Miért fontos a fejlett önismeret az álláskereséshez?

allasorias.huÉletünk során több olyan időszak is lehet, amikor aktívan keressük a minden szempontból megfelelő, és a hozzánk leginkább passzoló állást. Ez azonban sokszor egy hosszú folyamat, ami sokkal több nehézséget és kihívást tartogathat, mint amire számítunk.

A hosszú hónapokig elhúzódó vagy adott esetben kudarcba fulladó álláskeresésnek számos oka lehet, de mind közül az egyik legnagyobb jelentőségű, amire sokkal kevesebb figyelmet szentelünk, mint kellene, hogy nem rendelkezünk elég fejlett önismerettel.

Karriertipp ebben és más témában megtalálható az Állásóriás oldalán, de fontos tisztában lennünk azzal, hogy a tippek, tanácsok csak akkor érnek valamit, ha be is építjük, a gyakorlatban is alkalmazzuk őket.

Most pedig nézzük, hogy miért is akadályozhat minket az álláskeresésben, ha nem ismerjük eléggé önmagunkat!

Amikor azt sem tudjuk, hogy mit keresünk…

Az, hogy mennyire mély az önismeretünk, már akkor kiderül, amikor még csak keresgélünk, nézelődünk az álláslehetőségek között.

Ha ugyanis nem ismerjük eléggé magunkat, akkor nem vagyunk tisztában azzal, hogy hol, melyik cégnél, milyen munkakörnyezetben tudnánk igazán kiteljesedni. Kellő önismeret híján a céljainkat sem ismerjük, így nem tudjuk, hogy melyik állás lenne az, amelyik a leginkább hozzájárulna a hosszú távú sikerünkhöz, boldogulásunkhoz. Tehát tulajdonképpen úgy nézelődünk a lehetőségek között, hogy fogalmunk sincs, mit keresünk.

Sokaknak csak annyi a vágyuk, kívánságuk, hogy találjanak “valamit”, amivel pénzt tudnak keresni. Ennek azonban könnyen az lehet az eredménye, hogy egy olyan helyen kötnek ki, ahol nem érzik jól magukat, és ahonnan minél hamarabb tovább akarnak állni.

Már az önéletrajzunkban el kell adnunk magunkat

Az önéletrajzunk remek lehetőséget ad arra, hogy bemutassuk azokat az erősségeinket, amelyekkel hozzá tudunk járulni a leendő munkahelyünk sikeréhez: ezzel nagyon jól el tudjuk adni magunkat. De hogyan is tudnánk prezentálni azt, hogy miben vagyunk jók, vagy adott esetben jobbak is, mint mások, ha nem ismerjük eléggé a képességeinket?

Mit válaszoljunk az állásinterjúztató kérdéseire?

Ha a jelentkezésünk pozitív elbírálásban részesül, és meghívást kapunk egy személyes találkozásra, azaz egy állásinterjúra, akkor ott bizony nagyon sokféle, akár a személyiségünket érintő kérdésre is számíthatunk.

Előfordulhat például, hogy egy adott munkakörben számít, hogy mennyire vagyunk kommunikatívak, vagy mennyire bírjuk azt, hogy egyedül kell dolgoznunk. Emiatt pedig az interjún rákérdezhetnek arra, hogy milyen a személyiségtípusunk. Ha azonban ezzel nem vagyunk tisztában, akkor nem tudunk hitelesen válaszolni.

Sokan azt gondolják, hogy állást találni nem nagy kunszt, ami valóban így is van. Ha viszont olyan állást akarunk kifogni, ami megfelel az igényeinknek és passzol is hozzánk, az már egy sokkal nehezebb feladat, amihez elengedhetetlen, hogy kellőképpen ismerjük magunkat és tudjuk, hogy pontosan mit is keresünk.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Rékasi a HUNESZ élén

ked szept 26 , 2023
ShareTweetPinShareBeolvadt a Magyar E-sport Szövetségbe (HUNESZ) a korábbi Nemzeti Gaming és Esport Sportági Szövetség (NGES), így egyesültek a két hazai e-sport szervezet. A HUNESZ 2023. szeptember 23-án megtartott tisztújító közgyűlésén az elnökségi tagok mellett egyúttal az új elnököt is megválasztották: Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatóját. A korábbi alapító elnök, […]
Rékasi Tibor Magyar Telekom

És még ez is...