Biztonságpiac Konferencia: digitális képességek terén Magyarország komoly lemaradásban van

Biztonságpiac Konferencia 2022: Keleti Arthur, Nemes Dániel, Hajzer Károly, Porkoláb ImreKilencedik alkalommal rendezték meg a Biztonságpiac Konferenciát és Kiállítást szeptember 20-án, mások mellett szó esett a kibervilág veszélyeiről is.

A konferencia egyik pódiumbeszélgetése a „Hadijelentés a kibertérből” címet kapta, ebben a szekcióban az információtechnológia aktuális kérdéseire fókuszáltak a szakemberek. Mivel a XXI. század új kihívásokat hozott az adatvédelem és az információbiztonság terén, terítékre kerültek a kibertámadások is. A négy szakértő hozzászólásaiban az it-világot legjobban foglalkoztató kérdésekre adandó válaszokat és megoldásokat járta körül. Ismertették a civil életben és a katonai területen jelentkező legnagyobb veszélyeket és az elhárításukra alkalmazható megoldásokat.

Keleti Arthur, a T-Systems kiberbiztonsági stratégája, kibertitok jövőkutató, író, filmproducer, az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás elnöke, az Informatikai Biztonság Napja alapítója az adatvédelemről és a kibertitkokról szóló hozzászólásában kifejtette: nehéz felismertetni az emberekkel, hogy milyen valódi veszélyek leselkednek rájuk, ha felelőtlenül adják meg kritikus adataikat a weboldalakon. A mai kiberbűnözők ugyanis már nem egyedileg, amatőr módszerekkel törik fel a rendszereket, hanem szervezetszerűen működnek. Általános tapasztalat, hogy a magánemberek és a vállalatok általában alábecsülik számítógépeik és informatikai rendszereik sérülékenységét. Elgondolkodtató, hogy sem a versenyszektorban működő vállalatok nagy részének, sem az állami szféra szereplőinek nincs használható adatmentésük, így egy sikeres kibertámadás után nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem sikerül újraindítani informatikai rendszereiket.

Nemes Dániel, a Biztributor Kft. elnöke a zsarolóvírusokat hozta példaként, és kiemelte, hogy a komolyabb támadásokat érthetően titkolják az áldozatul esett szervezetek – bankok, katonai és kormányzati szervek –, ugyanakkor már érezhető az is, hogy az államigazgatási szervek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a támadások elhárítására, a korszerű informatikai megoldások bevezetésére.

Hajzer Károly, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára többek között a civil életben és a katonai területen jelentkező legnagyobb veszélyeket és az elhárításukra alkalmazható megoldásokat ismertette. Sajnálatos tényként állapította meg, hogy a digitális képességek terén Magyarország komoly lemaradásban van.

Porkoláb Imre, a Hadügyminisztérium ezredese kiemelte a digitalizáció és a mesterséges intelligencia alkalmazásának fontosságát, egyben felhívta a figyelmet a kibertámadásokból eredő veszélyekre.

A rendezvény a korábbi évekhez hasonlóan a Biztonságpiac Média és Kiadó Kft., a Magyar Rendészettudományi Társaság (MRTT) és a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ) közös szervezésében valósult meg.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

NAIH: jogsértő lehet a gyermekvédelmi gondoskodásban élők online IQ-felmérésének adatkezelése

csü szept 22 , 2022
ShareTweetPinShareA Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálja a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok intelligenciaszintjének online felmérésével kapcsolatos adatkezelést, és arra kéri az érintetteket, hogy ne töltsék ki a kérdőívet, mivel jogsérelem veszélye áll fenn. A hatóság a közleményében azt írta: az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat elnöke a gyermekvédelmi gondoskodásban élő 6-18 […]
Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH)

És még ez is...