Egy újabb vizi navigációs szoftver egymilliárd forintból

forintTöbb mint egymilliárd forintból fejlesztett vízi navigációt és hajózás biztonságát támogató szoftvereket a Griffsoft Informatikai Zrt.

Több mint egymilliárd forintból fejlesztett földfelszíni légköri adatok mérésére és feldolgozására – elsősorban a vízi navigáció és a hajózás biztonságának újfajta támogatására – szolgáló szoftvereket a Griffsoft. A vállalat a három és fél éves projektet az ÁBRIS Informatikai és Tanácsadó Kft., a SOFT-ADVISE Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Kft. és a Neumann János Egyetem konzorcium keretében valósította meg 1,13 milliárd forintból, amit 808,59 millió vissza nem térítendő forinttal támogattak meg az állampolgárok.

A projekt két részből állt: kutatásból és termékfejlesztésből. A kutatás során a földfelszíni meteorológiai adatok feldolgozásának, a mérési adatok előállításához szükséges szenzorhálózat megtervezésének, illetve az adatokra épülő szolgáltatási platform kialakításának lehetőségeit vizsgálták meg.

A fejlesztés legfőbb eredménye a végfelhasználók számára kifejlesztett Vize nevű alkalmazás, amin belül lehetőség van különböző mérőeszközök részletes adatainak lekérésére, például szél- és hőtérkép megjelenítésére. A másik fontos funkciója az, hogy a felhasználó láthatja a közelben lévő hajókat (amelyeken használják az alkalmazást) és kikötőket, azaz a hajózás biztonságát támogatja – ismertette a projekt zárórendezvényén Pénzes János, a Griffsoft ágazatigazgatója.

A Griffsoft a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a tavaly nettó 3,39 milliárd forint árbevételt ért el, ami egy évvel korábban még valamivel több, mint négymilliárd forintot tett ki. A cég 2021-ben 652,5 millió forint, míg 2020-ban 617,1 millió forint nyereséggel zárt.

A társaság vezetőitől megérdeklődtük, hogy a szoftverhez milyen szenzorhálozatot fejlesztettek, s ez miért volt szükséges. Megkérdeztük, hogy a megoldás hol használható már. Az iránt is érdeklődtünk, hogy az új szoftver mivel tud többet a számos vizinavigációs megoldásnál. Amint választ kapunk, közzé tesszük. A -szerk- megj.

Ferenczy Imre, a társaság vezérigazgatója válaszolt a kérdéseinkre:
– Egyedi fejlesztésű, nagyobb darabszámban alacsonyabb költséggel legyártható IoT szenzorok kerültek kifejlesztésre a projekt során, amely szélsebességet, szélirányt, UV sugárzást, valamint GPS adatokat képes továbbítani a rendszerünk számára. A tervezés során figyelembe vett szempontok a következők voltak: tetszőleges skálázhatóság, gyártófüggetlen megoldás, saját jelfeldolgozó modul, egyszerű bővíthetőség (újabb szenzorok integrálhatósága), vízfelszínen is elérhető rádiós adatátvitel, alacsony kiesési valószínűség, alacsony fogyasztás.
– Első körben a Balaton keleti medencéjét céloztuk meg a szenzorok telepítésével. A megemelkedett energiaárak, valamint a hajózási idény vége miatt, a kikötőket üzemeltetők igényei szerint a rendszerben jelenleg korlátozottan érhetők el mérési adatok.
– Az útvonaltervezés és a térképen megjelenített széladatok építenek a saját szenzoros adatokra, valamint más hajók haladási adataira.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Most jó LG okostévé-tulajdonosnak lenni

sze dec 14 , 2022
ShareTweetPinShareAz RTL+ legújabb magyar előfizetéses streamingszolgáltatás applikációja elsőként hivatalosan az LG televíziókon válik elérhetővé nagyképernyőn. Az RTL+ előfizetéses streamingszolgáltatás reklámok nélkül, kifejezetten a platformra gyártott helyi tartalmakat kínál az előfizetőknek itthon. A felhasználókat a szolgáltatás keretében több mint 5000 órányi műsorkínálat — többek közt exkluzív tartalmak, realityk, dokumentumfilmek — várja. […]
RTL+

És még ez is...