Az iroda bérlés, mint régi-új lehetőség

járványos munkavégzésA kiadó irodák népszerűsége egészen az utóbbi évekig teljes mértékben töretlen volt, ám a járványhelyzet okozta munkavégzési kényszermegoldások éreztették hatásukat. Ráadásul ennek utóéletét sem az egyértelmű visszatérés jelentette az alapokhoz, de természetesen van, ami sosem változik.

A munkavégzés rendje alapvetően egy már évtizedek óta bejáratott rendszerre épül. A különböző technikai feltételek és kritériumok persze munkahelyenként változhatnak, de az alapok ugyanazok. Ennek egyik fundamentális követelménye pedig nem más, mint a jelenléti munkavégzés, a munkáltató által meghatározott óraszámban. Ezzel nincs is semmi probléma, mindenki tudja és megszokta, hogy ez a menetrend.

Az elmúlt években kialakuló járványhelyzet ugyanakkor még az alapokat is képes volt átrajzolni. A körülmények okán ugyanis sokan álltak át a távmunkára, így az irodák kiürültek. Egy ilyen mértékű, hullámszerű változás példa nélküli. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatták, hogy ez a munkavégzési rend is teljesen élhető. A dolgozók gyorsan alkalmazkodtak az új körülményekhez és a munka minősége sem csorbult. Más kérdés persze, hogy ez az átalakulás hogyan hatott az iroda bérlés intézményére.

Járványos munkavégzésTávoli megoldások

A távmunka, vagy elterjedtebb nevén home office értelemszerűen az otthonról történő munkavégzést jelöli. A mai technológiai feltételek mellett természetesen ezek is élhető opciók, hiszen jellemzően egy notebook és internetkapcsolat is elegendő hozzá. A további részletek kidolgozása már a cégek saját hatásköre, de szinte mindenre akad online megoldás. Az otthonra szorult munkavállalók okán azonban egyre inkább kérdéssé vált, hogy az iroda bérlés továbbra is releváns opció-e.

Sok cég elgondolkodtatott azon, hogy a költségek csökkentése érdekében inkább a továbbiakban is támogatja a távoli munkavégzést, ezzel spórolva a bérleti díjon. A legtöbb esetben azonban ez nem fejlődött tovább egy gondolatfoszlányál és a cégek inkább ragaszkodtak ahhoz, hogy egy irodára szükség van. Ennek megfelelően az iroda bérlés statisztikái sem mutattak jelentős visszaesést, a legújabb fejlemények mentén pedig várhatóan nem is fognak.

Visszatérés a közösségbe

A legnagyobb globális vállalatok közül is egyre többen döntenek úgy, hogy részben vagy egészben visszaállítják a jelenléti munkavégzést. Előbbi megoldás, vagyis a hibrid munka egyébként továbbra is kifejezetten népszerű. Ez esetben ugyanis egyensúlyba kerül a home office és az irodai munka mennyisége. Mindenesetre legyen szó bármelyik elképzelésről is, az iroda bérlés továbbra sem elhanyagolható opció.

Történhetnek újítások és kisebb-nagyobb változások, az azonban stabil tendenciának tűnik, mely szerint egy cégnek szükséges van egy irodára. Nem létezhetnek egy saját képükre formált főhadiszállás nélkül, ahol az alkalmazottak együtt dolgozhatnak, az interakciók révén születhetnek kreatív megoldások és a partnerekkel szembeni prezentáció is megoldott. Az iroda bérlés erre kínál széles körű opciókat, melyek között bárki megtalálhatja a neki tetszőt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

MKT: jövőre szabályozza várhatóan az EU a kriptopiacokat

csü márc 9 , 2023
ShareTweetPinShareA kriptoeszközök piacairól szóló európai uniós rendelet várhatóan jövőre a harmadik negyedévben jelenik meg, célja védelmet nyújtani a befektetőknek, elősegíteni a pénzügyi stabilitás megőrzését – hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT). Fáykiss Péter, az MNB digitalizációért felelős igazgatója elmondta, hogy a kriptoeszközök piaca jelenleg egyáltalán nincs szabályozva, holott komoly […]
Ethereum kriptovaluta

És még ez is...