Az álhírek ellen fogott össze 21 francia médium

Sébastien MissoffeAz áprilisi francia elnökválasztás és az azt követő nemzetgyűlési választások idejére 21 francia sajtóorgánum összehangolja a tényellenőrzési programját az álhírek elleni küzdelemben. “Ebben a nyitott koalícióban a francia szerkesztőségek és a médiapartnerek júniusig minden erejüket egyesítik az álhírek elleni küzdelemben, közössé teszik tényellenőrzéseiket annak érdekében, hogy elérhetőbbé váljanak mindenki számára, és választ adjanak a nagyközönség tényellenőrző igényeire” — jelentette be közleményében az AFP francia hírügynökség. A december 6-án létrehozott szövetség tagjai többek között az AFP hírügynökség, az ARTE kulturális televízió, a BFMTV, az Euronews és a France24 hírtévék, a TF1 kereskedelmi tévé, a TV5 Monde külföldre sugárzó köztévé, valamint az RFI, az RMC és az RTL rádióadók. A Google France támogatásával az AFP által “teljes függetlenségben” összehangolt program több fronton kíván küzdeni a félretájékoztatás ellen.

A partnermédiumok által végzett tényellenőrzési munkát az AFP a közösségi oldalain közzéteszi. A nagyközönség a koalícióhoz fordulhat egy-egy elnökjelölt megszólalása kapcsán, vagy a közösségi oldalakon terjesztett közlésekkel kapcsolatban, de jelezhet egyszerűen álhíreket is – közölte az AFP. “A félretájékoztatás elleni küzdelem minden szerkesztőség ügye” – idézte a közlemény Fabrice Fries-t, az AFP elnökét. “A koronavírus-járvány az elnökválasztási kampányhoz hasonlóan, elsősorban a közösségi oldalakon bebizonyította, hogy szükség van arra, hogy valamennyi média felvegye a harcot a félretájékoztatás ellen, amely a demokráciáink alapjait fenyegeti” – vélte a TF1 hírigazgató-helyettese. Sébastien Missoffe, a Google France vezetője azt hangsúlyozta, hogy a Google évente több ezer újságírónak tart képzést az internetes hírek ellenőrzésének technológiai eszközeiről. Az AFP-vel megkötött partnerséggel pedig kiszélesedtek a képzési formák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Már megint képregénypályázatot hirdetnek gyerekeknek

csü febr 10 , 2022
Internetbiztonságról szóló képregénypályázatot hirdet gyerekeknek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet a biztonságos internet alkalmából. A fődíj a legjobb képregény megfilmesítése lesz. A biztonságos internet nap – Safer Internet Day – célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Program akciótervének keretein belül csaknem kétszáz országban ugyanazon a napon […]
számítógép gyerekrajz

Friss, ropogós