Unatkozol? Íme néhány dolog, amivel túlléphetsz az unalmon

unalomA koronavírus-járvány világszerte sok ember számára több otthon töltött időt jelentett. A távmunkának megvannak az előnyei, de a hátrányai is. Az egyik hátránya az unalom.

Ha állandóan otthon vagy, néha nem tudod, mit kezdj magaddal a szünetekben vagy munka után.

Ahhoz, hogy elkerüljük az unalmat, amikor otthon vagyunk, fontos, hogy aktívan tartsuk az elménket.

A kutatók már évekkel ezelőtt felfedezték, hogy a monoton és ismétlődő feladatok fárasztóak, unalmassá válnak és szellemi fáradtságot okoznak. Azt is kimutatták, hogy az unalom közvetlen kapcsolatban áll a fáradtsággal.

Pszichiáterek arra figyelmeztettek, hogy azok az emberek, akik hajlamosak gyakrabban unatkozni, nagyobb valószínűséggel ki vannak téve az agressziónak, szorongásnak vagy depressziónak.

Ha belegondolunk, számos olyan tevékenység van, amelyet otthon is végezhetünk, akár egyedül, akár csapatban.

A leggyakoribb tevékenységek közé tartozik a főzni tanulás, a meditáció, a filmmaraton, egy új nyelv elsajátítása, YouTube oktatóanyagok nézése bármiről, nyugodtan sétáltatni a kutyát…. Rengeteg mindent lehet csinálni – unatkozni nincs okunk!

Internetes szórakozás

Ha az otthon töltött szabadidődet nem nagytakarítással töltöd, a legegyszerűbb szórakozás, ha fellépsz a világhálóra.

Ha éppen nem dolgozol a számítógépeden vagy mobiltelefonodon, remelkül tudnak szórakoztatni.

Valószínűleg sok időt töltesz a képernyő előtt. De tudnod kell, hogy a képernyő előtt is vannak szórakozási lehetőségek, amikor unatkozol egyedül otthon.

Az egyik legszórakoztatóbb lehetőség az online kaszinózás, de csak mértékkel, hogy ne válj függővé. Ez egy olyan tevékenység, amely biztosan szórakoztatni fog, és biztosan megszünteti az örökös unalom érzését. Egy online pókerjátszma, rulettezés vagy nyerőgépezés, és máris felpumpálódik az adrenalin-szinted.

Ha már tele van a hócipőd a hétköznapok monotonitásával, vagy egyszerűen csak szeretnél kicsit kikapcsolódni, levezetve ezáltal a munkahelyi stresszt, akkor ehhez ideális terep a Boomerang kaszinó. A magyar nyelven elérhető Boomerang casino ráadásul még élő osztós részleggel is rendelkezik, elképesztően jó a bónuszrendszere, és az ügyfélszolgálata is az ágazat legjobbjai közé sorolható.

Olvass egy könyvet!

Egy jó könyv elolvasása kifejezetten egészséges és érdekes módja lehet a hosszan tartó unalom leküzdésének.

Ráadásul az olvasásnak nagyszerű előnyei vannak a memóriára és az empátiára való képességünk javítására.

Szundizás

Azok az emberek, akik hajlamosak hosszú órákat dolgozni, gyakran elveszítik azt a képességüket, hogy esténként gyorsan elaludjanak. Emellett pedig bármilyen hang vagy zaj felébresztheti őket az éjszaka közepén.

A minőségi alvás elengedhetetlen, ezért ha megengedheted magadnak, használd ki az ásításozásba nyúló unalmas pillanatokat, és szundizz egyet. Már kifejtettem, hogy az unalomnak is sok köze van a fáradtsághoz. Hagyd, hogy a tested kényelemben aludjon el.

Próbálj ki valamit, amit egyébként nem szoktál!

Az egész napos otthoni munkától elfáradtál, és amellett, hogy fáradt vagy, még unatkozol is.

De aludni nem szeretnél, és nem akarsz intenzív testmozgást se végezni, hogy kizökkenj ebből az állapotból.

Nem rossz dolog valami új tevékenységet kipróbálni, ha úgy érezzük, hogy leterhel a munka. Az elmének jobb a reagálóképessége, ha időről időre egy tevékenységnek fogunk neki, mert a repetitív feladatok mentális fáradtságot okoznak.

Megpróbálhatod felhívni egy barátodat, akivel régóta nem beszéltél, nézhetsz videós oktatóanyagokat az interneten, kihasználhatod az alkalmat, hogy elmenj a bevásárlóközpontba és megvedd a bevásárlólistádon levő dolgokat. Egyszóval, nincs ok az unalomra.


A szerencsejáték a legtöbb ember számára a szórakozás egyik formája. Azonban vannak olyanok, akiknek veszélyt jelenthet. A mértéktelen játék játékfüggőség kialakulásához vezethet, amelynek számos negatív következménye van. A felelős játékos csak annyit költ szerencsejátékra, amennyit megengedhet magának, hiszen tudja, hogy a nyerés a véletlen műve, és nem létezik biztos szisztéma. Akkortól tekintünk betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz, tehát hátráltatja a munkát vagy a tanulást, rombolja a családi kapcsolatokat. Magában a játékban pedig az jelzi a függőséget, ha az illető már nem tudja kontrollálni, mennyi idejét és pénzét viszi el ez a tevékenység. A játékfüggőség súlyos betegség, aminek a kialakulásához genetikai tényezők és a személyiség különböző jellemzői is hozzájárulnak.

Hova fordulhat segítségért?
Ha úgy érzi, hogy játékfüggőségi problémákkal küzd vagy kérdései vannak a témában, legyen akár érintett vagy családtag, forduljon szakemberhez. Az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékével és a Pro Psychologia Alapítvánnnyal együtt Segélytelefon szolgáltatást működtet. Szerencsejátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek kezelése esetén ingyenesen, anonim módon hívható hétköznapokon 15.00- 19.00 között a 06-21-262-0603 telefonszámon. A szolgáltatás igénybe vehető és elérhető a [email protected] e-mail címen, valamint az „ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat” Skype azonosító segítségével is. A Segélytelefon információs vonala: 06-1-411-6778.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Már megint lehet jelentkezni ingyenes informatikai képzésre

ked máj 3 , 2022
ShareTweetPinShareA koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági és munkaerőpiaci helyzetre reagálva az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) először két évvel ezelőtt hirdette meg az Újratervezés Programot, hogy díjmentes informatikai átképzéssel segítse azokat, akik a pályaváltás mellett döntöttek – közölte az ITM. A munkahelyek megvédése, a magyar családok és vállalkozások támogatása továbbra is […]
Újratervezés Program

És még ez is...