Kibertámadások: nemzetközi bűnszervezetet gyanúsít Montenegró

hackerMontenegró a Cuba Ransomware nevű bűnbandát gyanúsítja azzal, hogy az utóbbi néhány napban többször is kibertámadást hajtott végre a kormányzati szervek ellen – jelentette a montenegrói közszolgálati televízió.

A beszámoló szerint a soha korábban nem tapasztalt mértékű támadást egy új számítógépes vírus, a Zerodate segítségével követték el. Maras Dukaj közigazgatási miniszter szerint a vírust kifejezetten ennek a támadásnak a kivitelezésére hozták létre. Múlt csütörtökön érte komoly támadás a montenegrói kormányzati szervek szervereit, a helyzet azóta sem állt helyre. Az ország nemzetbiztonsági ügynöksége szerint a támadás Oroszországhoz köthető. Moszkva azért támadhatta meg a NATO-tag Montenegró szervereit, mert Podgorica csatlakozott az Oroszország elleni uniós szankciókhoz.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora mértékű adatlopás történt, esetleg csak az ország működésének lassítása, a stabilitás veszélyeztetése volt a cél. A kormányt nem keresték fel az elkövetők, így nem lehet tudni, kérnek-e valamilyen „váltságdíjat” az ellopott adatokért. A Cuba Ransomware nevű csoport állítása szerint pénzügyi adatokat, banki levelezést, pénzmozgásokat és adózási dokumentumokat is elloptak a montenegrói parlament szerveréről. Podgorica állítja, nem történt ilyen adatlopás, a politikusok pénzügyi adatai szabadon hozzáférhetők a képviselőház honlapján.

A montenegrói belügyminisztérium az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) fordult segítségért, amely segíteni fog az ügy felgöngyölítésében.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kutyás mémekkel küzd az orosz propaganda ellen a NAFO

pén szept 2 , 2022
ShareTweetPinShareEgyre népszerűbb a North Atlantic Fellas Organization, vagyis a NAFO nevű informális csoport, amelynek tagjai humoros mémekkel, vicces videókkal szállnak szembe az orosz propagandával. A Politico amerikai hírportál európai kiadása heti nyomtatott változatának csütörtöki címlapján szereplő riport szerint a Twitteren mostanra naponta átlagosan ötezer olyan poszt jelenik meg, amely a NAFO-hoz kötődik. […]
Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter

És még ez is...