A protein és a női szépség: Miért kulcsfontosságú a megfelelő protein bevitel a nők számára is?

namaximum.huA megfelelő fehérjebevitel viszonylag kulcsfontosságú minden ember, különösen az aktív személy életében. Azonban sokaknál a fehérjék csak az izomtömeg növekedés gondolatához kapcsolódnak. Míg a férfiak világában a látható izomtömeg gyarapodás a legkívánatosabb esemény, addig a hölgyek, sajnos gyakran úgy gondolják, hogy tönkreteszik tipikusan nőies alakjukat. Ezért ebben a cikkben felvilágosítunk, hogy miért fontosak a fehérjék a női nem számára is, és megcáfolunk néhányat a még fennmaradt mítoszok közül.

A PROTEINEK FONTOSSÁGA

A fehérjék gyengítik az éhségérzetet

Kedves hölgyeim, ha Önök a nap folyamán rendszeresen éhesek, akkor valószínűleg étrendjükben nincs elegendő fehérje. Ezeket ugyanis, a szénhidrátokkal ellentétben, hosszabb ideig emésztjük, ennek köszönhetően hosszabb ideig érzünk jóllakottságot. Nem is beszélve arról, hogy ha szigorúan figyelni szokja kalória-bevitelét, akkor bizonyára jól tudja, hogy 1 gramm fehérje ugyanúgy, mint 1 gramm szénhidrát 4 kalóriaértékű energiával rendelkezik, aminek köszönhetően nagyon szépen meg tudja őrizni makróit.

A fehérjék segítenek sokkal hatékonyabban elégetni a felesleges kalóriákat

A fehérjéknél legmagasabb értékű a táplálék termikus hatása – vagyis az a kalóriamennyiség, amelyet a test felhasznál az elfogyasztott étel feldolgozására, ami ebben az esetben 20 – 35 százalékos értéket képvisel. Ez azt jelenti, hogy tested a fehérjékből származó energia 20 – 35 százalékát felhasználja a feldolgozásukhoz. Egyszerű matematikával átszámolva – a fehérjékből nyert minden 100 kalóriából 25 – 30 elég emésztéskor. Minél több fehérjét fogyasztasz a nap folyamán (természetesen ésszerű mennyiségben), annál inkább kényszeríted testedet a cukrok és zsírok égetésére, mivel nem kényszerül majd a hiányzó fehérjemennyiség pótlására és összpontosíthat a nyert energiaforrások hatékonyabb kihasználására.

A fehérjék védenek az izomvesztés ellen

Amint már cikkeinkben többször említettük, ha az ember fogyni akar, akkor a jól ismert egyenletben (illetve egyenlőtlenségben) muszáj az energia leadásnak túlsúlyban lenni a felvétellel szemben. Leggyakrabban úgy tudjuk ezt elérni, ha csökkentjük a kalória-bevitelt a szénhidrátok illetve zsírok fogyasztásának rovására. Néha azonban nagyon nehéz beletalálni az egészséges mértékbe, így gyakran előfordulhat, hogy testünk a szükséges energia hiányát az izomfehérje lebontásával kompenzálja. Ezért legfontosabb a megfelelő fehérjemennyiség bevitelének megőrzése, mégpedig minden körülmények között – akár felszedni szeretnél vagy fogyni.

A LEGGYAKORIBB MÍTOSZOK

A fehérjék tönkreteszik a tipikus gömbölyded női idomokat

A fehérjéktől erősebb leszel és nem csúnyább. Ne tévesszenek meg a testépítő versenyekről készült felvételek, ezek zsúfoltak olyan női lényekkel, melyek minden oldaláról lerí a túltelítettség anabolikus szteroidokkal, szintollal és számtalan más szintetikus készítménnyel, amelyek pontos hatását még azok sem ismerik. Így ne félj előnybe részesíteni a csirkét a csokoládé előtt, ettől még biztosan nem leszel Hulk női testben. Ne feledd, hogy a női testben is van az izomtömeg építéséhez szükséges tesztoszteronból bizonyos mennyiség, ugyanúgy, mint ahogy a férfiak teste is tartalmaz ösztrogént és progeszteront kisebb mértékben. Az egyedi hatás, amit az elegendő fehérjeellátás a nőkben okoz, hogy aminosavaknak nevezett alapvető építőelemekre bomlanak szét, amelyek vagy felhasználódnak, mint „építőelemek“, vagy egyszerűen eltávolodnak a testből.

A megnövekedett fehérjebevitel tönkreteszi a veséket

Természetesen, ha véletlenül valamilyen vesebetegségben szenvedsz, a magas fehérjetartalmú ételekkel óvatosabbnak kell lenned. Ugyanakkor e páros szerv csökkentett működése sem jelenti feltétlenül, hogy le kell mondanod a húsról, hüvelyesekről vagy tejtermékekről. És ha már az egészséges többségről van szó, akkor számtalan tanulmánnyal találkozhatunk, melyek egymástól függetlenül megerősítették, hogy egy aktív ember fogyaszthat fehérjéket anélkül, hogy aggódnia kellene az egészségre gyakorolt nem kívánatos következmények miatt.

MENNYI FEHÉRJÉT KÉNE FOGYASZTANOD?

Ezt a témát részletesebben megvizsgáltuk, így időt spórolhatunk neked. A jelenlegi irányelvek javaslata megközelítőleg 1 gramm fehérje fogyasztása testtömeg-kilogrammonként naponta. Viszont figyelembe kell venned, hogy ezek standardizált értékek, amelyek nem alkalmazhatók minden emberre. Más a helyzet, ha 8 órán át ülsz az irodában a számítógép mögött, vagy pedig reggel futsz egyet a futópadon, délután pedig a súlyzókat emelgeted. Ha rendszeresen sportolsz, vagy inkább fizikai munkát végzel, nem kell tartanod a megnövekedett fehérjebeviteltől, akár napi 1,5 vagy nyugodtan egészen 2 grammra is, és ez vonatkozik mind a nőkre, mind a férfiakra. Összpontosíts elsősorban a minőségi természetes fehérjeforrásokra – hús, halak, tojás, tejtermékek és nem utolsó sorban a protein kiegészítőkre, kipróbált, hitelesített gyártóktól.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

5G hálózat gyorsította a járműtesztelést az Audi győri gyárában

pén okt 21 , 2022
5G hálózat gyorsította a járműtesztelést az Audi győri gyárában, a begyűjtött adatok akár már menet közben kinyerhetők, a gyors és megbízható adatátviteli technológia így azonnali lehetőséget teremt az elkészült gépkocsik kötelező ellenőrzésére – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). A tájékoztatás szerint a TIM közreműködésével az Audi Hungaria Zrt. […]
Audi

És még ez is...