A válság mellett is jut idő a dróntechnológia sikerre vitelére

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkáraA kormány elkötelezett abban, hogy Magyarország sikerrel alkalmazza a dróntechnológiát, a rendelkezésre álló eszközökkel ösztönzi az elterjedést – mondta Koncz Zsófia.

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára egy konferencián elmondta, hogy a pilóta nélküli légi járművek, a drónok alkalmazása folyamatosan bővül, Magyarországon számos jó példa van különböző iparágakban erre. A védelmi ipar mellett a mezőgazdaságot, vagy a szállítmányozást emelte ki. A következő öt-tíz évben a dróntechnológia gyors, tömeges elterjedése várható, a következő két évben megtízszereződhet a drónrepülések száma, és a szektorban közvetlenül foglalkoztatottak száma Európában húsz éven belül meghaladja majd a százezret, a gazdasági hatása pedig a tízmilliárd eurót.

Magyarország abban érdekelt, hogy a dróntechnológia alkalmazása előnyt jelentsen az országnak, munkahelyeket teremtsen, hatékonyabbá tegye a termelést és a szolgáltatásokat, biztonságosabbá tegye az életet. A konferencia jó alkalmat teremt a fejlesztések összefogására, a nyitott kérdések és felmerülő problémák megtárgyalására és megoldására – vélekedett. Fontosnak nevezte a rendezvényt a nemzetközi partnerekkel folytatott tapasztalatcserékhez is.

Gál András Levente, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: minden remény megvan arra, hogy a következő időszakban elindulhatnak a drónfejlesztések, pályázatok. Beszámolt arról, hogy a Klebersberg Központ az elmúlt időszakban 840 drónt telepített a megközelítőleg 3500 általános iskolába, jó a közel 850 gimnáziumba, és a nagyjából 700 szakgimnáziumba, amivel létrehozták a sulidrón-hálózat, hogy a gyerekek készség szinten tudják használni a technológiát.

Rohács Dániel, a Magyarországi Drón Koalíció elnöke arról tájékoztatott, hogy a létrehozott drón-ökoszisztémában már 134 koalíciós tag van. Mostanra átfogó iparági stratégia van, támogató keretrendszerrel, így nemzetgazdasági szinten várható a versenyképesség növekedése – mondta. A következő években a technológia a mindennapok részévé fog válni, tette hozzá. A drónpiac potenciális GDP-növelő hatása 280 milliárd forint, a potenciális új munkahelyek száma közel 18 ezer – ismertette. A társadalmi hasznok közé sorolta a veszélyes munkakörök kiváltását.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

IT-problémák miatt büntette az MNB az OTP-t

szo szept 24 , 2022
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatát követően 89 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP bankcsoporttal szemben egyebek közt az it-biztonságra vonatkozó hiányosságok miatt. A tájékoztató szerint az MNB az OTP csoport hat tagjánál – OTP Bank Nyrt., Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt., OTP Lakástakarékpénztár Zrt., OTP […]
OTP Bank