4. Jóllét és foglalkoztatás

Az SFMI arra is rámutat, hogy a létesítménygazdálkodás a világ egyik legjelentősebb foglalkoztató iparága, így példamutató és felelős hozzáállásuk kritikus fontosságú. Az SFMI által felállított keretrendszer mentén egyre több facility management vállalat léphet rá a fenntartható és energiatudatos üzemeltetés útjára.

Milyen innovatív megoldások támogatják az energiatudatos létesítményüzemeltetést?

Az alábbiakban összeszedtünk néhány innovatív és hatékony technológiai megoldást, melyek a facility managerek rendelkezésére állnak az energiatudatos létesítménykezelésre való átállásban.

Épületinformációs modellezési (BIM) technológia

Az épületinformációs modellezési technológia a fizikai épületek digitális modelljeinek létrehozását és kezelését jelenti. A BIM technológia lehetővé teszi a létesítmények számára, hogy megjelenítsék a tér minden elemét, beleértve a szerkezeti elemeket, például a falakat és ablakokat, valamint az eszközök és berendezések pontos elhelyezkedését. A BIM részletes és naprakész adathalmaza segít létesítményüzemeltető szakembereknek a teljes ingatlanportfólió átlátásában, valamint a megfelelő döntések meghozatalában a helykihasználással, az energiafogyasztással és az esetleges átalakításokkal kapcsolatban.

okosepulet-rendszeraz energiatudatos létesitményüzemeltetésértOkosépület rendszer

Az okos épületeket a távolról, központilag is üzemeltethető, vezérelhető és automatizálható rendszer teszi ‘okossá’. Az okos épületek átlagosan legalább 10-20%-kal energiatakarékosabban üzemeltethetők a hagyományos épületeknél. 

Az okos épületekben elhelyezett szenzorok visszajelzései alapján optimalizálható a világítás, fűtés, hűtés, biztonság és ezáltal elkerülhető a pazarlás. 

Facility management software az energiatudatos létesítményüzemeltetés szolgálatában

Egy jól megválasztott facility management software számtalan módon támogatja az energiatudatos létesítményüzemeltetést:

Átláthatóság

A digitális létesítménygazdálkodás teljes átláthatóságot biztosít a szakemberek számára. A software kezelőfelületén minden fontos információ naprakészen egy helyen és felhasználóbarát módon tárul a facility managerek elé: fogyasztási adatoktól az épületgépészeti részletekig. Ez a részletes, és folyamatosan frissen tartható információhalmaz biztosítja az alapot az energiatudatos létesítménygazdálkodás felépítéséhez. A fenntarthatósági célok megjelöléséhez, és az odavezető út kijelöléséhez elengedhetetlen ugyanis, hogy a szakemberek pontosan tudják, hogy honnan hová szeretnének eljutni.

Nyomonkövethetőség

Az energiatudatos létesítményüzemeltetés másik kritikus pontja a fogyasztás folyamatos nyomonkövetése. A facility management software könnyen monitorozhatóvá és összehasonlíthatóvá teszi valamennyi ingatlan fogyasztási adatait. Ennek a funkciónak a segítségével azonnal kiszűrhetőek azok a területek, ahol túlfogyasztás mutatkozik és elkezdhető a probléma megoldásának kezelése. A rendszer természetesen azt is megmutatja, ha valahol alacsonyabb a fogyasztás, így az ott alkalmazott megoldásokat máshová is implementálva csökkenthető az energiafelhasználás. 

Gazdaságosság

A facility management software számos más módon is támogatja a facility managerek munkáját. Segítségével okosabban tudnak előre tervezni és költséghatékonyabbá tehetik a működést, amelynek eredményeképpen gazdaságosabbá tehető az üzemeltetés. Az így megspórolt költségek egy részét befektethetik a fenntartható és energiatudatos létesítményüzemeltetést támogató fejlesztésekbe is. 

energiatudatos-letesitmenyuzemeltetes-a-fenntarthatobb-jovoertVégszó

“A természeti környezet elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy egészségben és boldogságban éljünk, és gazdasági tevékenységet végezzünk.” Ez az Európai Unió Környezeti Felelősségről Szóló Irányelvének első mondata, amely mindannyiunk számára prioritás kell hogy legyen, pláne ha olyan szektorban tevékenykedünk, amely nagy hatással van a környezetre.

A fentiek alapján egyértelműen látszik, hogy a facility management kezében olyan lehetőségek vannak, amelyekkel valódi változtatást érhetnek el a fenntarthatósági törekvésekben. Az energiatudatos létesítménykezelés az egyik legfontosabb ezek közül. Ha ingatlangazdálkodási területen tevékenykedsz azt javasoljuk mindenképp fontold meg a facility manager software használatát, amely számos módon támogatja a gazdaságosabb és környezettudatosabb létesítményüzemeltetést.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Biztonságpiac Konferencia: digitális képességek terén Magyarország komoly lemaradásban van

csü szept 22 , 2022
Kilencedik alkalommal rendezték meg a Biztonságpiac Konferenciát és Kiállítást szeptember 20-án, mások mellett szó esett a kibervilág veszélyeiről is. A konferencia egyik pódiumbeszélgetése a „Hadijelentés a kibertérből” címet kapta, ebben a szekcióban az információtechnológia aktuális kérdéseire fókuszáltak a szakemberek. Mivel a XXI. század új kihívásokat hozott az adatvédelem és az […]
Biztonságpiac Konferencia 2022: Keleti Arthur, Nemes Dániel, Hajzer Károly, Porkoláb Imre

És még ez is...