Az Oracle rátalált a magyar kormányzat mantrájára: szuverenitás

felhő cloudElérhető az Oracle új EU Sovereign Cloud szolgáltatása, amely a magán- és közszféra szervezeteinek segít az Európai Unióban, hogy maximálisan megfeleljenek az unió adatvédelmi és szuverenitási követelményeinek.

Az egyik első olyan felhőszolgáltatás a piacon az Oracle EU Sovereign Cloud, amelyet kimondottan az EU szabályozási környezetének kezelésére terveztek. Az Oracle EU Sovereign Cloud az Oracle Oracle Cloud Infrastructure (OCI) nyilvános felhőrégióinak szolgáltatásait biztosítja az ügyfelek számára azonos áron, támogatással és szolgáltatási szintekkel (SLA). Az Oracle EU Sovereign Cloud teljes egészében az EU területén található, uniós lakhelyű személyzet kezeli, és az EU-ban bejegyzett külön jogi személyek üzemeltetik. Az OCI elosztott felhőstratégiájának részeként az EU Sovereign Cloud új lehetőséget kínál a szabályozási követelmények teljesítésére, kiegészítve a hibrid és dedikált felhőstratégiákat.

Az Oracle EU Sovereign Cloud kiválóan alkalmas a szigorúan szabályozott iparágakban működő szervezetek kiszolgálására. Az érzékeny, szigorúan szabályozott vagy regionális stratégiai jelentőségű adatokkal és alkalmazásokkal rendelkező ügyfelek, valamint az olyan munkaterhelések, amelyek a szuverenitásra és adatvédelemre vonatkozó uniós irányelvek és követelmények, például az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) hatálya alá tartoznak, mostantól a felhőbe költözhetnek. Az EU Sovereign Cloud olyan iparágakat támogat, mint az egészségügy, a pénzügyi szolgáltatások (beleértve a banki és biztosítási szolgáltatásokat), a távközlés és a közszféra, mivel az ügyfelek adatai az EU tagállamain belül maradnak, és a felhőrégiókat kizárólag uniós lakhelyű személyzet üzemelteti.

„Az Európai Unió technológiai környezete drámaian megváltozott az adatvédelem és az adattárolás helyének növekvő fontossága miatt. Megnőtt a keresletet a szuverén felhőmegoldások iránt, amelyek biztonságosan tudják tárolni az érzékeny ügyféladatokat, és megfelelnek az olyan szabályozásoknak, mint a GDPR” – mondta Richard Smith, az Oracle EMEA régió technológiai ügyvezető alelnöke. „Célunk, hogy minden ügyfelünket azon a ponton támogassuk, ahol ők a felhő bevezetésében tartanak, és az Oracle EU Sovereign Cloud segítségével a szigorúan szabályozott iparágakban tevékenykedő, valamint bizonyos országspecifikus jogszabályok hatálya alá tartozó ügyfelek most felgyorsíthatják a felhő bevezetését.”

Ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja azonos áron, mint az Oracle nyilvános felhője

Az Oracle új felhőmegoldása az EU mind a 27 tagállamában és világszerte elérhető az ügyfelek számára, és több mint 100 felhőszolgáltatást kínál. A szuverenitási képességekért nem kell felárat fizetni, és ugyanazok a teljesítményre, menedzsmentre és rendelkezésre állásra vonatkozó szolgáltatási szintek vonatkoznak rá mint a nyilvános felhőben elérhető szolgáltatásokra. Az Oracle ügyfelei más ügyfélprogramokhoz, például az Oracle Support Rewards-hoz is hozzáférhetnek. Emellett az Oracle Fusion Cloud Applications Suite alkalmazáscsomag, amely jelenleg az EU Restricted Access (EURA) kínálatban érhető el, a tervek szerint hamarosan az Oracle EU Sovereign Cloudban is elérhető lesz.

Az Oracle EU Sovereign Cloud a szabályozott iparágakban és a közigazgatásban működő szervezeteknek is segít az új mesterséges intelligencia (AI) megoldások, például a generatív AI alkalmazásában. Az adatelhelyezésre vonatkozó vagy egyéb szabályozói követelmények sok szervezet számára nem tették lehetővé, hogy nyilvános felhőben lévő mesterséges intelligencia infrastruktúrát használjon generatív AI modellek fejlesztéséhez. Az Oracle nyilvános felhőjének szolgáltatásait kínálva az Oracle EU Sovereign Cloud ezt most lehetővé teszi a közszféra intézményei számára, mindezt az EU adatelhelyezési és szuverenitási követelményeinek megfelelő módon.

Az EU adatvédelmi és szuverenitási előírásainak megfelelően tervezve

Az új szuverén felhőrégió olyan átfogó irányelvek és szabályok szerint működik, amelyek tovább erősítik az OCI meglévő képességeit az adatelhelyezés, a biztonság, az adatvédelem és a szabályozói környezetnek való megfelelés terén. Ezek az irányelvek magukban foglalják az adat- és működési szuverenitás keretrendszerét, beleértve azt is, hogy az OCI hogyan tárolja és kezeli az adatokhoz való hozzáférést, és hogyan kezeli az EU-n kívüli szervezetek adathozzáférését. Az Oracle EU Sovereign Cloud adatközpontjai az Európai Unióban találhatók (Frankfurt és Madrid), és az Oracle tulajdonában lévő, az EU-ban bejegyzett különálló uniós jogi személyek tulajdonában és üzemeltetésében állnak, valamint uniós lakhelyű személyzet működteti. Az Oracle EU Sovereign Cloud az Oracle Cloud meglévő előírásaira épül, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy bizonyítsák a regionális és iparági előírások betartását. Emellett összhangban van az uniós felügyeleti szabályozásokkal és az EU-n kívüli adattovábbítást korlátozó iránymutatásokkal (például az EU Schrems II. számú határozat és az Európai Adatvédelmi Testület előírásai).

Elkülönített architektúra az adatbiztonság és szuverenitást érdekében

Az Oracle EU Sovereign Cloud archtektúrája elkülönül az Oracle kereskedelmi régióinak infrastruktúrájától, és nem rendelkezik gerinchálózati kapcsolattal az Oracle más felhőrégióival. Az ügyfelek Oracle EU Sovereign Cloud-hoz való hozzáférését az Oracle Cloud kereskedelmi régióihoz való hozzáféréstől külön kezelik.

Az Oracle EU Sovereign Cloud az egyes felhőrégiókon belül magas rendelkezésre állást biztosít és két felhőrégióból áll, hogy lehetővé tegye a helyreállítást egy, az EU határain belül bekövetkező katasztrófa esetén. Mindkét régió három úgynevezett hibatartományból áll, hogy elkerülhető legyen a munkaterhelések ugyanazon a fizikai hardveren történő csoportosítása. Következésképpen az egyik tartományban bekövetkező hardverhiba vagy hardver karbantartás nem befolyásolja a többi tartományban található példányokat.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Légy résen! Új módszerrel verik át a népeket

vas jún 25 , 2023
A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) arra figyelmeztet, hogy a bankszámlák, illetve bankkártya-adatok megszerzésére specializálódott csalók újabb módszerrel próbálkoznak. Az NVSZ azt közölte, hogy néhány napja tett bejelentést egy állampolgár, mert ismeretlenek több millió forintot emeltek le a bankszámlájáról. Az egyik elkövető rendőrként bemutatkozva a sértettet arról tájékoztatta, hogy feltörték a […]
bankkártya

És még ez is...