Varga: folytatjuk a szélmalomharcot

Varga Judit, igazságügyi miniszterTovább folytattuk a párbeszédet az állami és a piaci szereplőkkel, annak érdekében, hogy ne sérülhessen a magyar állampolgárok véleménynyilvánításhoz való joga a nemzetközi tech óriások által uralt közösségi média felületeken – nyilatkozta Varga Judit a Digitális Szabadság Bizottság hétfői ülését követően.

Az igazságügyi miniszter kijelentette: “Az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott platform február óta azon dolgozik, hogy az állampolgárok jogbiztonságát és szabadságát garantálhassa a digitális térben.” A technológiai óriáscégek hatalmas gazdasági súlya, nehezen átlátható működése és esetenként vitatható adózási gyakorlata világszerte fontos témaként szerepel a kormányzatok napirendjén, hisz a nemzeti jogalkotók és jogalkalmazók felelősséggel tartoznak az állampolgáraik jogbiztonságáért – hangsúlyozta Varga. A beérkezett állampolgári visszajelzésekből is látható, hogy az átláthatóság és a számonkérhetőség, mint demokratikus alapérték a legfontosabb kérdés jelen pillanatban az online térben – mondta a miniszter. Máshogy megfogalmazva: sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy milyen jogszabályok alapján, milyen jogállami garanciákkal cenzúrázza például a Facebook a magyar állampolgárokat? Az igazságügyi miniszter hozzáfűzte: augusztusban újból levélben fordultak a Facebook regionális igazgatójához az átláthatóság és az ideológiai semlegesség kérdéskörében, amelyre várják a konkrét válaszokat, hisz ugyanazokat a jogállami garanciákat szeretnék csak viszontlátni az online térben zajló történések tekintetében, mint amit az offline világban is elvárnak egy jogállamtól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Fülöp szerint számítógépes játékokkal is átadhatók a hagyományok

ked szept 15 , 2020
A közszolgálati médiának is megfelelő választ kell adnia a napjainkban zajló digitalizációra, különben a technológiaváltás és a fiatal nemzedék is “elmegy mellettünk” — jelentette ki Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kreatív iparért felelős miniszteri biztosa. A digitális transzformáció olyan felelősséget tesz ránk, ami általában […]
játék