A holland kormány megtiltotta több alkalmazás használatát

TikTok, WeChatMegtiltja a holland ügyvivő kormány több alkalmazás telepítését és használatát a kormányzati dolgozók hivatalos telefonjain.

A kormány összesen tíz alkalmazást blokkolt, négyet Kínából, a többit pedig Oroszországból, Iránból és Észak-Koreából – közölte a napilap. Az érintett alkalmazásokat Kínában, Iránban, Oroszországban és Észak-Koreában fejlesztették ki. Az ismertebb alkalmazások a kínai TikTok, az AliExpress és a WeChat valamint az orosz VKontakte és a CapCut. A betiltott alkalmazások mind olyan országokból származnak, amelyekről a holland hírszerző szolgálat (AIVD) úgy véli, hogy kémktevékenységet folytatnak. Az AIVD és a kormány aggódik, hogy külföldi kormányok az alkalmazások segítségével hozzáférhetnek az ügyfelek adataihoz, és azokat kémkedésre használhatják fel. A kontaktlisták, a helymeghatározási adatok, a fényképek és a dokumentumok érdekelhetik a külföldi hírszerző szolgálatokat. A TikTok videómegosztó alkalmazás használatának tilalmát a kormány már márciusban bejelentette. Nem tudni, hogy hány kormánytisztviselőnek voltak telepítve ezek az alkalmazások a munkahelyi telefonjára, de a a kormány megbízta az informatikai részleg dolgozóit, hogy tegyenek lépéseket az applikációk blokkolása érdekében.

Az nem ismert, hogy hány kormányzati tisztviselő telepítette ezeket az alkalmazásokat a munkahelyi telefonjára, de a TikTok rendkívül népszerű Hollandiában, különösen a tizenévesek és a fiatal felnőttek körében. De a tiltólistán szereplő többi alkalmazásnak kevesebb felhasználója van az országban. Az AliExpress, az Alibaba konszern kínai piactere valószínűleg a második legnépszerűbb Hollandiában. A VKontakte és a WeChat sok felhasználóval rendelkezik, de főleg Oroszországban és Kínában.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Elszabadultak az "anydeskes" csalók

hét júl 17 , 2023
ShareTweetPinShareBűnözők húszmillió forintot csaltak ki egy embertől azzal, hogy rávették, telepítsen a számítógépére egy programot, amelynek segítségével megszerezték a bankoláshoz használt adatait. A rendőrség azonosította és június végén elfogta az elkövetőket. Oláh-Paulon László alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője az online csalásokról szóló keddi budapesti sajtótájékoztatón számolt be a […]
Oláh-Paulon László alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője

És még ez is...