A TikToknak annyi az Egyesült Államokban

TikTokAz amerikai képviselőház nagy többséggel elfogadta azt a törvényt, amely elvezethet a TikTok betiltásához az Egyesült Államokban.

A kongresszus pártvonalak mentén általában élesen megosztott alsóháza ezúttal jelentős támogatással, 352 igen szavazattal, 65 nem ellenében szavazta meg a törvényjavaslatot. A jogszabály előírja a közösségi oldal kínai tulajdonosának, hogy a hatályba lépést követő hat hónapon belül adja el az Egyesült Államokban működő, 170 millió felhasználóval rendelkező leányvállalatát egy amerikai cégnek, ellenkező esetben annak működését megtiltják. A törvényjavaslat beterjesztői szerint a kínai alkalmazás nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára, mert a kínai tulajdonos, a ByteDance a kínai kormányzat befolyása alatt áll, és a hatályos kínai törvények értelmében bármikor arra kötelezhetik, hogy átadja felhasználóinak adatait a kínai állam számára.

A képviselőházi szavazást követően a jogszabály

a felsőház, a szenátus elé kerül, amelynek többségi, demokrata vezetője, Chuck Schumer annyit mondott, hogy a törvényhozási testület áttekinti majd a törvényt, amint az megérkezik hozzá, ugyanakkor részleteket nem említett, és nem kötelezte el magát amellett, hogy a jogszabályt szavazásra a szenátorok elé terjeszti. Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke szerdán sürgette a szenátust, hogy mielőbb fogadja el a jogszabályt. Joe Biden elnök jelezte, hogy amennyiben elé kerül a törvény, alá fogja írni.

Donald Trump, a republikánusok nem hivatalos elnökjelöltje fenntartásait hangoztatta a törvénnyel kapcsolatban. Azt mondta, egyetért azzal, hogy a TikTok nemzetbiztonsági fenyegetést hordoz az Egyesült Államok számára, de úgy vélte, hogy ugyanúgy nemzetbiztonsági kockázatot jelent a Facebook, amely véleménye szerint előnyhöz jutna a kínai közösségi oldal betiltása révén. Elfogadás esetén a TikTok-törvény hatályba lépését jogi felülvizsgálat is késleltetheti, annak alkotmányosságát a szövetségi Legfelsőbb Bíróság állapíthatja meg. A törvényjavaslat megszavazása előtt a kínai külügyminisztérium közleményben figyelmeztette az amerikai törvényhozókat arra, hogy a jogszabály visszaüthet az Egyesült Államokra.

A ByteDance tiltakozását fejezte ki a törvényjavaslat miatt, amely szerinte nem szól másról, mint a betiltásról. Az alsóházi elfogadást követően kiadott közleményében a vállalat szóvivője reményét fejezte ki, hogy a szenátus figyelembe veszi mintegy 170 millió felhasználó és hét millió amerikai kisvállalkozás érdekét. A kínai közösségi videóalkalmazás használata az amerikai kormányzati eszközökön már jelenleg is tilos, ahogy számos szövetségi állam kormányzatának informatikai eszközein sem engedélyezett a TikTok.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Miért érdemes kivizsgáltatni a hajhullást?

pén márc 15 , 2024
ShareTweetPinShareA haj rendellenes hullása egyre nagyobb mértékben érint bennünket, sokszor már egészen fiatalkorban is. Mit tehetünk, ha szokatlan változásokat tapasztalunk, illetve hová fordulhatunk? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ. Mekkora mértékű hajvesztés a normális? Természetesen mindenkinek hullik a haja bizonyos mértékig, sokszor viszont nehéz megállapítani, hogy a tapasztalt jelenség még […]
turbohair.hu

És még ez is...