Jóváhagyták a villamosenergia-rendszer hálózatfejlesztési tervét

távvezetékA Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatban hagyta jóvá a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) és az elosztói engedélyesek összehangolt munkájának eredményeként benyújtott hálózatfejlesztési tervet (hft).

A tavaly összeállított dokumentum tartalmazza a hálózatfejlesztés kiinduló adatait, fejlesztési politikáit és stratégiáit, részletezi az átviteli hálózat következő tizenöt évben megépítendő vagy felújítandó elemeit, a már jóváhagyott fejlesztéseket, illetve az elosztói hálózat következő tíz évre esedékes beruházásait – írták. Hozzátették: a hft-ben továbbra is szerepel a belföldi villamosenergia-hálózat nemzetközi összeköttetéseinek megerősítése Szlovákia, Szerbia és Románia felé.

A dokumentum szerint az eddigi évekhez képest kiemelkedő nagyfogyasztói és megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi igények miatt a hálózati engedélyeseknek jelentős beruházásokat kell végrehajtaniuk az igények hálózatoldali kiszolgálhatósága és az ellátásbiztonság szintjének megőrzése érdekében. A hft-ről a MEKH 2023 végén tartott nyilvános konzultációt, ahol a rendszerhasználók is megtehették észrevételeiket. A kidolgozás során változott a beruházásgeneráló vizsgálatok módszertana, illetve a hálózati csatlakozási kapacitások közzétételi eljárásával összhangban új elvek mentén történt a hft véglegesítésének ütemezése is.

A javasolt módszertani fejlesztések folyamatos felülvizsgálata érdekében a MEKH jóváhagyó határozata több feladatot is előír az átviteli rendszerirányító és az elosztói engedélyesek számára. Ezeket a MEKH, a Mavir és az elosztói engedélyesek szakértőinek együttműködésével hajtják végre. A jóváhagyott dokumentumot a Mavir teszi közzé a honlapján.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Fizikus-mérnöki alapszak indul a Szegedi Tudományegyetemen

vas febr 18 , 2024
ShareTweetPinShare A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) fizikus-mérnöki alapszak indul, amely folytatásaként már engedélyezés előtt áll az ELI ALPS lézeres kutatóközpont igényeire épülő fotonikai mérnöki mesterszak terve is. Az SZTE Magyarországon – a Műegyetem után – másodikként indít fizikus-mérnöki szakot. Különlegessége, hogy az itt végzettek fizikusként – vagyis a természeti jelenségek mély […]
Szegedi Tudományegyetem

És még ez is...