Az online kaszinók 5 legmenőbb újítása 2022-ben

Manapság Magyarországon is egyre több online kaszinó jelenik meg a világhálón, és a magyar felhasználók is egyre szívesebben csatlakoznak ezekhez a platformokhoz. Noha hazánkban a legtöbben továbbra is lottózókban vesznek kaparós sorsjegyeket és kötnek fogadásokat, a közeljövőben ez a trend megváltozhat, és egyre népszerűbbé válhat a legtöbb legális magyar játékoldal. Kevesen tudják, de 2021-ben az internetes szerencsejáték már több mint 50 milliárd dolláros éves bevételt termelt globális szinten, és néhány éven belül a 100 milliárdos álomhatárt is könnyen átléphetjük. De milyen innovációkkal találkozhatnak azok a játékosok, akik regisztrálnak valamelyik platformon? Vannak egyáltalán újítások a netes kaszinókban?

kaszinó szerencse kártya

Ahhoz, hogy ezt a kérdését megválaszoljuk, kezdjük egy rövid történeti áttekintéssel. Az első online kaszinó 1996-ban jelent meg: a kínálatban ekkor kizárólag online nyerőgépek és néhány asztali játék szerepelt, kezdetleges grafikával és hanghatásokkal. A háromdimenziós vizuális megjelenés csak később, a 2000-es években terjedt el a netes kaszinójátékokban, ekkorra datálhatjuk az első Megaways-játékok és egyéb érdekes funkciókkal felvértezett gépek megjelenését is. Az elmúlt néhány évben pedig a fejlődés még látványosabb lett: megjelentek az élő játékok, és a modern számítógépek elterjedésének köszönhetően a fejlesztők elkezdhettek olyan címeket fejleszteni, amelyek teljes mértékben megfelelnek a mai elvárásoknak. Az online kaszinóipar az egyik legdinamikusabban fejlődő netes iparág, így 2022-ben is arra számítunk, hogy számos innováció fog megjelenni a Magyarország területéről elérhető platformokon is. De nézzük is meg, milyen fejlesztésekre számíthat idén az, aki kipróbálná valamelyik internetes kaszinót.

1. A mobilos kaszinók elterjedése

Míg korábban a legtöbben asztali számítógépüket használták az online kaszinójátékok eléréséhez, ma már egyre többen nyitják meg mobileszközről a nyerőgépeket, élő és asztali játékokat. A mobilos játék előnye, hogy a játékosok egyáltalán nincsenek helyhez kötve: akár otthon, akár útközben is hozzáférhetnek a legjobb mobilos kaszinók minden funkciójához.

A mobilos kaszinózásnak alapvetően két módja van. Az egyik az, hogy az adott online kaszinó fejlesztői mobilbarát kialakítással látják el a weboldalt. Ebben az esetben a felhasználók az okostelefon vagy táblagép beépített böngészőjét használhatják kaszinózáshoz. A másik, eggyel korszerűbb módszer az, hogy az online kaszinó saját mobilapplikációt fejleszt ki, melyet letöltve még könnyebben nyithatjuk meg a játékokat, valamint kezdeményezhetünk be- és kifizetést. A mobilapplikáció ma már egyáltalán nem számít ritkaságnak az online kaszinók felületén, a legjobb weboldalakon már ma is találkozhatunk ezzel a funkcióval.

Ahogy múlik az idő, a felhasználóknak úgy lesz egyre fontosabb, hogy az online kaszinójátékokat egy mobileszközről (okostelefonról vagy táblagépről) is megnyithassák. Ezért már 2022-ben arra számítunk, hogy rengeteg magyar online kaszinó fogja weboldalát mobilról is elérhetővé tenni. Azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy időszakos bónuszokkal készülnek majd azoknak a játékosoknak, akik élnek ezzel a lehetőséggel, így mindenképp érdemes a mobilos játékot kínáló online kaszinókat keresni 2022-ben.

2. Kriptovaluták és egyéb modern fizetési módok megjelenése

Nemcsak a játékkínálat szempontjából, de a fizetési módok terén is sokat fejlődtek az online kaszinók 1996 óta. A felhasználók kezdetben kizárólag bank- és hitelkártyájukat vagy a hagyományos banki átutalást használhatták egyenlegük feltöltéséhez vagy be- és kifizetések teljesítéséhez. Noha Magyarországon továbbra is a bankkártya a legnépszerűbb kaszinós fizetési mód, a játékosoknak egyre fontosabb, hogy ezen kívül más, korszerűbb opciók közül is válogathassanak. Ugyanis ha a bankkártyás be- vagy kifizetést választjuk, meg kell adnunk a bankkártyaadatainkat, amit sokan félve tesznek meg egy online kaszinó felületén, legyen akármennyire is biztonságos az.

Ennek köszönhetően az elmúlt években rengeteg megbízható online kaszinó felületén jelentek meg a korszerű fizetési módok. Az e-pénztárca-szolgáltatások (például Skrill vagy Neteller) is egyre népszerűbbek, de ma már annak sincs nehéz dolga, aki olyan kaszinót keres, ahol a kriptovalutákat is elfogadják. Számos olyan weboldal létezik, ahol akár bitcoin, ethereum vagy ripple is használható a tranzakciókhoz. A kriptovaluták ugyanis a blokklánc-technológián alapulnak, amely anonim és biztonságos fizetést tesz lehetővé. Ennek fényében talán nem is olyan meglepő, hogy ez lehet az egyik legmeghatározóbb 2022-es trend. A digitális fizetőeszközökkel egyre több platformon fogunk találkozni, a játékosok legnagyobb örömére.

3. A készségalapú (skill-based) nyerőgépek megjelenése

A szerencsejátékok lényege – akármelyik típusról is van szó – az, hogy a szerencsén alapulnak. Az online nyerőgépek például egy véletlenszám-generátor (RNG) segítségével állapítják meg az egyes játszmák kimenetelét. Bár vannak olyan játékok, például a póker, a blackjack, a rulett, ahol a szerencsén túl bonyolultabb stratégiákat is kidolgozhatunk a nagyobb nyeremény reményében, a véletlenszerűség ezeknek a játékoknak is fontos részét képezi.

Noha a szerencsefaktort nem lehet teljesen kiirtani az internetes szerencsejátékból, a trendek azt mutatják, hogy egyre több online kaszinóban jelenik meg valamilyen készségalapú játék. Ha egy ilyet választunk, a szerencse mellett némi ügyességre is szükségünk lesz, ha nyereménnyel akarunk távozni az oldalról. Leginkább a hagyományos videójátékokhoz lehetne hasonlítani ezeket a címeket, ahol többnyire saját ügyességünkön múlik, hogy meddig jutunk el a játékban.

A készségalapú nyerőgépekre jó példa a Beat Square, amely számos nemzetközi díjat nyert el megjelenése óta. Ebben a játékban a játékosoknak a zene ritmusára kell a gombokat nyomogatni, pont úgy, mint a Dance Dance Revolution játékban. A készségalapú játékok még újdonságnak számítanak az internetes szerencsejátékban, ám a közeljövőben a magyar oldalakon is egyre több ilyen címmel találkozhatunk.

4. Még több élő játék

Az élő játékok az utóbbi néhány évben jelentek meg a netes kaszinók kínálatában, és ma már lehetetlen olyan oldalt találni, ahol az élő kaszinó valamilyen formában ne lenne jelen. Az élő kaszinójátékok azért különlegesek, mert valódi osztók és krupiék felelnek a játszmák lebonyolításáért, és élőben közvetítik azokat egy nagy felbontású kamera segítségével, egy speciálisan felszerelt stúdióból. A legtöbb élő játékban ráadásul egy chat-funkciót is találhatunk, melynek segítségével játékostársainkkal, sőt, sok esetben a krupiékkal is beszélgethetünk. Az élő játékok között olyan klasszikusok szerpelenek, mint a blackjack, a póker és a rulett különböző változatai, de egyre több online kaszinó kínálatában találhatók meg a szerencsekerekes játékok is, mint például a Crazy Time vagy a Monopoly Live.

Mivel az élő játékok ma már számos platformon az egyik legnépszerűbb kategóriának számítanak, nagyon meglepődnénk, ha 2022-ben ez a trend nem folytatódna. Az élő kaszinójátékok kínálata tehát tovább fog bővülni, sőt, ez már el is kezdődött, ugyanis nemrég megjelent a Crazy Coin Flip élő kaszinójáték, amely a közkedvelt Crazy Time spinoffja.

5. VR- és MMO-kaszinók

A technológiai újítások iránt érdeklődők bizonyára felkapták a fejüket, amikor néhány évvel ezelőtt megjelentek az első VR-szemüvegek. Ezek a headsetek a virtuális valóságon alapulnak, ami azt jelenti, hogy a fejünk mozgatásával a játékban is pont úgy változik a perspektíva, ahogy ez a valóságban történne, ami rendkívül realisztikus felhasználói élményt eredményez. Noha a valódi áttörésre még egy darabig várni kell, ma már viszonylag olcsón vásárolhatunk olyan készüléket, amellyel magas felbontásban, gyors válaszidővel tapasztalhatjuk meg ezt az elképesztően élethű élményt.

Természetesen csak idő kérdése volt, hogy mikor jelennek meg a VR-játékok az internetes kaszinók kínálatában is. Hiszen gondoljunk csak bele: ha felvesszük a headsetet és bekapcsoljuk azt, valóban úgy érezhetjük magunkat, mintha egy kaszinó lobbijában lennénk. Már jónéhány online kaszinó használja a VR-technológiát, sőt, számos fejlesztő, például a NetEnt is fejlesztett már VR-kaszinójátékokat. A szakértők előrejelzése szerint 2022-ben még több VR-kaszinó válik majd elérhetővé a magyar játékosok számára is.

virtuális szerencsejáték

Bár nem annyira népszerűek, mint a VR-kaszinók, az MMO-kaszinók is számos érdekességet tartogatnak az online szerencsejátékosok számára. A Four Kings Casino and Slots például remek 3D-s grafikával várja a felhasználókat, sőt, személyre is szabhatjuk a karakterünket, és sétálhatunk a virtuális kaszinóban. Az MMO-kaszinók részben azért nem lettek még annyira népszerűek, mert viszonylag kevés platformon játszhatunk valódi pénzben, ám ez is elég ahhoz, hogy kipróbáljuk, milyen élményt nyújtanak ezek a játékok. A közeljövőben pedig valószínűleg megjelennek majd azok az MMO-kaszinók is, ahol valódi nyereményekre is lecsaphatunk.

Összegzés

Az internetes szerencsejáték rohamos tempóban fejlődik: szinte minden hónapra jut egy olyan újítás, ami alapjaiban változtathatja meg az iparágat. Bár nem tudjuk, hogy ezek közül az innovációk közül melyik fog beválni és elterjedni, néhány tippünk azért van. Egészen biztos, hogy a mobilos játék számos platformon válik majd elérhetővé, és a digitális fizetőeszközök is megjelenhetnek a fizetési opciók listáján. A játékok terén még nagyobb előrelépésre számíthatunk: a készségalapú nyerőgépek mellett a VR- és az élő játékok fogják dominálni az online kaszinók kínálatát. Akárhogy is lesz, egy biztos: a felhasználók egyre korszerűbb technológiákkal találkozhatnak majd, így 2022-ben is érdemes lesz ellátogatni egy online kaszinó felületére.


A szerencsejáték a legtöbb ember számára a szórakozás egyik formája. Azonban vannak olyanok, akiknek veszélyt jelenthet. A mértéktelen játék játékfüggőség kialakulásához vezethet, amelynek számos negatív következménye van. A felelős játékos csak annyit költ szerencsejátékra, amennyit megengedhet magának, hiszen tudja, hogy a nyerés a véletlen műve, és nem létezik biztos szisztéma. Akkortól tekintünk betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz, tehát hátráltatja a munkát vagy a tanulást, rombolja a családi kapcsolatokat. Magában a játékban pedig az jelzi a függőséget, ha az illető már nem tudja kontrollálni, mennyi idejét és pénzét viszi el ez a tevékenység. A játékfüggőség súlyos betegség, aminek a kialakulásához genetikai tényezők és a személyiség különböző jellemzői is hozzájárulnak.

Hova fordulhat segítségért?
Ha úgy érzi, hogy játékfüggőségi problémákkal küzd vagy kérdései vannak a témában, legyen akár érintett vagy családtag, forduljon szakemberhez. Az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékével és a Pro Psychologia Alapítvánnnyal együtt Segélytelefon szolgáltatást működtet. Szerencsejátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek kezelése esetén ingyenesen, anonim módon hívható hétköznapokon 15.00- 19.00 között a 06-21-262-0603 telefonszámon. A szolgáltatás igénybe vehető és elérhető a [email protected] e-mail címen, valamint az „ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat” Skype azonosító segítségével is. A Segélytelefon információs vonala: 06-1-411-6778.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Tippcsokor, hogy ne legyen annyira rémisztő a kiberfenyegetettség

sze júl 20 , 2022
ShareTweetPinShareJelentősen növekedett a kibertámadások száma, és új típusú fenyegetések is fenyegetnek. A papíralapú és digitális adatkezelés területén dolgozó Iron Mountain szakértői összegyűjtötték négy tanácsot, amelyeket követve a vállalkozások egyszerre tudják jobban hasznosítani adatvagyonukat és növelni biztonságukat. Fontolja meg, melyik papíralapú, fizikai nyilvántartásokat érdemes digitalizálni. A digitalizáció nem cél, hanem eszköz, […]
dokumentumkezelés könyvelés

És még ez is...