Már a közép- és nagyvállalatok harmada alkalmaz MI-t

mesterséges intelligenciaEgy friss kutatás szerint a vállalati döntéshozók 44 százaléka szerint a mesterséges intelligencia (MI) az üzleti stratégia egyik kulcseleme lesz a jövőben.

A közép- és nagyvállalatok 31 százaléka rendszeresen, további 19 százalékuk kísérleti jelleggel már most is alkalmaz valamelyik folyamatában MI-t. A megkérdezettek 38 százalék tartja úgy, hogy a MI bevezetése jelentősen javítja vállalata versenyképességét és innovációs képességét. 44 százalékuk szerint a működés egyik kulcseleme lesz a MI.

A válaszadók szerint a közepes és nagyobb méretű vállalatok fele már legalább kísérleti jelleggel alkalmazza a MI-t. A cégek további 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ismeri, de még nem vezette be azt. Az egyes működési területek közül különösen az adatkezelés- és elemzés, az ügyfélszolgálat és – támogatás, valamint a marketing és az értékesítés területén vár jelentős hatást a mesterséges intelligencia alkalmazásától. Jelentős potenciált látnak még a termékfejlesztés és -tervezés, illetve a pénzügyi és számviteli folyamatok fejlesztésében is.

Növekvő hatékonyságot és produktivitást várnak a vezetők

A várható előnyöket illetően a legtöbben a növekvő hatékonyságot és produktivitást emelték ki (94 százaléknyian). A túlnyomó többség értékelte fontos tényezőnek a költségmegtakarítást (88 százalék). Az alacsonyabb reakcióidőt és a gyorsabb döntéshozatalt 87 százalék értékelte fontosnak. A döntéshozók 44 százaléka látja úgy, hogy a mesterséges intelligencia a jövőben kulcseleme lesz az üzleti stratégiának, és további 44 százalék szerint játszik majd fontos kiegészítő szerepet. A versenyképesség és innováció tekintetében 37 százaléknyian mérsékelt, 19 százaléknyian jelentős, további 19 százaléknyian pedig alapvető hatást várnak a MI bevezetésétől.

A felmérés kitért az AI-hoz kapcsolódó kihívásokra és korlátokra is. A válaszadók 38 százaléka fogalmazott meg a MI kapcsán biztonsági és adatvédelmi aggályokat. 37 százalék elsősorban az emberi kapcsolatok hiányát emelte ki. A nyilatkozó döntéshozók 75 százaléka bizalmat szavazott a MI-nek azzal a megkötéssel, hogy rálátást szeretnének modell döntési mechanizmusaira.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Monitor a bőröndben: hülyeségben is erős az LG

hét szept 4 , 2023
Nagy lehet a hőség Dél-Koreában: az LG Electronics (LG) egy bőröndbe épített kijelzőt mutatott be.  A StanbyME Go (27LX5 modell) hordtáskába integrált eszköz 27 hüvelykes érintőképernyőt és 20 wattos négycsatornás hangszórórendszert kapott. A StanbyME Go filmnézéshez, játékhoz vagy más tevékenységhez ajánlja a gyártó. A monitor beltéren és kültéren egyaránt használható, […]
LG StanbyME Go 27LX5 modell

És még ez is...