Online szállásfoglalási piac: rapid törvénykezés várható

Országgyűlés ParlementAz Országgyűlés Gazdasági Bizottsága máris napirendre vette és megtárgyalta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatát az online szállásfoglalási piacról.

A nemzeti versenyhatóság a pénteken nyilvánosságra hozott jelentéstervezetében több javaslatot fogalmazott meg: többek között megtiltaná az árversenyt akadályozó szerződési gyakorlatokat, illetve javítana a szállásadók helyzetén a nyárihoz hasonló, tömeges piaci problémák hatékony kezelésében. Bánki Erik, a Gazdasági Bizottság elnöke az ülésen szorgalmazta, hogy a jelentéstervezet társadalmi konzultációjának lezárása után mielőbb jogszabályokban, illetve törvénymódosításokban hasznosuljanak a GVH javaslatai.

A lehető leggyorsabban, már a keddi ülésén napirendre vette az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága a GVH pénteken nyilvánosságra hozott jelentéstervezetét, amelyben a versenyhivatal szakértői az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacát elemezték. A nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű turisztikai ágazat versenyének, illetve a hazai szereplők versenyképességének fenntartása és élénkítése érdekében a GVH több jogalkotási javaslatot fogalmazott meg jelentéstervezetében.

Szabályoznák a nagyobbak általános szerződési feltételeit

A GVH azt javasolja a jogalkotónak, hogy az online szálláshely-közvetítés szereplői számára tiltsa meg az úgynevezett árparitás-rendelkezések alkalmazását. Az árparitás-kikötések lényege, hogy a szállásadóknak – ha szeretnének megjelenni egy szállásközvetítő platformon – vállalniuk kell az oldal üzemeltetője felé, hogy az online felületen megadott áraiknál olcsóbban a saját honlapjukon, vagy más szállásközvetítő felületeken sem értékesítik a szobáikat. A nemzeti versenyhatóság az is javasolja a szállásközvetítőknek, hogy tegyék átláthatóvá a platformjaikon a keresési találatok rangsorolásának szempontjait. A versenyhatóság megfontolásra javasolja továbbá a nagyobb szálláshely-közvetítők általános szerződési feltételei (és az azokhoz kapcsolódó üzleti gyakorlatok) kereteinek szabályozását a szállásadók számára nyitva álló panaszkezelési mechanizmus, valamint a hibás teljesítések kölcsönös jogkövetkezményeinek tekintetében.

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülésén Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke ismertette a nemzeti versenyhatóság gyorsított ágazati vizsgálatának eredményeit és javaslatait. A hatóság elnöke szerint „Elengedhetetlen, hogy a szállásadók a jövőben hatékony panaszrendezési és panaszkezelési megoldásokat találhassanak a nyárihoz hasonló helyzetekben. A vizsgálatunk alapján ugyanis a felek közötti tárgyalási- és szerződéses viszonyok egyenlőtlenek, így a köztük létrejövő megállapodások rendszerint ugyan részletes szabályokat tartalmaznak a szállásadók szerződésszegéseinek kompenzációra, jogkövetkezményeire – azonban nélkülözik mindezeket a platform oldalán történő esetleges mulasztásokkal kapcsolatban”. Leszögezte, hogy „a magyar fogyasztók és a magyar szállásadók számíthatnak a GVH-ra.”

A gyorsított ágazati vizsgálat eredményei alapján készült jelentéstervezetet a GVH nyilvános társadalmi konzultációra bocsátotta a honlapján. A piaci szereplők harminc napig tehetnek észrevételeket a jelentéstervezet tartalmára, illetve javaslataira.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Már megint nyakunkon a JunctionX hackathon

csü okt 26 , 2023
Magyarország legnagyobb hibrid programozó versenye nemcsak több ezer eurós összdíjazása, hanem közösségépítő ereje miatt is vonzza a kreatív it-fejlesztőket, akik az esemény végére multinacionális vállalatok valódi problémáira mutatnak be akár azonnal megvalósítható megoldásokat. A november 24. és 26. között ötödik alkalommal megrendezésre kerülő JunctionX Budapest programozói verseny a kreativitást, az […]
JunctionX Budapest verseny

És még ez is...