Online szerencsejáték: bekeményítene az EU

pokerEgy sor újabb ajánlással fordult hétfőn az Európai Bizottság a tagállamokhoz az online szerencsejátékokban rejlő kockázatok hatékonyabb kiszűrése és a fogyasztók nagyobb fokú védelme érdekében. A jogilag nem kötelező ajánlások értelmében a tagállamokkal szemben elvárásként fogalmazódik meg, hogy több kritériumot is előírjanak az online szerencsejátékok üzemeltetőinek, szem előtt tartva a játékosok és a fogyasztók biztonságát. A szerencsejátékokat kínáló honlapok számára alapvető információs kötelezettségeket írnának elő, a fogyasztók számára megkönnyítendő a kielégítő tájékoztatást és a fogadással együttjáró kockázatok megértését. Ennek érdekében az online szerencsejátékokat kínáló internetes portáloknak felelősségteljesebb hirdetési és szponzorálási szabályoknak kell majd megfelelniük.

A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a kiskorúak ne férjenek hozzá az ilyen típusú szerencsejátékokhoz, és külön szabályokkal gondoskodjanak arról, hogy lehetőleg ne kerüljenek érintkezésbe ilyen fogadási tevékenységekkel. A játékosok online szerencsejátékokhoz való hozzáférését külön regisztrációtól tennék függővé, amelynek során azonosítaniuk kell magukat és megadni az életkorukat. A szolgáltatóknak a nyilvántartási rendszer segítségével képesnek kell lenniük a játékosok viselkedésének a nyomon követésére és szükség esetén riasztani.

Külön rendelkezések révén kellene gondoskodni arról, hogy az online szerencsejátékokat űzők ne vessék el a sulykot. Ennek egyik módja lehet az, ha a regisztráció során fogadási limitet határoznak meg, vagy játék közben folyamatos tájékoztatást nyújtanak a nyereményről és a veszteségről, illetve lehetővé teszik a játékból való kiszállást. A játékosok számára segélyvonalakhoz való hozzáférést is biztosítani kell, hogy különböző lelki és szenvedélyzavaraikban támaszra lelhessenek és elszakadhassanak a játéktól.

Az ilyen típusú játékokat a jövőben társadalmilag felelős módon és átláthatóan szabadna csak reklámozni és szponzorálni. A weboldalak nem tehetnének például felelőtlen és könnyelmű ígéreteket a nyerésre való esélyekkel és a nyeremények összegével kapcsolatban. Nem fejthetnének ki lélektani nyomást a szerencsejátékosokra és nem kelthetnék azt a hamis benyomást, hogy a szerencsejáték megoldást kínál anyagi, társadalmi és lelki problémáikra.

Az online szerencsejátékkal foglalkozó alkalmazottakat is jobban fel kellene készíteni a „szakmára” és megfelelő képzésben részesíteni őket, alkalmassá téve őket a különböző problémák kezelésére. Végül a kormányoktól azt is elvárják, hogy felvilágosító kampányokat szervezzenek az online szerencsejátékokról és az azokkal összefüggő kockázatokról — írja a bruxinfo.eu.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

2018 a gépek éve lesz

ked júl 15 , 2014
Egy év alatt 80 százalékkal nőtt az egymással hálózatba kötött gépek és egyéb berendezések száma, derül ki a Vodafone által publikált felmérésből. A másodízben elkészített nemzetközi felmérés szerint a machine-to-machine (m2m), vagyis a gépek közötti hálózati kommunikációt már a világ vállalatainak több mint ötöde használja. A jelentés szerint jelenleg már […]

Friss, ropogós